Uninett

Kunnskapssektoren med digital suksess uten sidestykke

Del

- Kunnskaps-Norge ble stengt ned 12. mars 2020, i likhet med landet for øvrig. Alle innenfor utdanning og forskning har siden den dagen gjennomgått en sjokkdigitalisering. Robust digital infrastruktur har muliggjort denne digitale transformasjonen på en måte som overgår alt man kunne forvente. Det sier Uninetts administrerende Tom Røtting i forbindelse med ettårsmarkeringen for nasjonal nedstenging.

Ansatte i Uninett AS
Ansatte i Uninett AS
Da statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie annonserte nedstenging av Norge 12. mars 2020, satte Uninett umiddelbart krisestab. Selskapet har det nasjonale ansvaret for internettforbindelsen til alle landets høyskoler og universiteter, samt en lang rekke kritiske IT-tjenester. Etter en kort analysefase fikk beredskapsledelsen et tydelig bilde av hvilke IT-tjenester som ville være kritiske for at hele utdannings-Norge skulle jobbe digitalt fra og med mandag 16. mars.

- Vi definerte nettforbindelsen (Forskningsnettet), videotjenesten Zoom og innloggingsløsningen Feide som de tre mest kritiske tjenestene for at barn og voksne på de tusen hjemmekontor skulle kunne starte sin nye digitale hverdag mandag morgen 16. mars 2020. Uten nett ville alt stoppe. Uten Feide-innloggingen ville alt stoppe. Og uten videotjenesten Zoom ville store deler av undervisningen være umulig å gjennomføre, forklarer Røtting.

Historisk dugnadshelg
Sammen med sine nærmeste samarbeidspartnere, som de nordiske søsterselskapene, sammenslutningen Nordunet, samt IT-avdelinger på universiteter og høyskoler, jobbet Uninett døgnet rundt for å sikre infrastrukturen til den digitale undervisningsstarten 16. mars. Gjennom en historisk dugnadshelg ble samtlige kritiske tjenester stresstestet, oppgradert og oppskalert.


Digital akutthjelp
- Utdannings-Norge trengte digital akutthjelp, og det fikk de. Vi opplevde null nedetid på den kritiske infrastrukturen, og med tanke på alt som kunne gått galt da elever, lærere, forskere, forelesere og studenter alle skulle logge seg på og jobbe digitalt – hjemmefra og samtidig – mandag 16. mars, så er det en kollektiv historisk bragd som ble oppnådd den dagen. Ingen kunne forvente at det skulle gå så bra som det gikk, og kunnskaps-Norge ble forandret for all ettertid den 16. mars 2020, sier Tom Røtting.

16.mars 2020 i tall:
  • 1,7 millioner innlogginger ble gjennomført med Feide den dagen
  • Zoom fra Uninett ble klargjort for 100 000 samtidige brukere den dagen
  • Forskningsnettet hadde null nedetid
  • Se øvrig statistikk på uninett.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ansatte i Uninett AS
Ansatte i Uninett AS
Last ned bilde
Tom Røtting, Uninett AS
Tom Røtting, Uninett AS
Last ned bilde

Om Uninett

Uninett
Uninett
Postboks 4769 Torgard
7465 Trondheim

+ 47 73 55 79 00https://www.uninett.no

Uninett AS er kunnskaps-Norges IKT-infrastrukturselskap. Vi utvikler og driver den digitale grunnmuren for forskning og utdanning i Norge. 

Denne grunnmuren består blant annet av forskningsnettet – en kraftfull og sikker nasjonal nettforbindelse, som også kobler brukerne i kunnskapssektoren opp mot internasjonale forskningsnett.

Uninett er også leverandør av den nasjonale innloggings- og datadelingsløsningen Feide, videotjenesten Zoom, trådløs nettilgang via eduroam, samt en rekke tjenester innenfor cybersikkerhet og digitale campusløsninger. Våre tjenester brukes av flere hundre tusen personer i kunnskapssektoren hver eneste dag.

Uninett er et statlig aksjeselskap, og er som infrastrukturselskap også en strategisk og rådgivende partner i arbeidet med digitalisering av norsk kunnskapssektor.

Februar 2021: Store muligheter med ny enhet for IKT-tjenester i kunnskaps-Norge

Følg saker fra Uninett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Uninett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Uninett

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom