Universitetet i Agder (UiA)

Lærer om samisk kultur på Minecraft

Del

Skoleelever og studenter skal lære om samisk kultur gjennom dataspill. Universitetet i Agder lanserer testversjon i forbindelse med samenes nasjonaldag lørdag 6. februar.

Samenes flagg blir heist på nasjonaldagen 6. februar. Her foran Sametinget i Minecraft.
Samenes flagg blir heist på nasjonaldagen 6. februar. Her foran Sametinget i Minecraft.

Ved lærerutdanningene Universitetet i Agder bygges det nå et minecraftprosjekt som skal hjelpe skoleelever til å utforske samisk kultur, historie, geografi og språk.

Dataspillet Minecraft kan sammenlignes med en digital sandkasse der spillerne bygger konstruksjoner i en tredimensjonal verden. Spillet kan brukes til læring ved spillerne beveger seg inn i byggverket, oppdager nye ting og møter andre spillere.

Spill aktiviserer elever

– Det kan være motiverende for en del elever å bruke spill som læringsform. Spillet aktiviserer elevene, og er et godt utgangspunkt for samhandling, dialog og refleksjon, sier Kari Midtsund Nordbø, lærer ved Vigvoll ungdomsskole.

Hun er ansatt i 40 prosent stilling ved UiA for å utvikle prosjektet som er en del av Studentaktiv læring i lærerutdanningene (STALU).

Idé fra New Zealand

– Vi fikk ideen på BETT-messa i London i januar i fjor, sier universitetslektor Line Reichelt Føreland.

Sammen med flere kollegaer deltok hun på en presentasjon om hvordan Minecraft brukes som et verktøy for å utforske og lære om kulturen og språket til den maoriske urbefolkningen på New Zealand.

– Målet er at Minecraft-verdenen vi utvikler i prosjektet, skal bidra til at det blir mer utforsking av samisk språk, kultur og historie i skolen, sier Føreland.   

– Det samiske perspektivet er blitt løftet tydeligere frem i den nye læreplanen, og jeg har kjent på et behov for å kunne mer om samenes historie, språk og kultur. Å tilnærme seg dette gjennom en spillplattform som Minecraft syns jeg virker både spennende og utfordrende, sier Midtsund Norbø. 

Markerer nasjonaldagen

6. februar markeres samenes nasjonaldag. I år er dagen på en lørdag, og derfor er lansering av UiAs minecraftprosjekt lagt til mandagen etter, den 8. februar. Både lærerstudenter og elever får prøve seg inn i dataspillet.

– Til nasjonaldagen kommer deler av Sametinget til å være ferdig bygget i spillet: Det ytre bygget med flaggstang utenfor, plenumssalen og biblioteket og det vil altså være mulig å bevege seg rundt i bygget, sier Føreland.

– Vi har valgt å lage et undervisningsopplegg der elever kan bruke Minecraft for å utforske Sametinget, og vi har lagt til ulike elementer de kan kikke nærmere på. Både elever og studenter får så i oppgave å finne noe i bygget de kan være interessert i å finne mer ut av også utenfor Minecraft. Slik tar vi utforsking i bruk som læringsstrategi, sier Føreland.

Det er elever fra Vigvoll og Karuss skoler i Kristiansand og Workinnmarka skole i Tromsø som skal være med i utprøvingen.

– De aller fleste av mine elever kjenner Minecraft godt fra før. De uttrykker stor entusiasme over å få bruke spillet i skolesammenheng. Minecraft legger også opp til stor grad av utforsking og samhandling, noe som samsvarer godt med den nye læreplanen, sier Midtsund Norbø. 

Utviklingen skjer i et samarbeid med lærere i grunnskolen i Kristiansand og Tromsø, Gáisi språksenter i Tromsø, Samisk høyskole i Kautokeino og Microsoft Education. Prosjektet samarbeider også med firmaet Skogliv, som driver Norges største minecraft-server.

Kontakter

Universitetslektor Line Reichelt Føreland
Telefon: +47 901 31 095
E-post: line.r.foreland@uia.no

Lærer Kari Midtsund Nordbø
Telefon: +47 476 44 672
E-post: kari.m.nordbo@uia.no

Bilder

Samenes flagg blir heist på nasjonaldagen 6. februar. Her foran Sametinget i Minecraft.
Samenes flagg blir heist på nasjonaldagen 6. februar. Her foran Sametinget i Minecraft.
Last ned bilde

Om Universitetet i Agder (UiA)

Universitetet i Agder (UiA)
Universitetet i Agder (UiA)
Postboks 422
4604 Kristiansand

38 14 10 00http://www.uia.no

Følg saker fra Universitetet i Agder (UiA)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Agder (UiA) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Universitetet i Agder (UiA)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom