Forbrukslån.no

Likestilling i privatøkonomien: forbrukslån med medsøker

Del

Nylig feiret vi kvinnedagen, men undersøkelser viser at mange kvinner fortsatt ikke er nøye med å sørge for jevn fordeling av plikter og goder i privatøkonomien. Her er noen råd om hvordan du kan planlegge best for begge parter i et parforhold, både på kort og lang sikt.

Manglende likestilling i det private: Mange par deler fortsatt ulikt på økonomiske forpliktelser og goder. Foto: Istockphoto.
Manglende likestilling i det private: Mange par deler fortsatt ulikt på økonomiske forpliktelser og goder. Foto: Istockphoto.

Ta opp lån sammen

Det er flere grunner til å ta opp lån sammen. Når det gjelder boliglån er grunnene for det første at du kan låne langt mer, og dessuten at begge skal bo i boligen og bør dermed eie den sammen.

Imidlertid er det også mange fordeler ved å være to hvis man skal ta opp forbrukslån, enten det er til oppussing, en ny bil eller noe annet. Noen av grunnene til det er:

  • Banken vil kunne tilby deg lavere rente.
  • Det er større sjanse for at lånesøknaden din godkjennes.
  • Du vil kunne låne et større beløp enn du kan gjøre hvis du er alene.

Ikke alle banker tilbyr lån med medlåntaker, men mange gjør det. De fleste krever imidlertid at medlåntaker er ektefelle eller registrert partner, mens noen også godtar andre familiemedlemmer eller venner.

Sett opp budsjett sammen

På nettsiden Forbrukslån.no/medsøker kan du lese mer om fordelene ved å være sammen om å søke lån. Der finner dere også flere råd, samt informasjon om banker som tilbyr slike betingelser. Det finnes også lenker der videre til lånekalkulatorer som kan hjelpe dere med å vurdere hvor stort lån dere vil kunne klare å håndtere med inntektene dere har.

Sett opp et budsjett sammen, og vær realistiske på hvor mye dere sammen tåler i månedlige utgifter. Tenk også nøye gjennom at forpliktelsen ved lånet varer til det er tilbakebetalt. Par bør være sikre på at de er klare for å påta seg økonomiske forpliktelser sammen.

Mange forbrukslån går nettopp til å pusse opp bolig, og ingenting er hyggeligere enn å gjøre det sammen. Med god økonomisk planlegging kan dere nyte resultatet og slippe bekymringer.

Kvinners privatøkonomi i parforhold

Det finnes mange undersøkelser som viser at ektepar og andre partnere fordeler de økonomiske rollene ulikt. Selv om det kan virke praktisk i øyeblikket, så kan det likevel få en del negative konsekvenser.

Eksempler det vises til er gjerne at mannen betaler ned på boliglån, billån og kanskje forsikringer. Samtidig tar kvinner seg oftere av daglige utgifter til mat, klær til barna, bursdagsgaver og andre små og store ting som dukker opp i hverdagen.

Til sammen kan det hende at dette føles riktig. Kanskje jevner det seg ut ved at begge parter har om lag like store utgifter gjennom måneden. Dessuten er det godt å slippe å sitte og finregne på utgifter.

Likevel har det betydning i det lange løp, spesielt hvis paret en dag velger å skille lag.

Betal sammen

Hvis boligen og også boliglånet eies sammen, står det seg også hvis de skal skilles. Men betaling av forsikringer vil kunne bidra til å opparbeide bonus. Plettfri betaling av boliglån vil styrke låntakers kredittscore, noe som vil kunne gi gunstigere rente ved senere opptak av lån. Ikke minst så gir utgifter til betaling av renter på lån fratrekk på skatten, som opplyst hos skatteetaten.no. Dersom kun en part betaler på boliglånet, og dere har separate skattemeldinger, vil kun en av dere nyte godt av det.

Utgiftene til mat og klær er viktige, men de gir ikke finansiell bonus over tid.

Det er mange måter å sette opp felles betalinger på. Med automatiske trekk i nettbank og bank på mobil trenger man ikke bruke mye tid på å dele alle viktige betalinger mellom seg. Det gir dessuten begge parter en trygghet for at de til enhver tid har oversikt og kontroll over husholdningens økonomi.

Bilder

Manglende likestilling i det private: Mange par deler fortsatt ulikt på økonomiske forpliktelser og goder. Foto: Istockphoto.
Manglende likestilling i det private: Mange par deler fortsatt ulikt på økonomiske forpliktelser og goder. Foto: Istockphoto.
Last ned bilde

Om Forbrukslån.no

Forbrukslån.no
Forbrukslån.noForbrukslån.no er en portal for sammenligning og vurdering av lån uten sikkerhet, inklusive refinansieringslån. Her kan besøkende finne nøkkeltall knyttet til rentenivå, aldersgrenser, inntektskrav og lignende. 

Følg pressemeldinger fra Forbrukslån.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forbrukslån.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forbrukslån.no