Ledende forskere advarer mot gruvedrift på havbunnen
Den voksende etterspørselen etter sjeldne mineraler driver frem et dyphavsdykk for å utnytte disse i massivt omfang. Om få uker kan Den internasjonale havbunnsmyndigheten (International Seabed Authority, ISA), som er opprettet under FNs havrettskonvensjon for å regulere mineralvirksomhet på havbunnen, gi grønt lys for utvinning.
Ledende forskere fra hele Europa går i anledning verdens havdag 8. juni sammen om en uttalelse for å advare mot de alvorlige konsekvensene dette kan få for marine økosystemer. De ber om stans i all jakt på mineraler på havbunnen inntil det er forsket mer på konsekvensene av slike inngrep.
Innebærer stor risiko
– Selv om det fortsatt er store hull i vår kunnskap om miljøpåvirkningene i dyphavet, vil svært store områder av havbunnen bli skadet og dyre- og plantelivet kan bli drept ved utvinning av mineraler. Det er også en risiko for betydelige sekundære effekter fra de store mengdene sedimenter som slippes ut, sier professor Lise Øvreås ved Universitetet i Bergen og preses i Det Norske Videnskaps-Akademi.
Dersom ISA tillater kommersiell gruvedrift nå, vil dette raskt kunne omfatte flere millioner kvadratkilometer av hittil uberørt havbunn.
– Havbunnen er oppstått i en prosess som har tatt tusenvis av år og skadene ved kortsiktig utvinning uten nødvendig kunnskap om dyphavets økosystem vil kunne gi uopprettelig skade, forklarer Øvreås.
Hensynsløst
Det er også mange ubesvarte spørsmål om karbonsykluser og utnyttelse av genetiske ressurser. Hvordan man skal evaluere effektene av inngrep er en stor utfordring for ISA, som har juridisk plikt til å unngå alvorlig skade på marine miljøer.
– Livet på jorden oppsto i havet. Med så mye biologisk mangfold, ville det være hensynsløst å stupe hodeløst inn i dyphavsgruvedrift og ødelegge økosystemer som kan være avgjørende for fremtidige generasjoner, sier fagdirektør Peter Haugan ved Havforskningsinstituttet og professor ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen og fortsetter:
– En slik avgjørelse ville også stå i rak motsetning til FNs naturavtale og den nylig vedtatte avtalen om det åpne hav om å beskytte biologisk mangfold. I stedet for et hastevedtak for å tilfredsstille kortsiktige økonomiske interesser som vi senere vil beklage, bør vi ta en pause for å reflektere over hvordan vi best kan finne en bærekraftig balanse mellom vekst og vern.
Advarer mot utvinning
De to ledende norske havforskerne Øvreås og Haugan er del av uttalelsen, som finner sted i regi av de europeiske vitenskapsakademiene (European Academies’ Science Advisory Council, EASAC) på verdens havdag. EASAC er en allianse av europeiske vitenskapsakademier, som ønsker å være en kollektiv stemme for europeisk forskning og gi råd til europeiske policy makers.
I uttalelsen advares det mot å tillate utvinning av mineraler på havbunnen før det foreligger tilstrekkelig vitenskapelig kunnskap om hvordan dette vil påvirke marine økosystemer, klima, biologisk mangfold og andre faktorer som er avgjørende for livet på jorden.
Kontakter
For ytterligere spørsmål, kontakt forskerne direkte:
Professor Lise Øvreås – e-post: Lise.Ovreas@uib.no eller mobil: 992 36 392
Professor ved Institutt for biovitenskap, Universitetet i Bergen (UiB) og preses i Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA)
Professor Peter Haugan – e-post: peter.haugan@hi.no eller mobil: 466 82 114
Fagdirektør, Havforskningsinstituttet (HI) og professor ved Geofysisk institutt, Universitetet i Bergen (UiB)
Bilder

Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Ny teknologi øker forståelsen av politiske debatter9.7.2025 13:38:26 CEST | Pressemelding
Forskere ved SFI MediaFutures ved Universitetet i Bergen har utviklet et interaktivt verktøy som veileder seerne i politiske debatter i sanntid og på skjerm. Systemet er utviklet av PhD-kandidat Peter Daniel Andrews, i samarbeid med forsker Njål Borch og professor Morten Fjeld.
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom