Kvalitetskontroll av smittevernutstyr ved ankomst

Utfordringen med å skaffe godt og riktig smittevernutstyr til Norge, har gjort at helsevesenet nå får leveranser både fra kjente og nye leverandører.
Dette innebærer at alt utstyr som kommer til Norge gjennom den nasjonale innkjøpsordningen må gjennom kvalitetskontroll. Dette foregår ved at erfarne fagfolk går gjennom forsendelsene, prøver og tester utstyret. Deretter tas det ut flere eksemplarer av munnbind og åndedrettsvern som sendes til Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) for analyse.
Bred erfaring
De erfarne fagfolkene som kontrollerte en stor forsyning som landet på norsk jord fredag 27. mars, er Karin Sæther og Katrine Barlund Lefdal. De arbeider til vanlig som henholdsvis avdelingsleder og hygienesykepleier ved Martina Hansens Hospital.
Karin har 40 års erfaring fra helsevesenet, 20 år som operasjonssykepleier og 20 år i steril forsyning. Kathrine har 10 års erfaring fra infeksjonsavdeling og har vært mye ut og inn av smitterom gjennom disse årene.
Kvalitetskontroll
Forrige helg pakket de sekken med niste, kaffe og cola for å gyve løs på en forsending på over 500 kubikk med smittevernutstyr, tilsvarende 10 fulle semi-trailere.
De to sykepleierne startet arbeidsdagen lørdag morgen og holdt på til godt ut på søndag.
For hver leverandør hentet de ut prøver fra hver produktgruppe. Drakter ble kledd på, de rev og slet i materialer for å se om det er sterkt nok. Sømmer ble sjekket godt, det samme med snorene i munnbind. Tetthet ble sjekket med vann. Videre er riktig passform på både drakter, munnbind og åndedrettsvern viktig.
Det ble mye klesskift og testing på de to sykepleierne. Antall esker har de ikke tall på, men antyder at utstyret kom fra rundt 10 forskjellige leverandører som alle leverte rundt 16 forskjellige varegrupper.
- Det er viktig å prøve utstyret. Det er først når du har det på kroppen at du kjenner om det holder mål. Jeg har brukt mye utstyr gjennom årene og vet hvordan det skal være, sier Lefdal.
I tillegg sjekkes tekst på alle eskene for å se om de produktene er i tråd med gjeldende standarder.
- Helt sikre kan vi jo ikke være. Leverandørene kan jo sette hvilket som helst trykk på hver eske. Det vi frykter mest er å sende kollegaer ut i felten med utstyr som ikke holder mål, sier Sæther.
De to sykepleierne sier det er overraskende god kvalitet på det utstyret de gikk gjennom, selv om noe ble forkastet. Samtidig er de er glad for den videre kvalitetsprosessen av munnbind og åndedrettsvern som gjennomføres av FFI.
- Dette gir en absolutt sikkerhet for at utstyret som sendes ut holder god nok kvalitet, sier hun.
På'n igjen
Søndag 5. april ble en ny sekk med niste for en lang arbeidsdag pakket. Nok en fridag ble tilbragt på lageret til Helse Sør-Øst RHF. En ny stor forsendelse med nødvendig smittevernutstyr som kom til Norge fredag skal gjennomgås. Her er det ikke snakk om ikke å orke. Helsepersonell skal være sikre på at det utstyret de bruker holder mål.
- Vi kjenner at vi har et overskudd, og vi vet at dette er et viktig arbeid, sier Sæther.
Viktig bidrag
Kvalitetskontrollen av utstyret er viktig.
- Vi er svært takknemlig for de som stiller opp og tar en for laget, sier viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Jan Frich.
Han opplyser at fagpersoner fra Akershus universitetssykehus også har bidratt i kontrollen av smittevernutstyr som er kjøpt inn gjennom den nasjonale ordningen.
Kontakter
Medievakt Helse Sør-Øst RHF
mail: medievakt@helse-sorost.no
telefon: 971 47 065
Bilder
Om Helse Sør-Øst RHF
Helse Sør-Øst RHF (regionalt helseforetak) er en av fire regionale helseforetak i Norge, og eier av de 11 statlige helseforetakene i regionen.
Helse Sør-Øst RHF sørger for spesialisthelsetjenester til 3,1 millioner mennesker i fylkene Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Oslo, Østfold, Akershus og Innlandet. Det arbeider tilsammen 81.000 medarbeidere i helseforetakene og sykehusene.
Følg pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Helse Sør-Øst RHF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF
Inngår milliardkontrakt på Rikshospitalet22.6.2025 14:00:00 CEST | Pressemelding
Helse Sør-Øst er en viktig oppdragsgiver for byggenæringen. Fredag ble det undertegnet en stor kontrakt med AF Gruppen om råbygg på Rikshospitalet – og flere oppdrag kommer.
Felles tiltak gir lavere sykefravær19.6.2025 10:42:58 CEST | Pressemelding
En rekke tiltak er iverksatt i hele regionen for å redusere et sykefravær som fremdeles ligger over nivået fra 2019. Tiltakene har effekt. Med få unntak har alle sykehusene i Helse Sør-Øst redusert fraværet jevnt siden 2022.
Avlyser anskaffelse for rusbehandling3.6.2025 13:21:27 CEST | Pressemelding
Helse Sør-Øst RHF vil avlyse deler av anskaffelsen for rusbehandling. Bakgrunnen er en kjennelse fra Østre Innlandet tingrett.
Nye tiltak bidrar til kortere behandlingstid i Nye metoder7.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I løpet av de to siste årene er det innført flere tiltak som bidrar til å redusere behandlingstiden i Nye metoder. En ny anmodningsordning som ble innført i 2023 har ført til en saksbehandlingstid på 153 dager fra markedsføringstillatelse til beslutning for disse sakene.
Færre sykehusansatte utsettes for vold og trusler16.4.2025 09:38:39 CEST | Pressemelding
Antall registrerte vold- og trusselhendelser i psykisk helsevern i Helse Sør-Øst er redusert med 21 prosent de to siste årene. – Det er gledelig å se tegn til at antall ansatte som utsettes for vold og trusler går ned selv om antallet fremdeles er alt for høyt, sier administrerende direktør Terje Rootwelt i Helse Sør-Øst RHF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom