Helse Sør-Øst RHF

Kvalitetskontroll av smittevernutstyr ved ankomst

Del

Smittevernutstyr som kommer inn til Norge fra utlandet gjennomgår en systematisk kvalitetskontroll før det sendes ut til sykehus og kommuner.

Utfordringen med å skaffe godt og riktig smittevernutstyr til Norge, har gjort at helsevesenet nå får leveranser både fra kjente og nye leverandører.

Dette innebærer at alt utstyr som kommer til Norge gjennom den nasjonale innkjøpsordningen må gjennom kvalitetskontroll. Dette foregår ved at erfarne fagfolk går gjennom forsendelsene, prøver og tester utstyret. Deretter tas det ut flere eksemplarer av munnbind og åndedrettsvern som sendes til Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) for analyse.

Les mer om FFIs rolle her

Bred erfaring

De erfarne fagfolkene som kontrollerte en stor forsyning som landet på norsk jord fredag 27. mars, er Karin Sæther og Katrine Barlund Lefdal. De arbeider til vanlig som henholdsvis avdelingsleder og hygienesykepleier ved Martina Hansens Hospital.

Karin har 40 års erfaring fra helsevesenet, 20 år som operasjonssykepleier og 20 år i steril forsyning. Kathrine har 10 års erfaring fra infeksjonsavdeling og har vært mye ut og inn av smitterom gjennom disse årene.

Kvalitetskontroll

Forrige helg pakket de sekken med niste, kaffe og cola for å gyve løs på en forsending på over 500 kubikk med smittevernutstyr, tilsvarende 10 fulle semi-trailere.

De to sykepleierne startet arbeidsdagen lørdag morgen og holdt på til godt ut på søndag.

For hver leverandør hentet de ut prøver fra hver produktgruppe. Drakter ble kledd på, de rev og slet i materialer for å se om det er sterkt nok. Sømmer ble sjekket godt, det samme med snorene i munnbind. Tetthet ble sjekket med vann. Videre er riktig passform på både drakter, munnbind og åndedrettsvern viktig.

Det ble mye klesskift og testing på de to sykepleierne. Antall esker har de ikke tall på, men antyder at utstyret kom fra rundt 10 forskjellige leverandører som alle leverte rundt 16 forskjellige varegrupper.

- Det er viktig å prøve utstyret. Det er først når du har det på kroppen at du kjenner om det holder mål. Jeg har brukt mye utstyr gjennom årene og vet hvordan det skal være, sier Lefdal.

I tillegg sjekkes tekst på alle eskene for å se om de produktene er i tråd med gjeldende standarder.

- Helt sikre kan vi jo ikke være. Leverandørene kan jo sette hvilket som helst trykk på hver eske. Det vi frykter mest er å sende kollegaer ut i felten med utstyr som ikke holder mål, sier Sæther.

De to sykepleierne sier det er overraskende god kvalitet på det utstyret de gikk gjennom, selv om noe ble forkastet. Samtidig er de er glad for den videre kvalitetsprosessen av munnbind og åndedrettsvern som gjennomføres av FFI.

- Dette gir en absolutt sikkerhet for at utstyret som sendes ut holder god nok kvalitet, sier hun.

På'n igjen

Søndag 5. april ble en ny sekk med niste for en lang arbeidsdag pakket. Nok en fridag ble tilbragt på lageret til Helse Sør-Øst RHF. En ny stor forsendelse med nødvendig smittevernutstyr som kom til Norge fredag skal gjennomgås. Her er det ikke snakk om ikke å orke. Helsepersonell skal være sikre på at det utstyret de bruker holder mål.

- Vi kjenner at vi har et overskudd, og vi vet at dette er et viktig arbeid, sier Sæther.

Viktig bidrag

Kvalitetskontrollen av utstyret er viktig.

- Vi er svært takknemlig for de som stiller opp og tar en for laget, sier viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Jan Frich.

Han opplyser at fagpersoner fra Akershus universitetssykehus også har bidratt i kontrollen av smittevernutstyr som er kjøpt inn gjennom den nasjonale ordningen.

Kontakter

Medievakt Helse Sør-Øst RHF
mail: medievakt@helse-sorost.no
telefon: 971 47 065

Bilder

Om Helse Sør-Øst RHF

Helse Sør-Øst RHF
Helse Sør-Øst RHF
Parkgata 36
2317 Hamar

62585500https://www.helse-sorost.no/

Helse Sør-Øst RHF (regionalt helseforetak) er er av fire regionale helseforetak i Norge og eier de 11 statlige helseforetakene i regionen.

Helse Sør-Øst RHF sørger for spesialisthelsetjenester til 2,9 millioner mennesker i fylkene Agder, Oslo, Innlandet, Vestfold og Telemark og Viken.  

Følg pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Helse Sør-Øst RHF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom