Refinansiere.net

Lån til refinansiering når du har medlåntaker

Del

Endringer i livssituasjonen din vil ofte også påvirke økonomien din. Det gjelder både dersom du flytter sammen med en livsledsager, eller du skiller lag med en. Når livet endrer seg brått er gjerne ikke økonomi det første man tenker på. Likevel bør man finne tid til å gjøre noen økonomiske vurderinger. Her gir vi deg råd om det å refinansiere gjeld sammen med en medlåntaker, slik at du kan gjøre det enkelt og trygt.

ENDRET LIVSSITUASJON: Det er lurt å bruke litt tid på å planlegge økonomien når man flytter sammen. Foto: Istockphoto.
ENDRET LIVSSITUASJON: Det er lurt å bruke litt tid på å planlegge økonomien når man flytter sammen. Foto: Istockphoto.

Din kredittscore

Når du tar opp lån legger banken din livssituasjon til grunn for den renten og de betingelsene de tilbyr. De innhenter en kredittscore av deg. Den vurderingen sier noe om hvor sannsynlig det er at du er en god betaler.

Denne vurderingen vil inkludere din lønn, din eksisterende gjeld, om du har mange å forsørge, samt andre forhold. Den vil også ta i betraktning om du står alene med ansvar for egen husholdning.

Hvis du for eksempel har tatt opp et boliglån sammen med en partner, står dere felles ansvarlig også dersom dere velger å flytte fra hverandre. Da må dere finne en måte å dele gjelden, eller innfri gjelden, på.

Ny partner

På samme måte vil du komme i en ny situasjon dersom du har tatt opp gjeld, men senere flytter sammen med en livsledsager. Da kan dere velge å refinansiere gjelden til en av dere, eller begge, for å ta felles ansvar.

Det vil ofte kunne bli både billigere og enklere. 

Likt ansvar for begge

Når to personer refinansierer er selvfølgelig begge ansvarlige for tilbakebetalingen. Dette er viktig å tenke over på forhånd, siden det er et ansvar som man i utgangspunktet har gjennom hele nedbetalingstiden. Er dere klare for å ha felles økonomisk ansvar?

Det er likevel hovedlåntaker som står som primæransvarlig for at både renter og avdrag betales innen forfall hver måned. Dersom hovedlånetaker ikke klarer å betale innen forfall vil medlåntaker stå ansvarlig på samme linje, og vil få samme krav fra banken.

Begge har rett til pengene

På samme måte som man har ansvar for gjelden, har man også lik rett til pengene som lånes. Hvordan pengene skal brukes er det derfor viktig å avklare på forhånd.

Imidlertid er det ofte slik at man refinansierer for å redusere kostnadene med lån som allerede er tatt opp. Det kan være kredittkortgjeld med høy rente, eller ulike smålån. Da kan det lønne seg å refinansiere. Imidlertid er det da allerede fastlagt hva pengene fra refinansieringen skal gå til.

Dette er ikke et problem, men like fullt noe man må avklare på forhånd.

Hvem kan være medlåntaker

Mange banker krever at medlåntaker skal være ektefelle med hovedlåntaker. Imidlertid finnes det flere låneinstitusjoner som ikke krever det.

Likevel krever de fleste at man enten er samboer med felles folkeregistrerte adresse, eller at man på annen måte er i familie med hverandre. Det kan for eksempel være en forelder eller søsken. Dette varierer en del. 

Dersom du ønsker å ha en venn som medlåntaker kan du også finne banker som går med på det.

Sett opp en avtale

Uansett hvem som skal være medlåntaker så kan det være fornuftig å skrive en bindende avtale før dere tar opp lånet.

Det er to grunner til det. For det første vil det avklare alle eventuelle problemer som kan oppstå i etterkant. Hvis man har en avtale på forhånd er det mindre sjanse for at det oppstår uoverensstemmelser i etterkant.

Dessuten vil det å skrive en avtale gjøre at man automatisk tenker over alle sider ved låneopptaket.

En slik avtale bør si noe om fordelingen av tilbakebetaling og disponering av pengene, samt hvordan skattefradraget skal fordeles.

Du kan finne flere tips om refinansiering, både med eller uten medlåntaker, på nettsiden Refinansiere.net/lån-til-refinansiering-medlåntaker/. Der finner du også informasjon om en rekke ulike tilbydere av lån til refinansiering, som Axo Finans og Lendo.

Bilder

ENDRET LIVSSITUASJON: Det er lurt å bruke litt tid på å planlegge økonomien når man flytter sammen. Foto: Istockphoto.
ENDRET LIVSSITUASJON: Det er lurt å bruke litt tid på å planlegge økonomien når man flytter sammen. Foto: Istockphoto.
Last ned bilde

Om Refinansiere.net

Refinansiere.net er en uavhengig aktør for sammenligning og testing av tilbydere av refinansiering. Nettsidens mål er å gjøre det enklere å sammenligne refinansieringsmuligheter og dermed finne det beste tilbudet. Nettsiden har også oppdaterte tips og artikler innen emnet.

Refinansiere.net tar ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det linkes til. Vi tar også forbehold om at nettsiden kan inneholde feil.

Følg saker fra Refinansiere.net

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Refinansiere.net på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Refinansiere.net