Den norske kirke

Kvensk kirkeliv skal styrkes

Del
Kirkemøtet i Den norske kirke vil styrke kvensk språk og kultur i kirken. En ny arbeidsgruppe for kvensk kirkeliv er nå på plass.
16. mars markeres Kvenfolkets dag – også i Den norske kirke. Foto: Den norske kirke.
16. mars markeres Kvenfolkets dag – også i Den norske kirke. Foto: Den norske kirke.

Torsdag 16. mars feires kvenfolkets dag!

– Kvenfolkets dag er en viktig dag i kirken. Vi markerer kvenfolkets historie, språk og kultur. Denne dagen heises kvenfolkets flagg. I kirken synges salmer fra det kvenske salmeheftet som ble lansert i fjor. Kvenfolket er en av de nasjonale minoritetene i Norge, og har sin naturlige plass i Den norske kirke.

Det sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum, som poengterer at dagen er relevant for hele landet:

– Selv om de tradisjonelle kjerneområdene for kvensk språk og kultur er i Nord-Hålogaland, bor det kvener over hele landet. Kvenfolkets dag er viktig for kirken fra nord til sør.

Skal foreslå endringer i organiseringen

I 2022 vedtok Kirkemøtet at kvensk kirkeliv skal styrkes. Derfor setter Kirkerådet nå ned en arbeidsgruppe som skal foreslå endringer i hvordan kvensk kirkeliv er organisert i Den norske kirke.

– Siden 2010 har Den norske kirke hatt et nasjonalt utvalg for kvensk kirkeliv, oppnevnt av Nord-Hålogaland bispedømme. Den nye arbeidsgruppen skal se på hvordan kirken skal organisere kvensk kirkeliv i årene fremover, sier Raaum.

Arbeidsgruppen skal blant annet vurdere hvilke oppgaver og ansvar et nasjonalt kvensk organ bør ha, og hvordan medlemmene skal oppnevnes. Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport som kommer 1. juni, skal inngå i gruppens arbeid. Forslagene fra arbeidsgruppen skal leveres til Kirkerådet i løpet av året.

Variert sammensetning

Gruppen som skal utrede organiseringen av kvensk kirkeliv består av fem personer. Tre av dem er oppnevnt av kvenske og finsk/norske organisasjoner, og to er oppnevnt av Kirkerådets direktør. Arbeidsgruppen får sekretærstøtte fra administrasjonen i Kirkerådet.

  • Arne Willy Dahl, leder, oppnevnt av kirkerådsdirektøren
  • Kristin Mellem, oppnevnt av Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto
  • Elin Marianne Seppola Brandvoll, oppnevnt av Kvensk Finsk Riksforbund – Kveeni Suomi Liitto
  • Raija Nakken, oppnevnt av Norsk Finsk Forbund – Norjalais Suomalainen Liitto
  • Åsne Kummeneje Mellem, oppnevnt av kirkerådsdirektøren.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

16. mars markeres Kvenfolkets dag – også i Den norske kirke. Foto: Den norske kirke.
16. mars markeres Kvenfolkets dag – også i Den norske kirke. Foto: Den norske kirke.
Last ned bilde

Om Den norske kirke

Den norske kirke
Den norske kirke
Kirkens hus – Rådhusgata 1–3
0151 Oslo

23 08 12 00https://kirken.no

65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.

kirken.no

 

Følg pressemeldinger fra Den norske kirke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den norske kirke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom