Elden Advokatfirma

Lagmannsretten frifinner Andrey Yakunin – mener Regjeringen har gått utover sine fullmakter

Del
Hålogoaland lagmannsrett har opprettholdt frifinnelsen av Andrey Yakunin. – Lagmannsretten fastslår at sanksjonsforskriften ikke er ment å ramme turisters bruk av hobbydroner på norsk jord, sier Yakunins forsvarer advokat John Christian Elden i Elden Advokatfirma.
Andrey Yakunin (Foto: NTB)
Andrey Yakunin (Foto: NTB)

- Yakunin er nå frifunnet i to rettsinstanser etter at han satt nesten 2 måneder i varetekt for å ha brukt hobbydronen på ferieturen sin rundt Svalbard i fjor sommer. Forhåpentligvis tar påtalemyndigheten nå til fornuften og aksepterer dommen, sier advokat Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, som forsvarte Yakunin sammen med advokat John Christian Elden.

I sin dom finner lagmannsretten at sanksjonsforskriften ikke innebærer et forbud mot bruk av hobbydroner til fritidsformål, og at Regjeringen i dette tilfellet har gått ut over de fullmakter de har fått fra Stortinget.

- I en rekke saker, ikke bare Andrey Yakunin sin sak, er uskyldige turister satt i fengsel fordi Regjeringen ikke har forstått mandatet sitt fra Stortinget. Det er oppsiktsvekkende at ikke påtalemyndigheten selv har innsett dette for lenge siden, fortsetter advokat John Christian Elden.

Andrey Yakunin er svært fornøyd med lagmannsrettens avgjørelse.

- Jeg er svært glad for at rettssikkerheten og fornuften seiret også i lagmannsretten. Fra første dag har jeg hevdet at det ikke er straffbart for en britisk mann å fly en hobbydrone på Svalbard. Jeg håper at lagmannsrettens forkastelse av påtalemyndighetens anke vil sette et endelig punktum for denne historien, sier Andrey Yakunin. 

Etter tre og en halv måned med rettsprosesser, 6 uker i varetektsfengsel og flere frifinnelser i ulike rettsinstanser er mitt syn bekreftet; det er ikke straffbart for noen å fly en hobbydrone i Norge, avslutter Andrey Yakunin. 

Yakunin vil avvente påtalemyndighetens vurdering av en eventuell anke før han vurdere hvilket eventuelt etterspill denne saken bør få for norske myndigheter.Priv.til red.:

For English version of these statements please contact media@elden.no 

Kontakter

Bilder

Andrey Yakunin (Foto: NTB)
Andrey Yakunin (Foto: NTB)
Last ned bilde

Lenker

Om Elden Advokatfirma

Elden Advokatfirma
Elden Advokatfirma
St Olavs gate 25
0129 Oslo

21 61 13 12https://www.elden.no/

Elden Advokatfirma ble etablert i 1994 som en videreføring av virksomheten til advokat John Elden som ble etablert i 1963.

Elden Advokatfirma har hovedkontor i Oslo, også regionskontorer i Sandefjord, Hamar, Gol, Stavanger, Haugesund, Bergen og Tromsø.

Selskapet har 85 advokater, 35 advokatfullmektiger og til sammen over 150 medarbeidere.

Følg pressemeldinger fra Elden Advokatfirma

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Elden Advokatfirma på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Elden Advokatfirma

Elden-advokat: Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon bryter med grunnlovfestede rettigheter og grunnleggende menneskerettigheter24.2.2023 17:25:38 CET | Pressemelding

Elle Nystad har engasjert Elden-advokat Maria Hessen Jacobsen i forbindelse med den pågående aksjonen i Olje- og energidepartementet mot statens manglende etterlevelse av Høyesteretts dom i Fosen-saken. Nystad og hennes meddemonstranter som er unge samer, reindriftssamer og miljøaktivister, opplever at Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) systematisk forsøker å hindre utøvelse av deres lovmessige rett til frie ytringer og demonstrasjon.

Høyesterett: Ikke tap av førerrett for promillekjøring med elsparkesykkel17.2.2023 11:12:13 CET | Pressemelding

Høyesterett har i en dom fastslått at promillekjøring med elsparkesykkel ikke gir grunnlag for tap av førerkort for bil, og at bøtenivået skal være betydelig lavere enn for promillekjøring med bil. – Høyesterett har fullt ut hørt vår argumentasjon; promillekjøring med elsparkesykkel kan ikke sammenlignes med promillekjøring med bil, sier advokat Anders Brosveet i Elden Advokatfirma.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom