NAF

Lav kjennskap til hvor mye bagasje du kan pakke i feriebilen

Del

En av tre kjenner verken til taklast, nyttelast eller hvor tung tilhenger bilen kan trekke. Dette viser en fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for NAF.

Du kan ikke ha ubegrenset med bagasje i bilen. Følg NAFs fem pakkeråd for en sikker bilferie. (Foto: NAF)
Du kan ikke ha ubegrenset med bagasje i bilen. Følg NAFs fem pakkeråd for en sikker bilferie. (Foto: NAF)

Det er viktig å kjenne til bilens begrensninger når feriebilen pakkes. Selv om bilen har bra med lasteplass, er det ikke slik at du bare kan dytte inn ubegrenset med bagasje.

- Bilen du kjører er godkjent for en maksvekt du kan ha i bilen. Dette kalles nyttelast. Nyttelast er hvor mange kilo du kan ha med i bilen inkludert både passasjerer, drivstoff og bagasje, forklarer Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Nyttelasten varierer fra bilmodell til bilmodell, og det er ikke alltid en naturlig sammenheng mellom bilens størrelse og hvor mye du kan laste i bilen.

- Enkelte nye elbilmodeller har svært lav nyttelast til tross for romslig bagasjerom. Derfor er det lurt å være oppmerksom på nyttelast om du er på jakt etter en ny familie-elbil, sier Sødal.

Grunnen til at bilen har en vektbegrensning er at du ikke skal ha med mer enn det bilen tåler. Laster du inn for mye bagasje og går over vektgrensen, kjører du en mindre trafikksikker bil.

- Det er viktig å holde seg innenfor det bilen er dimensjonert for. Blant annet er bremsene lagd for å tåle totalvekten bilen er godkjent for, sier Sødal.

Bilen er mannens domene

Det er få områder som er så kjønnsdelte som bil og interesse for bil. Undersøkelsen medlemsorganisasjonen NAF har fått gjennomført viser at kunnskapsnivået om ulike vektbegrensninger er langt høyere blant menn enn kvinner. Mens to av ti menn oppgir at de ikke kjenner til verken taklast, nyttelast eller hvor tung tilhenger bilen kan trekke, svarer over halvparten av kvinnene det samme.

- Vi bor i et av verdens mest likestilte land, men i de fleste familier er det fremdeles mannen som har kontroll på bilen, sier Sødal. - Dette er det egentlig ingen god grunn for, fortsetter han.

Slik pakker du bilen sikkert

Når du kjenner til vektbegrensningene i bilen din, er det viktig å pakke bagasjen trygt og sikkert i bilen. Følg våre råd, så får du en sikker sommerferie.

Her er NAFs fem pakkeråd:

  • Legg tung last så lavt og langt frem som mulig. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker.
  • Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter.
  • Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på hattehyllen.
  • I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok.
  • Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr gå løst i bilen.

Tabell:

Er du kjent med hvor mye last bilen din er godkjent for? (kryss av for de du kjenner)

Kjønn
Total Mann Kvinne
Ja, kjenner til grensen for taklast (last inkl. takstativ og evt skiboks) 30 % 45 % 13 %
Ja, kjenner til grensen for nyttelast (last inkl sjåfør, passasjerer, drivstoff og bagasje bilen) 45 % 57 % 33 %
Ja, kjenner til grensen for hengervekt (hvor mye bilen kan trekke; henger pluss last i hengeren) 42 % 58 % 24 %
Ingen av disse 36 % 18 % 54 %

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Du kan ikke ha ubegrenset med bagasje i bilen. Følg NAFs fem pakkeråd for en sikker bilferie. (Foto: NAF)
Du kan ikke ha ubegrenset med bagasje i bilen. Følg NAFs fem pakkeråd for en sikker bilferie. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom