Lær deg kuvettreglene!

Sommeren er høytid for å ferdes ute i naturen. Ikke bare for turgåere, men også for mange kyr. De siste årene har det vært flere tilfeller der turgåere har blitt skremt eller angrepet av kyr. Det skyldes blant annet at det er flere beitende kyr med kalv og begrenset kunnskap om hvordan man møter dyr på beite.
Nå har 17 friluftsorganisasjoner under Norsk Friluftsliv gått sammen med Bondelaget, TYR, Tine Norges Bonde- og Småbrukarlag og Geno, og laget kuvettregler. Husdyrnæringa og friluftsfolket håper at kuvettreglene vil gjøre det enklere for dyr og mennesker å kunne nyte naturen sammen.
– Det er nok av plass til både folk og dyr i utmarka, så beitende husdyr i et område er absolutt ingen grunn til å unngå å gå tur der. Men som turgåer er det lurt å sette seg inn i hvordan man bør opptre i møte med beitende kyr. Da får både du og dyra en hyggeligere opplevelse, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Mange kyr på beite
Hvert år går 254 000 kalver, kviger og kyr på sommerbeite i utmarka i Norge. Beitedyra holder kulturlandskapet i hevd og bidrar til et åpent terreng hvor det er fint å gå på tur.
Sigrid Hjørnegård, generalsekretær i Bondelaget, forklarer at konfliktene oftest oppstår i situasjoner der kyr oppfatter at kalvene deres er truet.
– Kyr er som oftest trivelige dyr, men er nysgjerrige av natur og kan derfor oppfattes som pågående. Som andre mødre er de også opptatt av å beskytte kalven sin hvis den opplever noe truende. En turgåer med de beste intensjoner, men som kanskje ikke er vant til å omgås store dyr, kan i noen tilfeller oppfattes av kyrne som en trussel.
Dette er kuvettreglene
- Hold avstand til dyra og gå utenom flokken
- Ikke gå mellom dyra. Kyr kan bli pågående og skape uønskede situasjoner
- Ikke gå bort til kalven. Kua kan gå til angrep for å beskytte den
- Hunder bør ikke tas med til beitende dyr. Husk båndtvang 1. april til 20.august
- Kyr er nysgjerrige. Blir kuflokken pågående, legg ned det du har i hendene og trekk deg unna. Du kan hente igjen utstyret etter at kyrne har gått
- Hvis du åpner ei grind, lukk den igjen også! Åpne grinder gjør at dyrene kommer inn på områder de ikke skal være, og som kan være farlig for dem og andre
Nøkkelord
Kontakter
Lasse HeimdalGeneralsekretær
Tel:+47 951 51 194lasse.heimdal@norskfriluftsliv.noBilder

Dokumenter
Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er
fellesorganisasjonen for 18 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 950 000 medlemskap og representerer over 5000 lokale lag og foreninger. Organisasjonene har individuelle medlemskap og er åpne for alle. De er landsomfattende eller har mer enn 10 000 medlemmer. Organisasjonene har ikke motorferdsel eller organisert konkurranseaktivitet som hovedformål.
Norsk Friluftsliv arbeider for
- et allsidig, enkelt og naturvennlig friluftsliv i tråd med norsk friluftslivstradisjon, som gjennom tradisjonelle og nye aktivitetsformer fremmer friluftsliv for alle.
- å fremme saker av felles interesse for organisasjonene overfor myndighetene og andre aktuelle målgrupper.
- helse, trivsel og økt forståelse for naturens egenverd gjennom naturopplevelser.
- å fremme allemannsretten og allmennhetens tilgang til og bruk av naturen.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
En av tre unge isbadet i vinter12.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Mange tok seg en dukkert i sjøen i vinter, og de yngste er de aller mest ivrige isbaderne, viser nye Ipsos-tall.
På lørdag starter det nasjonale bålforbudet13.4.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
15. april starter det generelle bålforbudet for å forhindre skog- og lyngbrann. Noen steder kan du likevel tenne bål, dersom forholdene tilsier det.
Nordmenn har nominert over 1000 naturopplevelser de er redde for å miste11.4.2023 11:20:36 CEST | Pressemelding
Mange er bekymret for at nedbygging av natur og klimaendringer går utover naturopplevelsene våre. Det er fortsatt mulig å nominere det man er mest redd for å miste.
1 av 2 er bekymret for hyttebygging i naturen22.2.2023 13:50:23 CET | Pressemelding
Mange er redde for at den samlede hyttebyggingen i Norge går for hardt utover naturen, viser nye tall fra Ipsos. – På tide å endre kurs, mener Norsk Friluftsliv.
Ti tips til uteaktiviteter med barna i jula21.12.2022 10:37:17 CET | Pressemelding
Det kan bli mye innesitting i jula. Da er det kjekt å bryte opp med å komme seg ut og gjøre noe hyggelig sammen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom