Fotballstiftelsen

Lager egen fair play-tabell

Del

Mestring, inkludering og forsterket fokus på samholdet ligger bak når Fotballstiftelsens lanserer egen fair play-tabell i gatelagenenes Østlandsliga.

Samhold på ekte er gatelagenes eget slagord - her fra Nasjonal turnering på Raufoss i fjor. Foto: Ådne Jensen Birkeland
Samhold på ekte er gatelagenes eget slagord - her fra Nasjonal turnering på Raufoss i fjor. Foto: Ådne Jensen Birkeland

Onsdag er det seriestart i Østlandsligaen, 14 av gatelagene i Fotballstiftelsen som møtes i dobbel serie gjennom året.

Her blir det to tabeller. En sportslig. Og en for fair play. 

Den siste blir minst like viktig som den ordinære tabellen. På Fair Play-tabellen er det mulig å plukke 3 ordinære poeng i hver kamp, i tillegg til 1 bonuspoeng. Begge lagene kan i en og samme kamp plukke like mange Fair Play-poeng, f.eks 3 poeng hver.

Dermed spiller man altså egentlig ikke mot hverandre, men for seg selv og samholdet både i eget lag (og overfor motstander, dommer og andre rundt).

- Hensikten er å forsterke det som alltid er det viktigste for oss, nemlig et fokus på laget, samspillet og mestring. Fair Play-tabellen blir viktig i seg selv, men også et tema i kampprat og dialog internt i laget, sier daglig leder i Fotballstiftelsen Arne Knoph.

Hva er kriteriene for å få Fair Play-poeng?

• God deltakelse/spilletid
• Positiv stemning / backing
• Ekstra god Fair Play-prestasjon

• Bonuspoeng for spilletid for begge kjønn

Dommerne tar i bruk et spesialdesignet dommerkort hvor Fair Play-poengene er innlemmet i det originale dommerkortet. På baksiden av dommerkortet følger det utfyllende beskrivelser av kriteriene for poeng.

Hvorfor Fair Play-tabell?
- Målet med Gatelagene er at spillerne skal ha et trygt sted å komme, føle mestring og ha et godt miljø rundt seg. Derfor har det vært ønskelig, både fra trenere og spillere, å ha ennå mer fokus på Fair Play, fortsetter Knoph.

Fair Play-tabellen skiller seg også fra den sportslige tabellen ved at det skal kåres to vinnere i 2022. Sesongen deles således i to. Ved halvspilt sesong kåres en vinner, så nullstilles tabellen og en ny vinner kåres ved sesongslutt.

- Det er samtidig viktig å holde ved det som er selve spillet, nemlig å score flere mål enn motstanderen. Derfor er ikke den sportslige tabellen tatt bort, men Fair Play blir da en egen tabell hvor det er mulig å vinne en god premie. Dermed er det mulig å bli vinnere selv om en ikke vinner den sportslige tabellen, sier Knoph.

For å gjøre rammene for Fair Play og gode fotballkamper bedre, etablerte Fotballstiftelsen i 2020 en egen dommerpool for Østlandsligaen. Dette er gode og kvalifiserte dommere som gjennom en hel sesong skal følge lagene. 

I Østlandsligaen 2022 deltar Vålerenga, Raufoss, Fredrikstad, Notodden, Asker, Strømsgodset, Odd, Sandefjord, Fram Larvik, HamKam, Moss, Lillestrøm, KFUM (ny i 2022) og Stabæk.

Fair play-tabellen lages altså nå for Østlandsligaen, men meningen er å bruke samme modell i alle turneringer Fotballstiftelsen og våre gatelag deltar i. 

Det både regionale turneringer i sør, vest, midt og nord. Der de 14 øvrige gatelagene som i dag utgjør Fotballstiftelsen er lokalisert.

Les mer her

---

Fotballstiftelsen organiserer nå 28 Gatelag gjennom norske toppklubber. Flere er under planlegging. Over 1000 spillere med rusrelaterte utfordringer var registrert på treninger det siste året, og Fotballstiftelsen leverer 5.000 rusfrie timer hver eneste uke. 

Aktiviteten åpner for muligheter, og blir for mange starten på varig endring. For gatelagenes mål er ikke bare et bedre liv med mindre rus, men å skape gode liv å være rusfri i.

I 2021 kom 96 gatelagsspillere ut i lønnet jobb, 35 begynte på skole / utdanning og 72 i arbeidstreningsporsjekter i og rundt klubbene. Altså over 200 spillere tok steget over i arbeid, skole og tiltak i fjoråret.

Totalt har nær 500 spillere begynt i jobb eller skole siden Fotballstiftelsen ble etablert i 2015.

Les mer i Gatelagsportalen - gatelaget.no

Kontakter

Bilder

Samhold på ekte er gatelagenes eget slagord - her fra Nasjonal turnering på Raufoss i fjor. Foto: Ådne Jensen Birkeland
Samhold på ekte er gatelagenes eget slagord - her fra Nasjonal turnering på Raufoss i fjor. Foto: Ådne Jensen Birkeland
Last ned bilde

Lenker

Om Fotballstiftelsen

Fotballstiftelsen
Fotballstiftelsen
Sognsveien 75 F
0855 Oslo

https://gatelaget.no/

Følg pressemeldinger fra Fotballstiftelsen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fotballstiftelsen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fotballstiftelsen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom