Fafo

Kunstnere og kulturarbeidere er organiserte "løsarbeidere"

Del

På oppdrag fra LO har Fafo sett på organisering innen kunst og kulturfeltet og lanserte i dag rapporten "Kunst og kultur – organisasjoner i endring?" Et av hovedinntrykkene er at bransjen preges av utøvere med løs tilknytning til arbeidslivet.

Fafo-rapport 2019:22 Kunst og kultur – organisasjoner i endring?
Fafo-rapport 2019:22 Kunst og kultur – organisasjoner i endring?

Fafo-forskerne Kristine Nergaard og Kristin Jesnes har undersøkt hvilke tilknytningsformer som benyttes og om dette er i endring gitt de utfordringer og muligheter som blant annet digitaliseringen står for i arbeidslivet mer generelt.

Organisasjonene på kunstfeltet arbeider for å styrke medlemmenes rettigheter i en situasjon med få faste ansettelser og der mange kunstnere har usikker inntekt. På rapportlansering hos Fafo i dag kom det frem at flere kunstnerorganisasjoner også opplever press på opphavsrettigheter og vederlag i kjølvannet av ny teknologi og digitalisering.

- Det motsatte av å være ansatt er ikke å være selvstendig, men å være midlertidig ansatt. Det betyr at kunstnere opplever mye usikkerhet og mange av våre medlemmer er konstant på jakt etter nye oppdrag og nye jobber. Vi ser også at arbeidsgivere er stadig mer opptatt av å gjøre ansettelsene kortere og kortere. Dette sa Knut Alfsen på dagens rapportlansering. Alfsen er forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund.

Flere av organisasjonene opplever at oppdragsgiver oftere enn tidligere insisterer på at oppdrag skal faktureres som selvstendig næringsdrivende. Dette betyr at organisasjonene bruker tid på veiledning når det gjelder valg av tilknytningsform og hva som bør ligge til grunn for fastsetting av pris eller honorar.

- Mange av våre medlemmer er ufrivillig selvstendig næringsdrivende og vet ikke at de burde vært fast ansatte. Vi burde rydde opp i arbeidstakerbegrepet for å sikre økt trygghet for mange av de som jobber innenfor kunst og kulturfeltet, sier Hans Ole Rian som er Forbundsleder og representerer omlag 9000 medlemmer i Creo – forbundet for kunst og kultur.

LO ønsker å støtte de organiserte innenfor kunst og kulturfeltet.

- LO er opptatt av dette feltet fordi de som er oppdragstakere er like avhengige av gode arbeidsrettigheter som det ordinære arbeidstakere er. Mange i dette feltet burde hatt fast ansettelse, samtidig som at det er viktig å jobbe for de innen dette feltet som nok aldri vil ha en fast ansettelse, for eksempel når det gjelder pensjonsrettigheter ved midlertidige ansettelser, sa Julie Lødrup, Førstesekretær, LO. 

LO vil benytte dokumentasjonen i Fafo-rapporten i sitt arbeid videre.

- Nå vil vi følge opp denne rapporten for å sikre gode satser for oppdrag utført i denne bransjen, vi vil støtte enkeltansatte, men også jobbe politisk og søke økt satsning på kulturfeltet. Ikke minst er det viktig med pensjonsrettigheter på dette feltet, sier Julie Lødrup. 

Rapporten "Kunst og kultur – organisasjoner i endring?" kan lastes ned på Fafos nettsider: https://www.fafo.no/index.php/zoo-publikasjoner/fafo-rapporter/item/kunst-og-kultur-organisasjoner-i-endring 

Folk som jobber innen kunst og kultur mangler oftere enn andre trygge og stabile rammer for inntekt og arbeidssituasjon.

Bilder

Fafo-rapport 2019:22 Kunst og kultur – organisasjoner i endring?
Fafo-rapport 2019:22 Kunst og kultur – organisasjoner i endring?
Last ned bilde
Fafo-rapport 2019:22 Kunst og kultur – organisasjoner i endring?
Fafo-rapport 2019:22 Kunst og kultur – organisasjoner i endring?
Last ned bilde
Knut Alfsen
Forbundsleder
Norsk Skuespillerforbund
Knut Alfsen Forbundsleder Norsk Skuespillerforbund
Last ned bilde
Julie Lødrup
Førstesekretær
LO
Julie Lødrup Førstesekretær LO
Last ned bilde
Hans Ole Rian
Forbundsleder
Creo – forbundet for kunst og kultur
Hans Ole Rian Forbundsleder Creo – forbundet for kunst og kultur
Last ned bilde
Kristin Jesnes, Forsker, Fafo
Kristin Jesnes, Forsker, Fafo
Last ned bilde
Kristine Nergaard, Forskningskoordinator, Fafo
Kristine Nergaard, Forskningskoordinator, Fafo
Last ned bilde

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no

Følg saker fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fafo

Brexit Breakfast 22. November: Virkninger av Brexit for arbeidsmarkedsregulering og arbeidstakerrettigheter i Europa, inkludert Norge8.11.2019 10:35:04 CETPresseinvitasjon

Professor Paul Marginson fra University of Warwick/Fafo holder foredraget: «Opening a hole in Europe's regulatory floor? Brexit and employment relations». Jon Erik Dølvik, Fafo, gir bakgrunnsinformasjon om britisk politikks relevans for norsk arbeidslivspolitikk. Panelsamtale med Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO og Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO, om den mulige effekten av Brexit på europeisk og norsk arbeidslivspolitikk.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom