Kvinnelige styreledere leverer bedre resultat

Hele 60 prosent av bedrifter med omsetning på over 150 millioner har ikke kvinnelige representanter i styrene. Dumt kanskje, fordi tallene viser at virksomheter hvor styrene består av minst 25 prosent kvinner gjør det best. De dårligste resultatene («resultatgrad») kommer fra bedrifter helt uten kvinner i styret.
– Det er fortsatt en svært lav andel av kvinner i styrene. Men til tross for dette ser vi at kvinner i styrene fører til bedre resultater for storbedriftene, altså med omsetning over 150 millioner kroner per år, forteller analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet. Det skiller seg spesielt ut for bedrifter som også har kvinnelig styreleder. Her finner vi en økning i de økonomiske resultatene på hele 30 prosent de to siste årene. – Bedriftene med kvinnelig styreleder er også jevnt mer solide, med høyere egenkapitalandel, hos bedriftene med kvinnelig styreleder, sier Melhus.
Analysen Dun & Bradstreet har utført er basert på de fem siste tilgjengelige årsregnskapene, 2016- 2020 for aksjeselskaper (AS) og allmennaksjeselskaper (ASA).
Kvinner sparer på egenkapitalen
– I bedrifter med under 150 millioner i omsetning gjør fortsatt de bedriftene med mannlig styreleder det best, men forskjellene minker for hvert år. I 2020 er vi nede på under 2 prosent forskjell. Samtidig ser vi at egenkapitalandelen er betydelig høyere blant bedriftene med kvinner i styret, og at dette er en trend over alle fem årene vi har sett på. Det kan virke som om kvinner i styret gjør at bedriftene sparer mer for å møte dårlige tider, sier Brit Elise Melhus. Kun 21 prosent av små- og mellomstore bedrifter har kvinnelige representanter i styret. – Det er viktig å huske at i mindre bedrifter ofte kan ha bare ett medlem. 86 prosent av bedriftene med under 150 millioner i omsetning har tre eller færre personer i styret, sier Melhus.
Stadig flere kvinnelig styreledere
Det er fortsatt en lav kvinneandel blant styreledere totalt i Norge med kun 13,9 prosent for 2020, og med en total økning på 5,4 prosent de siste fem årene. – Imidlertid ser vi en svært positiv utvikling forteller Melhus: Økningen i kvinnelig styreleder er på hele 37,2 prosent hos bedrifter med mer enn 150 millioner kroner i omsetning. Hvis denne utviklingen fortsetter vil vi se en jevn fordeling mellom kvinnelige og mannlige styreledere i løpet av 25-30 år. For de øvrige bedriftene må vi nok dessverre legge på ytterligere 100 år, sier Melhus.
Om analysen
Dun & Bradstreet har analysert tall fra alle AS og ASA med innlevert regnskap for gjeldende regnskapsår 2020 og med omsetning på over en million kroner opp mot kvinnelige og mannlige styreledere samt kvinneandel i styrene. Tallene går fem år tilbake i tid for å et bedre innblikk i resultatet over tid.
Nøkkelord
Kontakter
Brit Elise MelhusAnalytikerDun & Bradstreet
Tel:90167133melhusb@dnb.comThor Erling LundConsilio, pressekontakt for Dun & Bradstreet
Tel:90614451tel@consilio.noBilder


Om Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet er en ledende global leverandør av forretningsdata og analyse som gjør det mulig for bedrifter i hele verden å forbedre forretningsresultatene. Dun & Bradstreets Data Cloud, driver løsninger og leverer innsikt som gir kunder mulighet til å akselerere inntektene, redusere kostnadene, redusere risikoen og transformere virksomheten. Siden 1841 har selskaper i alle størrelser hatt tillit til at Dun & Bradstreet hjelper dem med å håndtere risiko og avdekke muligheter.
Følg pressemeldinger fra Dun & Bradstreet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dun & Bradstreet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dun & Bradstreet
Tvangsoppløsningene skyter i været – til tross for lav konkursrate og sterk økonomi7.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
På tross av en sterk norsk økonomi og færre konkurser, stiger antallet tvangsoppløsninger – særlig blant småbedrifter med lav omsetning. Det viser ferske tall fra Dun & Bradstreet Norge.
Friskmeldt bygg- og anleggsbransje?10.6.2025 15:23:37 CEST | Pressemelding
Bygg- og anleggsbransjen viser tydelige tegn til bedring etter flere år med høy konkursrisiko og pressede marginer. Nye tall fra Dun & Bradstreet viser at konkurstallene i bransjen falt med 33 prosent i mai, sammenlignet med samme måned i fjor.
Sterk norsk økonomi, men frykter tollsatser30.4.2025 13:02:17 CEST | Pressemelding
Hittil i år har antall konkurser falt med 3 prosent. Analytiker Gustav Lundberg i Dun & Bradstreet ser en positiv trend med færre konkurser og beskriver norsk økonomi som robust, til tross for utfordringer i enkelte sektorer.
Konkursene øker i mars – men ingen grunn til panikk7.4.2025 10:10:06 CEST | Pressemelding
I mars ble det registrert 409 konkurser, en økning på 27 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Likevel mener analytiker Gustav Lundberg i Dun & Bradstreet Norge at det ikke er grunn til panikk. Konkursoppgangen skyldes primært sesongvariasjoner.
Konkursnedgang i februar: Går lysere tider i møte4.3.2025 09:42:35 CET | Pressemelding
I februar ble det registrert 354 konkurser - en nedgang på hele 12 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Analytiker Gustav Lundberg i Dun & Bradstreet Norge peker på økt optimisme i næringslivet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom