Lovende resultater om Remdesivir, men vi trenger mer data
29. april presenterte Dr. Anthony Fauci, leder av NIH sitt institutt for allergi og infeksjonssykdommer, på en pressekonferanse sammen med USAs president Donald Trump foreløpige resultater fra en studie som viser at pasienter med legemiddelet Remdesivir blir raskere friske av Covid-19-sykdom. Administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen, som leder den global WHO Solidarity studien, og professor ved Oslo universitetssykehus Pål Aukrust, som leder den norske delen av studien, synes det er positivt at vi får lovende resultater, men understreker at det er for tidlig å konkludere med at vi nå har en behandling som virker mot koronaviruset.
– Resultatene som nå er lagt frem er gledelige, men vi må ikke glede oss for tidlig. Nå er det er viktig at vi forsetter arbeidet med å samle inn data og informasjon i minst like stor hastighet som tidligere, sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen. – Det testes nå ut en rekke medisiner i studier i hele verden. Samme dag som disse resultatene kom, viste en annen og mindre studie ingen effekt av Remdesivir. For å få sikker kunnskap må vi gjøre nok eller store nok studier, og det er bare slik vi kan si om medisin faktisk fungerer mot koronaviruset, og om den eventuelt kan ha uventede bivirkninger sier Røttingen.
Også professor Pål Aukrust synes det er positivt med resultatene fra den amerikanske studien, men fremhever at det er for tidlig å si at vi nå har funnet en behandling.
– Remdesivir er ett av legemidlene som vi nå tester mot koronaviruset på norske sykehus. For oss er det viktig å presisere at det ikke er slik at vi nå har funnet behandlingen mot koronaviruset. Vi ser noen spennende funn, men vi må fortsette å samle inn data, både på denne medisinen og de andre behandlingene vi undersøker, før vi kan konkludere med hvilken behandling som faktisk fungerer, sier Aukrust.
Foreløpige offentliggjorte resultater i den amerikanske studien indikerer at pasienter som fikk Remdesivir hadde 31% raskere tid til restitusjon enn de som fikk placebo. Median tid til restitusjon var 11 dager for pasienter som ble behandlet med Remdesivir sammenlignet med 15 dager for de som fikk placebo. Resultatene antydet også en mulig overlevelsesgevinst, med en dødelighetsgrad på 8,0% for gruppen som mottok Remdesivir mot 11,6% for placebogruppen, men dette var ikke statistisk signifikant og dermed et foreløpig usikkert funn.
Bakgrunn
Røttingen og Aukrust har begge roller i WHOs korona-behandlingsstudie "Solidarity Trial", hvor blant annet Remdesivir blir testet ut på norske pasienter. John-Arne Røttingen leder den globale koordineringen av studien, mens Pål Aukrust leder den norske delen av studien, der sykehus over hele Norge medvirker for å sikre bredde og god inkludering.
Nøkkelord
Kontakter
Medievakt Oslo Universitetssykehus 99 21 65 50 medievakt@ous-hf.no
Christian Haug-MobergPressekontakt
Tel:+47 976 72 419chh@forskningsradet.noBilder
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
To vinnere av prisen OG21 Technology Champion for 202413.11.2024 13:11:09 CET | Pressemelding
OG21 Technology Champion prisen for 2024 går til Malin Torsæter i Equinor og Mona Mølnvik fra SINTEF. De tildeles prisen uavhengig av hverandre for fremragende forskning og teknologiutvikling med stor betydning for petroleumssektoren og andre næringer.
Lyser ut senter for kunstig intelligens i maritim sektor7.11.2024 11:22:50 CET | Pressemelding
Forskingsrådet lyser ut inntil 100 millionar kroner til eit nasjonalt senter for kunstig intelligens (KI) for maritime aktørar.
Forskningsrådet finansierer sentre for transportforskning8.10.2024 11:24:36 CEST | Pressemelding
I statsbudsjettet for 2025 setter Samferdselsdepartementet av midler til en sentersatsing i Forskningsrådet.
84 millioner til forskning på hvordan KI påvirker livet ditt3.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sju prosjekter får nå finansiering for å forske på hvilke konsekvenser kunstig intelligens og beslektede teknologier har for samfunnsmessig tillit, kultursektoren, rettspleie og arbeidets mening.
Vinner i nasjonal finale i Forsker Grand Prix er kåret!29.9.2024 11:45:00 CEST | Pressemelding
Lørdag kveld ble Helene Peterson fra Akershus universitetssykehus og Universitetet i Oslo kåret som vinner i årets finale i Grand Prix for forskere. Hun er fødselslege og doktorstipendiat. Hennes forskning handler om morkaka, et livsviktig organ som vi vet forbausende lite om.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom