Kutt matsvinn – rydd kjøleskapet hver torsdag

- Det er utrolig tilfredsstillende å lage mat på «tomt kjøleskap» og samtidig få vasket ut av grønnsakskuffen og gjort klar for nye friske varer til helgen, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret i frukt og grønt.
Matsvinn oppstår når spiselig mat kastes eller brukes til noe annet enn menneskemat. En tredjedel av mat som produseres i verden blir aldri spist fordi maten blir ødelagt og kastet. Det er blitt gjort en stor innsats for å redusere matsvinnet i flere ledd. Satsingen på å redusere matsvinn har vært viktig og vellykket i butikkene med nedprising av varer som snart går ut på dato som et viktig tiltak, men fortsatt er det hjemme vi alle kan gjøre mest.
En forbrukerundersøkelse fra 2020 viser at det er «gryterester», grønnsaker og frukt som ligger høyest på listen over mat folk har kastet siste uken.[1]
Grønnsaker og frukt er levende produkter som tørker ut hvis de ikke pakkes godt inn i kjøleskapet, så det er smart å ta en ukentlig gjennomgang av grønnsakskuffen.
Innfør «restetorsdag»!
- De aller fleste opplever å ha rester av både råvarer og middagsrester i kjøleskapet som bare blir stående og til slutt kastet. Det er ingen god følelse. Se på det som en morsom utfordring å lage noe godt av restene, oppfordrer Byermoen.
Det aller meste passer i en omelett eller en suppe. En halv løk, et par litt myke gulrøtter, en dusk med brokkoli eller en skalk med kål kan by på uante muligheter. Kokte poteter kan også få nytt liv i en omelett, eller en deilig lunsjsalat sammen med løk eller purre og tomater, eller andre gode rester du finner i kjøleskapet ditt.
[1] NORSUS Matsvinn 2019 – på oppdrag fra Matvett AS
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom