Leier du ut bolig eller hytte? Sjekk skattereglene!

– Før du leier ut bør du tenke på skatten. Hvis du leier ut din egen bolig eller hytte må du i de fleste tilfeller betale skatt når leien din overstiger 10 000 kroner. Og den grensen gjelder per år. Reglene og grensene for skatteplikt kan være annerledes dersom du leier ut for lengre perioder. Så husk å sjekke hvilke skatteregler som gjelder for deg og din utleie, sier seksjonssjef Lene Marie Ringså i Skatteetaten.
Skatteetaten får flere opplysninger om utleie
Fra 1. januar 2020 ble alle selskaper som formidler utleie av bolig pliktige til å rapportere opplysninger om utleieforholdet til Skatteetaten. Det betyr at du som har leid ut gjennom et formidlingsbyrå skal få utleieinntektene dine meldt inn til Skatteetaten av utleieselskapet.
– Vi får stadig flere opplysninger fra tredjeparter, og nå også utleieformidlere. Det gir oss bedre oversikt over hvor mange som har inntekter fra utleie, og betyr at vi kan gjøre det enklere for deg å fylle dette ut riktig i skattemeldingen, sier Ringså.
Det er viktig for de som leier ut bolig eller hytte å gjøre seg kjent med følgende regler:
Utleie av egen bolig
Utleie av egen bolig er skattefritt dersom du i utleieperioden har bodd i minst halve eiendommen, regnet etter utleieverdien og at du leier ut i minst 30 dager. Leier du ut mer enn halvparten av boligen er inntektene skattepliktige hvis brutto leieinntekt overstiger 20 000 kroner. Da blir du skattepliktig for hele beløpet, det vil si fra første krone.
Kortidsutleie av egen bolig eller fritidseiendom
Korttidsutleie av din egen bolig (under 30 dager per utleieforhold) er skattefritt inntil 10 000 kroner per år. Overstiger leieinntektene 10 000 kroner skal du oppgi 85 prosent til beskatning. Beløpsgrensen gjelder for hele året og ikke per utleieforhold. Den samme regelen gjelder for utleie av egen fritidsbolig som du selv bruker.
Utleie av bolig du ikke bruker selv
Utleie av bolig- eller fritidseiendom som du ikke selv bor i eller bruker i rimelig omfang i ferier og fritid er skattepliktig fullt ut. Du skatter av netto leieinntekt, som betyr at du kan kreve fradrag for utgifter du har i forbindelse med at du leier ut.
Når blir utleie næringsvirksomhet?
Leier du ut mange boliger kan du bli næringsdrivende. En tommelfingerregel er at dersom du leier ut til sammen mer enn fem boenheter (til bolig- eller fritidsformål) så vil utleien din være næringsvirksomhet.
– Dersom du er usikker på om utleien din er næringsvirksomhet så ta kontakt med oss så vil vi veilede deg. Det som er sentralt for å avgjøre om du driver næringsvirksomhet er varighet og omfang på utleien din, om du driver den for din egen regning og risiko og om utleien er egnet til å gi overskudd, forklarer Ringså.
Selv om tommelfingerregelen er utleie av mer enn fem boliger kan du også bli ansett som næringsdrivende dersom du kun leier ut én eller to boliger og driver mye korttidsutleie.
Skattepliktige inntekter må rapporteres
Skatteetaten får nå rapportert inn opplysninger om hvor mye du tjener på å leie ut hytta eller boligen din dersom du bruker et utleiefirma. Det er fremdeles ditt eget ansvar å rapportere alle skattepliktige inntekter fra utleie og sørge for at opplysningene er fullstendig meldt inn til Skatteetaten. Dette skal du gjøre på skattemeldingen din.
– Du skal oppgi all skattepliktig leieinntekt i skattemeldingen. Dersom utleiefirmaet har rapportert inn leieinntektene må du sjekke om tallene er riktige og fullstendige. Er de ikke det så må du endre selv. Husk at det er ditt ansvar at skattemeldingen din er riktig. Sett deg inn i reglene før du leier ut, og er du usikker på hvilke regler som gjelder for deg så sjekk våre nettsider eller ta kontakt med oss så hjelper vi deg, avslutter Ringså.
Nøkkelord
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noBilder



Lenker
Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Frikort eller skattekort? Dette må du vite9.7.2025 07:55:10 CEST | Pressemelding
Har du frikort, men ligger an til å tjene over 100 000 kroner i løpet av året? Da bør du bestille et skattekort slik at du unngår å bli trukket 50 prosent skatt.
Regjeringen har valgt konsept for videre arbeid med bedre oversikt over eierskap til aksjer3.7.2025 14:11:07 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet gir Skatteetaten og Brønnøysundregistrene i oppdrag å gjennomføre et forprosjekt med utgangspunkt i konseptet samordnet aksjeeierregister.
Kontroll av serveringssteder: Fant feil hos halvparten og tre stakk fra kontroll23.6.2025 08:14:40 CEST | Pressemelding
Skatteetatens skattepatrulje fant vesentlige feil hos 39 av 79 kontrollerte serveringssteder i Trondheim. I tillegg krevde etaten inn i underkant av én millioner kroner i ubetalte skatte- og avgiftskrav.
Dette må du ha på plass før sommerbryllupet!20.6.2025 09:14:39 CEST | Pressemelding
Noen ønsker å gifte seg på Pride-feiringer i hele landet, andre planlegger et perfekt sommerbryllup. En ting er felles: Det blir ikke bryllup uten en gyldig attest fra Skatteetaten. Heldigvis får du en slik attest like etter du har søkt i mange saker.
Derfor trekkes det ikke skatt av feriepengene17.6.2025 15:36:31 CEST | Debattinnlegg
De fleste ser fram til feriepengene som kommer før sommerferien. Men det er en myte og vanlig misforståelse at feriepengene er skattefrie, skriver Regine Hatleskog Vastvedt, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom