Arcus

Lanserer fortløpende flere miljøvennlige og pantbare flasker på Vinmonopolet

Del

Nå skal det bli enda enklere å ta miljøvennlige valg på Vinmonopolet. Et samarbeid mellom Arcus, Infinitum og Vinmonopolet har ført til flere pantbare vin- og brennevinsflasker. Målet er å bytte ut 40 prosent av PET halvlitersflasker.

Det aller meste av vin- og brennevin som leveres eller produseres i Norge kommer på glass. Samtidig viser tall fra Vinmonopolet at det er vin og brennevin på PET-flasker med pant du burde velge for å være en mer bærekraftig forbruker. Å bytte fra glassflasker til plastflasker gir nemlig en nedgang i CO2-utslipp på hele 95 prosent. Nå har et samarbeid mellom Arcus, Infinitum og Vinmonopolet ført til at enda flere pantbare vin- og brennevinsflasker er tilgjengelig på Vinmonopolet. 

– Vi ønsker å gjøre det enklere for forbrukere å ta miljøvennlige valg. Et av tiltakene har vært å få flere produkter over fra ikke pantbare PET-flasker og glass, til pantbare PET-flasker. Som Norges største leverandør av vin og brennevin, ønsker vi å gå foran som et godt eksempel i bransjen. Da må vi hele tiden se på måter som kan gjøre oss mer bærekraftig, sier Erik Bern, konserndirektør, Bærekraft, Innkjøp og FM i Arcus ASA. 

– Med tanke på det enorme energiforbruket som går til å lage glassflasker, er det vesentlig mer miljøvennlig med PET-flasker, sier Kjell Olav Maldum, adm.dir. i Infinitum, som eier og drifter pantesystemet. - Når vi resirkulerer plast, bruker vi veldig lite energi, og i Norge pantes hele ni av ti flasker. I tillegg reduserer bruken av plast og aluminium istedenfor glass den totale vekten på drikkevareemballasje med over 530 000 tonn pr år. Det gir stor besparelse i transport og håndtering av materialet, sier Maldum. 

Fokus på kvalitet og bærekraft

Det er to år siden Arcus lanserte den første vinen på PET-flaske med pant. Siden da har det blitt flere miljøvennlige flasker å finne i hyllene på Vinmonopolet, senest i mai med fire nye. Likevel har bransjen et stykke igjen å gå.

– I tillegg til bærekraftperspektivet, må vi sikre en god nok kvalitet. Ikke alle produkter kan oppbevares på PET-flasker, rett og slett fordi visse typer krever en særlig tetthet – som f.eks. lagringsvin og noen av våre fatmodnede akevitter. Å tappe dem på PET ville ha forringet smaken og kvaliteten. Derfor jobber vi systematisk med å finne ut hvilke produkter som kan lanseres i en mer miljøvennlig variant, sier Holger Gramstad, Country Manager i Arcus Norway AS. 

Pant gir stor miljøeffekt

Å få vin- og brennevinsflasker inn i den norske panteordningen er et annet mål aktørene har jobbet sammen om. For å ta inn et produkt i panteordningen, krever Infinitum at hele flasken kan resirkuleres. Det har krevd endring i design hos Arcus, som blant annet førte til at de vant Plastløftet-prisen 2021. 

– De første PET-flaskene var med metallkork, men for at hele produktet skulle kunne resirkuleres, måtte vi endre korken til plast. Til og med limtypen som brukes til å klistre på flaskeetiketten er nå godkjent av Infinitum. Vi ser hvor viktig panteordningen er for miljøet, så målet vårt er å designe for resirkulering, sier Erik Bern i Arcus. 

– Miljøeffekten av å pante er enorm. Å pante én flaske gir samme effekt som å parkere fem km fra hytta, eller å unngå å lade mobilen på 70 dager. Norge har verdens beste pantesystem. Alle flasker og bokser som pantes, resirkuleres og blir til nye flaske og bokser. Det er ressurseffektiv sirkulærøkonomi i praksis, sier Kjell Olav A. Maldum i Infinitum.

Om Arcus
Arcus er en stolt leverandør av vin og brennevin med solide tradisjoner. Selskapet er verdens største produsent av akevitt, og har mange sterke navn innen vin og brennevin i hele Norden. Arcus ble skilt ut fra Vinmonopolet i 1996, og har siden vokst til å bli en internasjonal aktør med Norden og Tyskland som hjemmemarked. Konsernet har også et betydelig salg av brennevin til andre land, der USA er det viktigste. Arcus er notert på Oslo Børs. 

Om Infinitum
Siden 1999 har Infinitum eid og driftet panteordningen på gjenvinnbare drikkevarebokser og plastflasker med pantemerke.

Kontakter

Om Arcus

Arcus
Arcus
Destilleriveien 11
1481 Hagan

+47 67 06 50 00https://www.arcus.no/