Mangfold Forlag

Lanserer barnebok for å hjelpe foreldre og barn med å snakke om inkludering av flyktninger

Del

Barneboken «Jeg gikk meg over sjø og land» forteller og illustrer en flyktnings lange vei til Norge gjennom et bekmørkt Europa.

Boken ble til etter at redaktør og altmuligkvinne Tina Marie Tsiplakis i Mangfold Forlag trengte et verktøy for å snakke med sin sønn om flyktninger. Etter resultatløse søk på biblioteket og på nettet, bestemte Tsiplakis seg for å samle et team som kunne lage en bok som gjør det enklere for voksne å snakke med barna sine om hvordan flyktninger har det når de kommer til Norge og hva de har opplevd på veien.

– Sønnen min spurte meg om jeg kunne vise han hva en flyktning er. Jeg klarte ikke å formidle det på en god måte, og jeg fant heller ingenting på biblioteket eller nettet som kunne illustrere det. Derfor bestemte jeg meg for å lage en illustrert bok om det selv, hvor jeg kunne ta opp tematikken på en god og barnevennlig måte som kan gi barn forståelse for temaet, sier redaktør Tina Marie Tsiplakis.

Første i sitt slag
«Jeg gikk meg over sjø og land» sin tematikk er den første i sitt slag i Norge og utgis av Mangfold Forlag. Det er og første gang en barnebok har blitt folkefinansiert her til lands. Forlaget fikk inn omlag 120.000 kroner gjennom folkefinansieringen på internett.

Tittelen «Jeg gikk meg over sjø og land» er en tittel nordmenn kjenner seg kjapt igjen i.

– Vi ønsket å ha en tittel som nordmenn allerede har kjennskap til, men som kan gi en helt ny betydning i 2017. Flyktningstrømmen er ikke noe vi kan snu ryggen til, og det er vår plikt som foreldre å fortelle barna våre dette. Med tittelen så håper jeg det gir en inngang til hva det vil si å gå over sjø og land i dag, sier Tsiplakis. 

Professor: – Inviterer til dialog
Professor emeritus i barn og unges psykiske helse ved UiT, Willy-Tore Mørch, mener boken er meget godt egent for foreldre til å fortelle barna om det å være flyktning.

– Språket er så enkelt og presist at det inviterer foreldre til dialog med barnet om hva som foregår i fortellingen. Foreldrene kan fylle ut historien med detaljer som er kommet fram i media om barn og familier på flukt, sier Mørch.

Boken er kvalitetssikret av Flyktninghjelpen og er møtt med stor optimisme i litteraturmiljøet i Norge – blant annet for sine realistiske skildringer og tetthet til virkeligheten.

– Jeg håper boken vil føre at foreldre på en bedre måte kan snakke med barna sine om et av de mest aktuelle temaene i Norge og verden i dag. Den kan og gi foreldre et nytt syn på situasjonen, og vil forhåpentligvis og føre til at barna våre ønsker å vite mer om flyktninghjelp, sier Tsiplakis.

Boken er lagt ut for forhåndsbestilling på denne siden og vil bli utsendt tirsdag 16. mai.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Mangfold Forlag

Mangfold Forlag ønsker å være et forlag som setter fokus på mangfold og bredde innen norsk littertur. «Jeg gikk meg over sjø og land» er den første av forhåpentligvis mange bøker som vil sette fokus på nettopp denne tematikken. Dette fordi vi mener alle grupper i samfunnet fortjener og har krav på bøker som gjenspeiler deres virkelighet. Vi trenger like mye mangfold i litteraturen som vi har mangfold i samfunnet – la det knytte oss sammen. 

Følg saker fra Mangfold Forlag

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mangfold Forlag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.