Norsk Varme

Luftkvaliteten: Moderne vedovner slipper ut mindre svevestøv

Del

Det er store misforståelser om vedfyring. De gamle ovnene har store utslipp, men de nye er nesten utslippsfrie. Budskapet fra myndigheter, Naturvernforbundet og forskerhold er imidlertid: Fyr med ved, men i moderne ovner.

- Luftmålingene i flere byer nå, viser hvor viktig det er at vi en gang for alle får skiftet ut alle de gamle, forurensende ovnene, sier styreleder i Norsk Varme Merethe S. Halvorsrød.

- Moderne, rentbrennende vedovner laget etter 1998 slipper ut 82% mindre svevestøv enn de gamle, sier forsker ved SINTEF, Morten Seljeskog.

Dessuten gir minst 30% mer varme per kubbe enn gamle ovner. Det gjør at utslippene går radikalt ned.

- Hadde man byttet ut de gamle vedovnene med rentbrennende vedovner ville vi kunne fjernet en tredel av alt svevestøv i Norge, sier Halvorsrød.

Utskiftning bør prioriteres
I norske husholdninger finnes det i dag opp mot en million gamle ovner, som har store utslipp. Bare i Oslo finnes det rundt 40.000 ovner av den gamle typen. Bergen har også et femsifret antall ovner. - Hver enkelt av oss bør ta sitt ansvar. I tillegg bør norske kommuner bidra med en panteordning som gir en gulrot til dem som skifter ut. Både Oslo og Bergen har hatt gode erfaringer med panteordninger.

Heller ved enn kullkraft
Enkelte har tatt til orde for å forby vedfyring. Det ville ramme Norge hardt. Det er per i dag ikke overføringskapasitet til å dekke energibehovet på kalde dager. Dessuten virker en vedovn også når strømmen går. Til sist skal man vite at Norge importerer store mengder strøm fra utlandet. En stor del av denne kommer fra atom- og kullkraft.

- Det enkle grepet er å få skiftet ut alle de gamle ovnene, sier Halvorsrød.

Nøkkelord

Kontakter

Merethe S. Halvorsrød,
styreleder i Norsk Varme
980 56 014

Dr. Morten Seljeskog,
SINTEF Energi
901 10 630

Om Norsk Varme

Norsk Varme
Norsk Varme
Drammensveien
0271 Oslo

99588979http://www.norskvarme.org
Norsk Varme er en bransjeforening for hele ildsteds-, skorsteins- og utstyrsbransjen som består av produsenter, montører og forhandlere. Formålet er å være et samlende organ for bransjen, både faglig og politisk. 

Foreningen formidler praktisk informasjon om ildsteder til forbrukere, og deltar i energi- og miljødebatten. Det arbeides også internt med skoleringer for et stadig høyere faglig nivå på forhandlere og montører. Norsk Varme ønsker å bidra til sikrere og enklere saksbehandling for montering av ildsteder.

Følg saker fra Norsk Varme

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Varme

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom