Lærer om samisk kultur på Minecraft
Skoleelever og studenter skal lære om samisk kultur gjennom dataspill. Universitetet i Agder lanserer testversjon i forbindelse med samenes nasjonaldag lørdag 6. februar.

Ved lærerutdanningene Universitetet i Agder bygges det nå et minecraftprosjekt som skal hjelpe skoleelever til å utforske samisk kultur, historie, geografi og språk.
Dataspillet Minecraft kan sammenlignes med en digital sandkasse der spillerne bygger konstruksjoner i en tredimensjonal verden. Spillet kan brukes til læring ved spillerne beveger seg inn i byggverket, oppdager nye ting og møter andre spillere.
Spill aktiviserer elever
– Det kan være motiverende for en del elever å bruke spill som læringsform. Spillet aktiviserer elevene, og er et godt utgangspunkt for samhandling, dialog og refleksjon, sier Kari Midtsund Nordbø, lærer ved Vigvoll ungdomsskole.
Hun er ansatt i 40 prosent stilling ved UiA for å utvikle prosjektet som er en del av Studentaktiv læring i lærerutdanningene (STALU).
Idé fra New Zealand
– Vi fikk ideen på BETT-messa i London i januar i fjor, sier universitetslektor Line Reichelt Føreland.
Sammen med flere kollegaer deltok hun på en presentasjon om hvordan Minecraft brukes som et verktøy for å utforske og lære om kulturen og språket til den maoriske urbefolkningen på New Zealand.
– Målet er at Minecraft-verdenen vi utvikler i prosjektet, skal bidra til at det blir mer utforsking av samisk språk, kultur og historie i skolen, sier Føreland.
– Det samiske perspektivet er blitt løftet tydeligere frem i den nye læreplanen, og jeg har kjent på et behov for å kunne mer om samenes historie, språk og kultur. Å tilnærme seg dette gjennom en spillplattform som Minecraft syns jeg virker både spennende og utfordrende, sier Midtsund Norbø.
Markerer nasjonaldagen
6. februar markeres samenes nasjonaldag. I år er dagen på en lørdag, og derfor er lansering av UiAs minecraftprosjekt lagt til mandagen etter, den 8. februar. Både lærerstudenter og elever får prøve seg inn i dataspillet.
– Til nasjonaldagen kommer deler av Sametinget til å være ferdig bygget i spillet: Det ytre bygget med flaggstang utenfor, plenumssalen og biblioteket og det vil altså være mulig å bevege seg rundt i bygget, sier Føreland.
– Vi har valgt å lage et undervisningsopplegg der elever kan bruke Minecraft for å utforske Sametinget, og vi har lagt til ulike elementer de kan kikke nærmere på. Både elever og studenter får så i oppgave å finne noe i bygget de kan være interessert i å finne mer ut av også utenfor Minecraft. Slik tar vi utforsking i bruk som læringsstrategi, sier Føreland.
Det er elever fra Vigvoll og Karuss skoler i Kristiansand og Workinnmarka skole i Tromsø som skal være med i utprøvingen.
– De aller fleste av mine elever kjenner Minecraft godt fra før. De uttrykker stor entusiasme over å få bruke spillet i skolesammenheng. Minecraft legger også opp til stor grad av utforsking og samhandling, noe som samsvarer godt med den nye læreplanen, sier Midtsund Norbø.
Utviklingen skjer i et samarbeid med lærere i grunnskolen i Kristiansand og Tromsø, Gáisi språksenter i Tromsø, Samisk høyskole i Kautokeino og Microsoft Education. Prosjektet samarbeider også med firmaet Skogliv, som driver Norges største minecraft-server.
Kontakter
Universitetslektor Line Reichelt Føreland
Telefon: +47 901 31 095
E-post: line.r.foreland@uia.no
Lærer Kari Midtsund Nordbø
Telefon: +47 476 44 672
E-post: kari.m.nordbo@uia.no
Bilder

Om Universitetet i Agder (UiA)
Følg saker fra Universitetet i Agder (UiA)
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Agder (UiA) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Universitetet i Agder (UiA)
EU styrker seg etter kriser18.2.2021 11:13:05 CET | Pressemelding
Det er en av konklusjonene i ny bok om hvordan EU håndterer finanskrise, klimakrise, brexit og andre typer kriser.
UiA-forsker fikk 1 mill. til innovative verktøy om konfliktforståelse17.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Det europeiske RePAST-prosjektet ved Universitetet i Agder har fått en million kroner av Norges Forskningsråd for å hjelpe barn, unge og voksne i Norge til bedre å forstå hvordan tidligere tiders vanskelige historiske konflikter påvirker oss i dag.
Fysisk undervisning dekker studentenes behov best17.2.2021 06:00:00 CET | Pressemelding
Studentene opplever i snitt større læringsutbytte og bedre læringsbetingelser når de får fysisk undervisning enn når den skjer digitalt. Det viser en ny studieundersøkelse ved Universitetet i Agder.
UiA-studentane er tilfredse med praksisgjennomføring16.2.2021 12:39:40 CET | Pressemelding
Studentane er godt nøgde med Universitetet i Agder, og særleg med praksisperioden i arbeidslivet. Det viser ferske tal frå Studiebarometeret 2020.
Rom for betring i norsk matematikkundervising16.2.2021 10:36:32 CET | Pressemelding
Matematikkundervisinga i grunnskulen bør få inn fleire verkelegheitsnære matematikkoppgåver. Det kjem fram i ny forsking frå Universitetet i Agder.
Digitaliseringen utfordrer innvandrermødre11.2.2021 10:43:03 CET | Pressemelding
Når foreldrene strever med å henge med på digitale plattformer, kan det gå ut over barnas leksearbeid og fritidsaktiviteter.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom