Avinor

Lenge siden du reiste? Her er Avinors vinterferietips

Del

Påbud om munnbind og å holde avstand er fjernet, og vi vender varsomt tilbake til normalen. Mange har ikke reist med fly på lenge, og noen er usikre på hvordan det blir. Her er noen tips til deg som skal ut og fly i vinterferien.

Mange har droppet flyreiser de siste to årene. Nå ser vi igjen at nordmenn strømmer tilbake til flyplassene. Enten man skal på et etterlengtet besøk til familien, eller søker sol i sydligere strøk, er Avinor klar for å gi deg en trygg og god reise.  

Oppmøtetid

– Et av de viktigste rådene våre er å møte opp i god tid, sier kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, Harald Nygaard Kvam. Det er fra nettopp landets hovedflyplass at vinterferieutfarten blir aller størst. 


– Det blir stadig flere passasjerer så det å beregne litt ekstra tid, gjør at du kan starte reisen med lavere skuldre. Skal du reise innenlands anbefaler vi å møte minimum én time før flyavgang, tilføyer han. Det er også lurt å lese nøye gjennom informasjonen fra flyselskapet ditt i forkant av reisen. Så er du best mulig forberedt. 

Fem tips for en god flytur i vinterferien: 

  1. Sjekk passet ditt. Mange har pass som har gått ut under pandemien

  2. Sett deg inn i regler og eventuelle korona-restriksjoner der du skal

  3. Pakk smart og ha lite håndbagasje. Husk at ski, snowboard og staver er spesialbagasje

  4. Møt opp i god tid, så blir skuldrene lavere

  5. Nyt å være tilbake på tur!

Utenlandstur?

Skal du på vinterferie i utlandet må du sørge for å sette deg inn i eventuelle regler i landet du skal til. På vår nettside avinor.no ligger det til enhver tid oppdatert informasjon om hvilke retningslinjer som gjelder.  

– Vi opplever at mange passasjerer fortsatt er litt usikre med tanke på koronareglene. Sjekk hvilke krav som gjelder der du skal, og hvilken dokumentasjon du må ha med deg, forteller Nygaard Kvam.

Avinor anbefaler reisende å følge med på informasjonen fra flyselskapet og møte opp i god tid før avgang. 

Dersom landet du skal reise til krever en Covid-19 test før avreise har Oslo lufthavn, Bergen lufthavn, Trondheim lufthavn, Stavanger lufthavn, Bodø lufthavn og Kristiansand lufthavn kommersielle aktører som tilbyr dette på eller i nærheten av flyplassene. En oversikt finner du her.

Er det lenge siden forrige tur til utlandet? Husk å sjekke utløpsdato på passet ditt! Politiet melder at svært mange pass har utløpt under korona, og det kan være ventetid for å få nytt.

Bagasje? Husk at skiutstyret er spesialbagasje

Vinterferie betyr skiutstyr og ekstra bagasje for mange.  

– Vi ser noen ganger at skibager og annen litt ukurant bagasje som tursekker og liknende har mange stropper. Husk å knyte sammen lange reimer, hemper eller stropper, så dette ikke setter seg fast i bagasjebåndene, sier Nygaard Kvam og tilføyer: – Husk at skiutstyr må sjekkes inn som spesialbagasje.

I sikkerhetskontrollen

Med mindre håndbagasje går sikkerhetskontrollen fortere og mer effektivt. Planlegg på forhånd så slipper du å kaste noe, eller måtte gå tilbake til innsjekk og sjekke inn gjenstander som ikke kan tas med i håndbagasjen.

Noen ting kan kun sendes i innsjekket bagasje, for eksempel: Væske i beholdere som overstiger 100 ml og skarpe eller spisse gjenstander som kan utgjøre en risiko.  Les detaljerte bagasjeregler her.

Og dersom du handler taxfree: Pass på å få med deg kvoten i forseglet pose, så slipper du å sette den igjen. 

De travleste dagene i vinterferien

– Fredag 18. februar starter vinterferien for mange på Østlandet. Denne dagen vil bortimot 60.000 passasjerer reise til og fra Oslo lufthavn. Dette er på samme nivå som den travleste dagen før jul i fjor, forteller Nygaard Kvam. 

For Bergen ser den travleste dagen ut til å bli søndag 27. februar, med rundt 15 000 reisende. Trondheim kommer til å ha rundt 10 000 passasjerer, og Stavanger i overkant av 9 000 på de travleste dagene. 

– For de fire største flyplassene ser vi generelt en økning i passasjerertallene nå, som fordeler på flere dager i vinterferien. For oss i Avinor er det gledelig å se at passasjerene kommer tilbake igjen, etter en svært krevende tid der mange har vært permittert, sier Nygaard Kvam.

– Vi ser at økningen i passasjertrafikken er størst innenlands, men også utenlands begynner trafikken å øke igjen nå som koronarestriksjonene er lettet, tilføyer han. 

Har du helt glemt hvordan det er å reise? Du er ikke alene

Noen har kanskje komme «litt ut av det» etter to år med hjemmekontor og strenge reiseregler. 

– Vi har mange historier, også fra før pandemien, om reisende som surrer fælt og som vi selvsagt hjelper som best vi kan, forteller Nygaard Kvam. 

– For eksempel den passasjeren som ikke kunne huske hvor hun hadde parkert bilen sin. Med 16 000 parkeringsplasser på Oslo lufthavn ble det et møysommelig letearbeid, ler han. 

Eller han som var kommet til Berlin og ikke fikk opp kofferten sin, han hadde helt glemt koden til kofferten sin. Det løste seg heldigvis for begge. 

– Avinor og våre partnere er glade for å ha reisende tilbake i terminalene, vi er godt bemannet og gjør det vi kan for å hjelpe til, avslutter Nygaard Kvam. 

Kontakter

Dersom det er ønskelig med intervjuer, ta kontakt med Avinors pressevakt på presse@avinor.no for å avtale nærmere.

Bilder

Dokumenter

Om Avinor

Avinor
Avinor
Dronning Eufemias gate 6
0191 Oslo

+47 67 03 00 00https://avinor.no

Avinor har ansvar for 44 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av elfly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 3.000 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og salg på flyplassene.

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom