Lanserer nytt nordisk nettsted om demens for personer med utviklingshemning

Nettsiden Hva er demens? er tilpasset personer med utviklingshemning, og er tilgjengelig på alle nordiske språk, engelsk og lule-, nord- og sørsamisk.
– Fram til i dag har vi manglet kunnskap om demens for mennesker med utviklingshemning i Norden. Jeg er glad for at vi nå kan dele dette med personer som har utviklingshemning, fortsetter Larsen.
Hva er demens? presenterer fakta og kunnskap ved bruk av tekst, bilder, animasjon og tale. Tekstene er skrevet på et lettfattelig språk. Nettsiden avsluttes med en quiz som oppsummerer innholdet, og der kan man også sjekke om budskapet er forstått. Hva er demens kan leses på egenhånd, eller sammen med noen som kan være med på å forklare innhold, som er vanskelig å forstå.
Kunnskap viktig verktøy
Kunnskap og informasjon er viktige verktøy for å håndtere sykdom. Dette gjelder ikke bare for den som er syk, men også for pårørende.
Mennesker med utviklingshemning lever lenger enn tidligere. De første symptomene på demens ved utviklingshemning kan komme tidlig, og kan være vanskelige å oppdage. For personale og dem som bor sammen med personen som får demens, kan det gi utfordringer. I tillegg til aktivitetene som skal gjennomføres, så må oppfølgingen tilpasses personen. Oppfølgingen vil også endre seg over tid med sykdommen.
– Dette er nye utfordringer for kommuner i Norge og i Norden forøvrig, sier Larsen.
Alle versjoner av materialet vil være tilgjengelig på https://hvaerdemens.no. Derfra kan du klikke deg videre til andre språk.
Det er Aldring og helse med støtte fra Nordens velferdssenter og det norske Sametinget, som har utviklet nettstedet.
Nøkkelord
Kontakter
Petter HveemRedaktør, web/sosiale medier
Tel:+47 908 28 361petter.hveem@aldringoghelse.noBilder
Lenker
Om Nasjonalt senter for aldring og helse

Postboks 2136
3103 Tønsberg
33 34 19 50http://www.aldringoghelse.no
Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Korrigert versjon: Kraftig økning i nye tilfeller av demens17.6.2025 17:14:29 CEST | Pressemelding
Dessverre har vi funnet feil i rapporten «Insidens av demens», som ble lansert mandag 16. juni. Dette er en ny versjon av pressemeldingen med de riktige tallene. Den korrigerte rapporten finner du også her.
Kraftig økning i nye tilfeller av demens16.6.2025 13:37:40 CEST | Pressemelding
En ny, norsk studie om demens anslår at antallet nordmenn som utvikler sykdommen er nesten fire ganger høyere enn tidligere anslått. – Det er en av de største utfordringene vi som samfunn står overfor de neste tiårene, sier Geir Selbæk, forskningssjef ved Nasjonalt senter for aldring og helse.
Ny nasjonal dag for fallforebygging 29. april: – Sammen kan vi forebygge fall med enkle grep28.4.2025 11:08:27 CEST | Pressemelding
Fall blant eldre er en av våre store helseutfordringer, men mange fall kan forebygges. – Enkle tiltak kan gjøre en stor forskjell, for mange eldre, pårørende og samfunnet ellers, sier fagsjef Gro Gujord Tangen i Nasjonalt senter for aldring og helse.
Vil løfte folks hjernehelse13.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Forskning viser at minst 40 prosent av demenstilfeller potensielt kan forebygges eller utsettes gjennom livsstilsendringer. Nå lanserer Nasjonalt senter for Aldring og helse Hjerneløftet – en gratis guide som gir folk forskningsbaserte råd for en sunnere hjernehelse. Forskningssjef Geir Selbæk er en av forskerne bak initiativet.
Ny norsk studie viser sammenheng mellom hørselstap og kognitiv svekkelse23.1.2025 13:42:49 CET | Pressemelding
Forskere ved Aldring og Helse har i samarbeid med internasjonale kolleger tidligere vist at det er en sammenheng mellom redusert hørsel og demens. Nå har de funnet en tydelig sammenheng med redusert kognitiv funksjon, også hos personer uten demens.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom