Lager verktøy for å planlegge fornyelse av VA-ledningsnett
Store deler av vann- og avløpsnettet i Norge er i dårlig forfatning, og fornyelsestakten må øke for å hindre ytterligere forfall. Nå skal forskere utarbeide et brukervennlig verktøy for planlegging av fornyelse av VA-ledningsnett, tilpasset behovet til norske kommuner.
Norsk vannsektor står overfor store utfordringer de kommende femti årene; fornyelse av ledningene som forsyner oss med drikkevann, og fornyelse av avløpsnettene som håndterer og frakter vekk avløpsvannet.
Manglende planer for vedlikehold og fornyelse
Mattilsynet gjennomførte i 2012 et tilsynsprosjekt som omfattet 491 vannverk. En stor andel av avvikene som ble funnet, var knyttet til mangler ved planer for vedlikehold og fornyelse av ledningsnett.
Men små kommuner har ofte ikke oversikt, ressurser eller kapasitet til å lage slike planer. For å bistå både disse og de større kommunene med å få kontroll på tilstanden og behovene til eget ledningsnett, skal det utvikles et egnet verktøy tilpasset norske forhold i FoU-prosjektet "B for VA-nett".
– Verktøyet vi skal utvikle vil kunne hjelpe kommuner med å identifisere det korrekte nivået for fornyelsestakt langt inn i fremtiden. Det skal være et lett tilgjengelig og brukervennlig verktøy for planlegging av fornyelse av VA-ledningsnett tilpasset behovet til norske kommuner, basert på en helhetlig og langsiktig tenkning rundt fornyelse, sier SINTEF-forsker Stian Bruaset.
Alle relevante problemstillinger skal tas hensyn til, inkludert kortsiktige og langsiktige kostnader, miljømessig påvirkning, sosiale kostnader, risiko, systemytelse og kvalitet.
Skal hjelpe kommunene med å lage lokale planer
VA-systemene slik vi har de i Norge i dag, vil ikke forbli slik de er av seg selv. Det er behov for å vedlikeholde og oppgradere både behandlingsanlegg og ledningsnett. For å møte utfordringene knyttet til et aldrende ledningsnett, må man nasjonalt øke investeringene innen fornyelse av ledningsnett med ca. 20 prosent fra dagens nivå. Innen 2040 er dette tallet 40 prosent, ifølge Bruaset.
– Disse tallene er et gjennomsnitt for landet, men sier ingenting om hva den enkelte kommune må foreta seg eller hvilke ledninger som er de mest kritiske på hvert enkelt sted. Derfor må verktøyet som skal utvikles kunne hjelpe kommunene med å lage lokale planer for fornyelse og investeringer, sier han.
Bærekraft står sentralt
Et viktig begrep innen vannsektoren er bærekraftig utvikling, men dette blir likevel ofte ikke tatt hensyn til i den praktiske planleggingen. VA-virksomhetene har ikke de nødvendige verktøyene for å kunne investere i de mest bærekraftige løsningene på lang sikt.
– Vi tar sikte på å implementere prinsipper for bærekraftig fornyelse i verktøyet, slik at bærekraft tas ned på et nivå hvor VA-ingeniører kan relatere dette til daglig drift og vedlikehold av ledningsnettet, sier Bruaset.
Partnere i prosjektet er Drammen kommune (prosjekteier), Oslo kommune, Trondheim kommune, Bergen kommune, Norsk Vann, SINTEF, NTNU, Norconsult og Multiconsult.
Kontakter
Stian BruasetForsker
Tel:455 14 902stian.bruaset@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder
Om SINTEF
Dette er SINTEF Community
SINTEF Community er et forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg, infrastruktur og mobilitet. Vi skaper verdier for våre kunder og samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling. Vi har spisskompetanse innenfor fagområder som arkitektur, bygg, vann, samferdsel og samfunnsøkonomi. Vi utvikler fremtidens løsninger for et bærekraftig samfunn.
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Ny materialbruk og produksjonsprosess gir billigere og mer miljøvennlige batterier29.6.2022 16:17:44 CEST | Pressemelding
Et SINTEF-ledet europeisk forskningsprosjekt skal gjøre produksjonen rimeligere og mer miljøvennlig, mens batteriene blir både sikrere og mer effektive.
Nå kan det miljøskadelige kunstgresset komme til nytte27.6.2022 10:07:50 CEST | Pressemelding
Sammen med bedriften Green Recycling i Rogaland, skal SINTEF undersøke ulike teknologier for å omdanne lavkvalitetsplast fra kunstgress til gjenbrukbare materialer.
Å energioppgradere er mye bedre for klimaet enn å bygge nytt16.6.2022 08:34:07 CEST | Pressemelding
Ambisiøs energioppgradering kan gi en betydelig klimagevinst sammenliknet med ikke å gjøre noe eller å rive og bygge nytt, viser studie.
Norsk teknologi i kjøleskap og varmepumper kan redusere global oppvarming13.6.2022 17:27:48 CEST | Pressemelding
Trondheim, 13. juni – En stadig voksende befolkning med økende levestandard vil øke bruken av kjøleskap og varmepumper for å varme eller kjøle boliger og arbeidsplasser. Teknologi som er utviklet i Norge, kan gjøre at vi unngår en halv grad global oppvarming.
Norsk teknologi kan hindre global temperaturøkning med en halv grad9.6.2022 12:46:09 CEST | Presseinvitasjon
Å erstatte den klima-uvennlige gassen HFC med CO2 i kjøle- og varmesystemer som for eksempel frysere og varmepumper, vil gi et stort bidrag for klimaet. 13.-15. juni samles 350 forskere fra hele verden i Trondheim for å dele kunnskap om temaet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom