Lag spennende turmat ute i påsken

– Det å lage mat ute har blitt veldig populært de siste årene. Til de som enda ikke har kastet seg på trenden, hva med å gripe muligheten og lage spennende turmat ute i påsken, oppfordrer Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Vil du lage varm mat ute, er det bål eller primus som gjelder. For deg som ønsker å prøve ut matlaging på bål, er bør du gripe sjansen denne uka. På langfredag inntreffer nemlig det generelle bålforbudet over hele landet, som gjelder fra 15. april til 15. september.
Det er likevel slik at bålreglene åpner for bruk av skjønn, og også i sommerhalvåret kan man gjøre opp ild på steder og under forhold der det åpenbart ikke kan medføre brann.
Enklere enn du tror
Det å lage mat ute trenger ikke å være så komplisert, og du trenger heller ikke veldig avansert utstyr for å få det til, ifølge friluftsentusiasten.
– Mitt beste tips er å gjøre det meste av forberedelsene hjemme før du går ut i naturen. Med ferdigkuttede ingredienser i bokser, en stekepanne med håndtak som tåler bål, og en stekespade, er du langt på vei, ifølge Lier.
Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv med hensikt å få flere mennesker ut i naturen gjennom gode mat- og turopplevelser.
På nettsiden turmat.no finner du over 150 gratis oppskrifter på spennende mat fra alle verdens hjørner, som er egnet til å tilberede ute. Her deler vi en av oppskriftene derfra, som er en fylt tortilla på bål fra Norges Jeger- og Fiskerforbund.
Oppskrift: Fylt tortilla på bål
Dette trenger du til fire:
- 4 tortillalefser
- 400 gram kjøttdeig av elg
- en halv løk
- 1 ts salt, pepper og timian
- 150 gram sopp
- 175 gram cherrytomat
- 2 pakker fersk mozzarella
Utstyr:
- 3 matbokser
- Stekepanne
- Klype/stekespade
- Ved
- Lighter
Forberedelser hjemme: Finhakk løk og fres sammen med kjøttdeigen. Krydre med salt, pepper og timian, og ha det over i en plastboks. Del sopp og cherrytomnater i biter og legg sammen i en plastboks. Del mozzarella i skiver og pakk i tørkepapir.
På bålet: Gjør et snitt i tortillalefsene fra midten og ned. Ha mozzarellaskiver på trekanten nederst til venstre, kjøttdeig på trekanten øverst til venstre, sopp øverst til høyre og avslutt med salat og cherrytomater nederst til høyre.
Pakk tortillalefsen sammen ved å brette nederste trekant til venstre over den øverste til venstre, så bretter du over til høyre og ned slik at du har en trekantet lomme.
Sett stekepannen rett på kubbene på bålet, legg tortillaen i pannen. Stek den på begge sider til den har fått en gyllen farge og mozzarellaen har begynt å smelte.
Oppskriften kan også lages på primus.
Se video av fremgangsmåten her: https://www.youtube.com/watch?v=cKdfyh_Ra8A
Kilde: Turmat.no/Anine Gutubakken Byles, Norges Jeger og fiskerforbund
Nøkkelord
Kontakter
Linn Elise JakhellnKommunikasjonsrådgiver
Tel:45213472linn@norskfriluftsliv.noBilder



Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger.
Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere – oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.
Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges Dykkeforbund, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistforeningen, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
8 av 10 opplever bedre mental helse av å være ute i naturen10.10.2025 15:14:44 CEST | Pressemelding
De aller fleste opplever at det å være ute i naturen er godt for psyken, men det er langt færre som bruker naturen når de trenger det som mest, viser ny undersøkelse.
Nordmenn har strømmet til vannet denne sommeren4.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Årets sommer ble av det varme slaget, og friluftslivsaktiviteter i og på vann har virkelig fått vind i seilene, ifølge nye tall fra Ipsos.
Instagram og TikTok lokker flere nordmenn ut på tur3.10.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Sosiale medier spiller en stadig større rolle i å få nordmenn ut i naturen. 8 av 10 unge lar seg inspirere til å dra på tur eller drive med annet friluftsliv, ifølge nye tall fra Ipsos.
Verdens gapahukdag fyller ti år26.9.2025 13:40:33 CEST | Pressemelding
Lørdag 27. september markeres Verdens gapahukdag. Norsk Friluftsliv oppfordrer folk over hele landet til å feire tiårsjubileet for dagen med en tur til nærmeste gapahuk.
Fra tirsdag kan du tenne bål igjen15.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Brannvesenet har rykket ut til nær 700 skog- og gressbranner under perioden med generelt bålforbud i år. Norsk Friluftsliv oppfordrer til å bruke godt bålvett selv om forbudet nå oppheves.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom