Lite rester av plantevernmidler i mat

Det er fastsatt grenseverdier for innhold av plantevernmiddelrester i næringsmidler, for å sikre at maten er trygg og at plantevernmidler blir brukt på riktig måte. Mattilsynet utfører årlig offentlig kontroll av dette, i samarbeid med NIBIO.
– Igjen ser vi at innholdet av plantevernmiddelrester i matvarer er lavt. Overvåkingsprogrammet bekrefter særlig den gode situasjonen vi har for produksjonen av frukt og grønnsaker i Norge, sier Are Sletta, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet.
I 2021 ble det analysert 1107 prøver av vegetabilske produkter og animalske produkter fra landdyr som del av overvåkingsprogrammet. Av disse ble 24 prøver (2,2 prosent) vurdert til å være overskridelser av grenseverdien. En overskridelse er funn over grenseverdi etter fratrekk av analyseusikkerhet.
– Overskridelser av grenseverdiene representerer i de fleste tilfeller ikke akutt helsefare for forbruker, men er et brudd på regelverket og må følges opp, sier Sletta.
- Les hele rapporten her: Rester av plantevernmidler i næringsmidler 2021
Færrest funn i norske matvarer
Mat dyrket i Norge inneholder gjennomgående færre plantevernmiddelrester enn produkter fra andre land. 68 prosent av prøvene av norske produkter var helt uten funn av plantevernmiddelrester. Til sammenligning var 35 prosent av prøvene fra resten av EU/EØS uten funn, og 30 prosent av prøvene fra resten av verden.
Det var ingen overskridelser av grenseverdi i norske matvarer. I 0,5 prosent av prøvene fra EU/EØS var det overskridelser (to prøver), og i 5,7 prosent av prøvene fra resten av verden (22 prøver).
Overskridelsene ble funnet i appelsiner, bladpersille, bringebær, tørkede bønner, chilipepper, fersken, hvetemel, kirsebær, litchi, mandariner, pomelo, ris, spinat, stjernefrukt og vårløk.
Følger med på kombinasjonseffekter
Det ble påvist rester av plantevernmidler i 57 prosent av prøvene, og rester av flere enn ett plantevernmiddel i 39 prosent.
Rosiner er et av produktene hvor man ofte finner rester av flere ulike plantevernmidler. I én prøve av rosiner fra USA ble det funnet rester av 16 ulike stoffer (13 ulike plantevernmidler), men ingen av funnene var over grenseverdi.
– Det er ikke uvanlig at det påvises rester av flere plantevernmidler i én og samme matvare, og derfor trenger vi mer kunnskap om mulige negative kombinasjonseffekter, sier Sletta.
Få funn i økologiske produkter
Det var i 2021 få funn av plantevernmiddelrester i økologiske produkter. I to av 119 prøver ble det påvist rester av plantevernmidler som ikke er tillatt å bruke i økologisk produksjon.
Det ble gjort ett funn var rester av klorpyrifos i sesamfrø fra India. Overskridelsen ble vurdert å kunne medføre akutt helsefare for forbruker, og produktet ble trukket tilbake fra markedet.
Det ble også gjort ett funn var rester av propamokarb i spinat fra Italia. Italienske myndigheter vurderte at funnet skyldtes uunngåelig forurensning, og dermed ikke var et brudd på økologiregelverket.
Fakta om grenseverdier
Hvis det påvises rester av et plantevernmiddel/stoff i en prøve, defineres det som et funn. Hvis funnet er over grenseverdien (Maximum Residues Level/MRL), vurderer Mattilsynet måleusikkerheten. Dersom funnet er over grenseverdien etter fratrekk av måleusikkerheten, defineres det som en overskridelse. Ved overskridelser vurderer Mattilsynet om inntak av matvaren kan medføre helsefare for forbruker.
I 2021 ble det påvist rester av plantevernmidler over grenseverdi i 39 prøver (3,5 prosent). Av disse ble 24 prøver (2,2 prosent) vurdert til å være overskridelser etter korrigering for måleusikkerhet.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Bilder

Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
Mattilsynet følger opp Norturas og Coops tilbaketrekking av egg6.2.2025 16:13:17 CET | Pressemelding
Mattilsynet følger opp tilbaketrekkingen av et stort parti egg som inneholder for høyt nivå av vitamin D.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom