Lederne må ta mer ansvar for den dårlige kjønnsbalansen i toppen av akademia
Kvinner utgjør i dag et flertall blant studenter og stipendiater og nær halvparten av det vitenskapelige personalet, men det er en dramatisk nedgang i andel kvinner jo høyere oppover i stillingshierarkiet man kommer.
Nå lanserer Forskningsrådet 12 anbefalinger og tiltak for å bedre kjønnsbalansen i toppen av akademia. Den viktigste handler om lederengasjement.
-Det er et paradoks at det er så vanskelig for kvinner å bli professorer i likestillingslandet Norge. Selv om utviklingen har sneglet seg av gårde i riktig retning de siste årene må det konkrete planer og handling til for å skape bedre kjønnsbalanse. For vi har ikke tid til å vente på at dette skal gå seg til av seg selv, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.
-Universitetslederne må ta mer ansvar for den manglende kjønnsbalansen. Det er helt avgjørende at ledere på alle nivåer er engasjerte i denne problemstillingen og det må starte på toppen, sier John-Arne Røttingen direktør i Forskningsrådet.
Siden 2012 har Forskningsrådet gjennom BALANSE-programmet lett etter årsakene og løsningene på problemet og nå er vi klare med konkrete kunnskapsbaserte anbefalinger til norske institusjoner. BALANSE som har hatt som mål å skaffe kunnskap om årsaker og løsninger på utfordringene knyttet til kjønnsbalanse ved forskningsinstitusjoner.
-De seks anbefalingene og seks tiltakene er resultater av en rekke forskningsprosjekter og tiltaksprosjekter ved norske institusjoner. Vi har syntetisert og fremhevet anbefalinger og tiltak vi vet virker og nå må institusjonslederne ta ballen videre, sier John-Arne Røttingen.
Før sommeren lanserte Forskningsrådet ny policy for kjønnsbalanse og kjønnsperspektiver. En av hovedutfordringene i policyen er den lave kvinneandelen i toppen av akademia. Nå følger vi opp med konkrete anbefalinger og forslag til tiltak for norske forskningsinstitusjoner.
Seks anbefalinger:
- Lederengasjement: Ta ansvar! Lederengasjement, vilje og tydelige ambisjoner er avgjørende for å lykkes.
- Måltall: Kartlegg situasjonen og sett klare mål for hva som skal oppnås.
- Åpenhet: Vær åpen om kommende utlysninger, karriereveier og krav; hva skal til og hva bedømmes hvordan.
- Fleksibilitet: Gi rom for flere måter å være forsker på, ikke bare ett ideal som alle streber mot.
- Karriereplanlegging: Tilrettelegg systematisk for karriereutvikling, la det bli en obligatorisk del av medarbeidersamtalen.
- Likestillingskunnskap: Kunnskap om kjønn og likestilling er en forutsetning for å kunne jobbe godt og målrettet med å bedre kjønnsbalansen. Ta stilling til om dette er en kompetanse organisasjonen må hente inn eller utvikle selv.
6 tiltak med dokumentert effekt
- Analyse av egne utfordringer: For å vite hvor man skal sette inn tiltak må man også vite hvor skoen trykker. Undersøk de faktiske/reelle årsakene til manglende kjønnsbalanse.
- Opprykkskurs, Professor- og forhåndsvurdering: Gjennomfør jevnlig opprykkskurs, med forvurdering av CV og kompetanse. Større kunnskap om hva som skal til for å for å bli professor gagner både kvinner og menn.
- Aktiv miljøbygging: Gjør en aktiv innsats for å bygge et inkluderende arbeidsmiljø og fagfellesskap som tar høyde for ulike behov i ulike livsfaser og balanse mellom arbeid og privatliv for alle ansatte.
- Mentorordninger: Mentorordninger er en vel dokumentert metode for utvikling og overføring av kunnskap.
- Publiseringsstøtte: Opprett ordninger for publiseringsstøtte, enten i form av skriveverksted, eller ekstra tid og fokus på skriving. Publikasjoner driver en forskerkarriere framover.
- Lete- og finnekomiteer: Finn og oppfordre kompetente kvinner til å søke aktuelle stillinger.
Nøkkelord
Kontakter
Vivill VinsryggPressekontakt
Tel:95 700 450vv@forskningsradet.noChristian Haug-MobergPressekontakt
Tel:+47 976 72 419chh@forskningsradet.noOm Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
49 millioner kroner til CO2-fangst og -lagring24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fem prosjekter får finansiering til forskning på CO₂-håndtering. Noen av forskergruppene skal utvikle mer kostnadseffektiv teknologi mens andre ser på miljøpåvirkning og hvilke insentiver og rammebetingelser som trengs for at industrien skal ta teknologien i bruk i større skala.
90 millioner kroner til forskning på helsetilbud for utsatte grupper20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir 90 millioner kroner til forskning på helsen til utsatte befolkningsgrupper. Nær 10 millioner skal brukes til forskning på helsetilbud for barn av spilleavhengige.
416 millioner til energiforskning16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
33 nye forskningsprosjekter får penger til å forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Toppforskere får 191 millioner kroner10.6.2025 11:48:10 CEST | Pressemelding
Nitten forskningsprosjekter med mulighet for banebrytende resultater får nå finansiering fra Forskningsrådet. Hvordan rike familier etableres og forvalter rikdommen sin, hvordan hav blir til og sammenhengen mellom miljøet i tarmene, medisinbruk og tarmkreft er noen av temaene det nå skal forskes mer på.
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom