Miljødirektoratet

Lanseringsseminar: Hvilken skade kan pukkellaks gjøre i Norge?

Del

Den fremmede arten pukkellaks har de siste årene dukket opp i store antall i en rekke norske vassdrag. Miljødirektoratet og Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) presenterer VKMs nye risikovurdering av pukkellaksen i et seminar 15. januar.

Denne pukkellaksen ble fanget i Altaelva i Finnmark. Foto: Eva B. Thorstad
Denne pukkellaksen ble fanget i Altaelva i Finnmark. Foto: Eva B. Thorstad

Hvor tallrik kan pukkellaksen bli i Norge og hvor stor skade kan den gjøre? Hvilke konsekvenser kan den få for vår naturlig forekommende villaks, for oppdrettsnæringen og for smittespredning? Hvilken rolle spiller klimaendringene for utviklingen?

Dette er blant spørsmålene Vitenskapskomiteen for mat og miljø skal besvare i risikovurderingen som lanseres på et seminar hos Miljødirektoratet i Trondheim 15. januar kl. 10.00. Seminaret strømmes på nett.

Funnet i mer enn halvparten av lakseelvene

De siste årene har vi fått mange meldinger om pukkellaks i norske lakseelver. Pukkellaksen er en laksefisk som naturlig hører hjemme i Stillehavet, men har etter utsettinger nord i Russland også funnet veien til norske vassdrag for å gyte.

I 2017 ble det fanget pukkellaks i mer enn halvparten av de lakseførende elvene i Norge, og i 2019 er også rapportene mange. Ifølge Naturpanelet er spredning av slike fremmede arter en av de viktigste årsakene til tap av naturmangfold globalt.

For å få best mulig grunnlag for å vurdere tiltak mot spredningen, har Miljødirektoratet og Mattilsynet bedt Vitenskapskomiteen for mat og miljø lage en risikovurdering av pukkellaks.

Info til presse

Seminaret er gratis og strømmes på nett. Det krever ingen påmelding å følge strømmingen, men vi ønsker at de som vil delta i Trondheim melder seg på senest 13. januar. Send epost til kontaktperson under om du ønsker å få tilsendt rapport og annet materiale når den er klar.

Miljødirektør Ellen Hambro, VKM-direktør Cecilie Rolstad Denby og forsker Kjetil Hindar er blant de som er tilstede på seminaret og vil være tilgjengelig for intervju.

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonsrådgiver Eva Mære
Telefon 95 97 51 31
eva.mare@miljodir.no

Bilder

Denne pukkellaksen ble fanget i Altaelva i Finnmark. Foto: Eva B. Thorstad
Denne pukkellaksen ble fanget i Altaelva i Finnmark. Foto: Eva B. Thorstad
Last ned bilde

Lenker

Om Miljødirektoratet

Miljødirektoratet
Miljødirektoratet
Postboks 5672 Torgarden
7485 Trondheim

73 58 05 00https://www.miljodirektoratet.no

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg saker fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom