Norges Jeger- og Fiskerforbund

Livredderne i Østfold fikk Viltstellprisen

Del

Magnus Johannessen fra Båstad Grunneier og Jeger- og Fiskerforening og Bjørn Einar Lier fra Trøgstad Jeger- og Fiskerforening ble tildelt viltstellsprisen 2021 for sitt slått- og rådyrprosjekt på Norges Jeger- og Fiskerforbunds landsmøte.

«Slått og rådyrprosjektets menn og kvinner avdeling Trøgstad» hadde sin spede start ved at Magnus og Bjørn Einar gikk gjennom engene hos de grunneierne de hadde rådyrjakt hos, før slåtten, for å redde rådyrkillingene fra slåmaskinen.

Flere grasprodusenter var etter hvert interessert i å få hjelp, og gutta tok initativ til «slått og rådyrprosjektets menn og kvinner avdeling Trøgstad» og fikk engasjert sine lokalforeninger hhv Båstad GJFF og Trøgstad JFF til å bli med på prosjektet. Viltnemnda i daværende Trøgstad kommune støttet prosjektet med papirposer og spray med Hjortetakkolje. Dugnadsgjengen som gikk gjennom engene ble stadig større.

I fjor (2020) begynte prosjektet å få støtte fra kommunen, i form av drone med varmesøkende kamera. Trøgstad ble sammenslått med Indre Østfold kommune, og i og med kommunens representant ikke kan være «overalt» har foreningene knyttet til seg frivillig dronepilot, og gått til anskaffelse av egne droner.

Redder mange liv
Hittil i 2021 er over 50 rådyrkillinger spottet ved hjelp av drone, og blitt båret eller skremt ut av enga før slåtten. Godt over 100 frivillige har deltatt i større eller mindre grad.
Erfaringen fra i år viser at droneflyging i kombinasjon med bakkemannskap er svært effektivt.

Dugnadsinnsatsen fra foreningenes frivillige bidrar stort til at andelen av killinger som blir tatt av slåmaskiner har gått ned. Innsatsen er godt kjent lokalt, og stadig flere gressprodusenter og grunneiere tar kontakt for å få bistand.

NJFFs viltstellpris deles ut til medlemmer av forbundet som har gjort en særlig innsats innen planlegging og gjennomføring av en aktiv viltforvaltning.  Dette gjelder både innsats i form av administrasjon og/eller praktisk gjennomføring av lokale aksjoner og tiltak.  

Prisen består av et diplom og et bilde som deles ut på NJFFs landsmøte.

Bilder

Lenker

Om Norges Jeger- og Fiskerforbund

Norges Jeger- og Fiskerforbund
Hvalstadåsen 5
1378 Nesbru

66 79 22 00http://www.njff.no

Norges Jeger- og Fiskerforbund er landets eneste riksdekkende interesseorganisasjon for både jegere og sportsfiskere, og et av de viktigste miljøene for formidling av kunnskap om jakt og fiske i Norge. 

Følg pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Jeger- og Fiskerforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom