Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

Lanserer nytt nordisk nettsted om demens for personer med utviklingshemning

Del

– Som alle andre som får demens trenger personer med utviklingshemning kunnskap og fakta, men noen ganger kan det være vanskelig å tilegne seg informasjonen fordi den er for komplisert. Det er derfor vi lanser et nytt nettsted i dag, sier prosjektleder Frode K. Larsen fra Nasjonal kompetansetjeneste for Aldring og helse.

Nettsiden Hva er demens? er tilpasset personer med utviklingshemning, og er tilgjengelig på alle nordiske språk, engelsk og lule-, nord- og sørsamisk.

– Fram til i dag har vi manglet kunnskap om demens for mennesker med utviklingshemning i Norden. Jeg er glad for at vi nå kan dele dette med personer som har utviklingshemning, fortsetter Larsen. 

Hva er demens? presenterer fakta og kunnskap ved bruk av tekst, bilder, animasjon og tale. Tekstene er skrevet på et lettfattelig språk. Nettsiden avsluttes med en quiz som oppsummerer innholdet, og der kan man også sjekke om budskapet er forstått. Hva er demens kan leses på egenhånd, eller sammen med noen som kan være med på å forklare innhold, som er vanskelig å forstå.

Kunnskap viktig verktøy

Kunnskap og informasjon er viktige verktøy for å håndtere sykdom. Dette gjelder ikke bare for den som er syk, men også for pårørende. 

Mennesker med utviklingshemning lever lenger enn tidligere. De første symptomene på demens ved utviklingshemning kan komme tidlig, og kan være vanskelige å oppdage. For personale og dem som bor sammen med personen som får demens, kan det gi utfordringer. I tillegg til aktivitetene som skal gjennomføres, så må oppfølgingen tilpasses personen. Oppfølgingen vil også endre seg over tid med sykdommen. 

– Dette er nye utfordringer for kommuner i Norge og i Norden forøvrig, sier Larsen. 

Alle versjoner av materialet vil være tilgjengelig på https://hvaerdemens.no. Derfra kan du klikke deg videre til andre språk.

Det er Aldring og helse med støtte fra Nordens velferdssenter og det norske Sametinget, som har utviklet nettstedet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse
Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse
Postboks 2136
3103 Tønsberg

33 34 19 50http://www.aldringoghelse.no

Følg saker fra Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

Ute i naturen og et mangfold av aktiviteter – Demensomsorg på gård gir god livskvalitet, viser ny forskning22.10.2020 07:00:00 CESTPressemelding

– En av de største forskjellene mellom gårdstilbudet og andre dagaktivitetstilbud er at de som er på gård tilbringer nesten halvparten av tiden ute. På andre dagtilbud er de nesten bare inne, forteller Grete Patil, prosjektleder for forskningsprosjektet Demensomsorg på gård og førsteamanuensis ved NMBU. Fredag 23. oktober avsluttes forskningsprosjektet med en digital konferanse der forskningsfunnene blir presentert.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom