Kulturrådet

Kulturrådets årskonferanse i samarbeid med kunstner Sverre Malling

Del

Kulturrådets årskonferanse arrangeres på Byscenen i Trondheim 22. oktober. Sverre Malling sine verk Spirit Caravan og Mask/Primates skal prege konferansens visuelle uttrykk.

Sverre Mallings "Spirit Caravan".
Sverre Mallings "Spirit Caravan".

Temaet for Kulturrådets årskonferanse er utenforskap, og samarbeidet mellom Malling og Kulturrådet til årskonferansen er ikke tilfeldig. I lang tid har han i sitt kunstneriske uttrykk blant annet tatt for seg utenforskap og annerledeshet. Malling debuterte på Høstutstillingen allerede som 17-åring.

- Jeg har bestandig vært interessert i alternative levemåter, og kulturer som gjerne avviker fra normalen. Jeg synes det oppstår noe spennende i krysningspunktet mellom tilhørighet og utelatelse, sier Malling.

Malling er kjent for å tegne svært detaljerte tegninger fra norsk natur og dyreliv, men groteske gotiske motiver og referanser til folkeeventyr, psykedelia og metal-musikk kjennetegner også hans kunst.

- Vi er veldig glade for at Malling bidrar til årskonferansen, sier rådsleder Tone Hansen i Kulturrådet. - Han er en svært spennende kunstner som ofte har fokus på det som er annerledes og utenfor mainstream, og jeg gleder meg til å se disse kunstverkene prege konferansen i høst.

Polarisering og utenforskap
Årets konferanse skal ta for seg temaet utenforskap i kunst- og kulturlivet. Polarisering og utenforskap er et voksende problem i dagens samfunn, og rådsleder Tone Hansen forteller at dette er noe Kulturrådet ønsker å sette på dagsorden.

– Kunst og kultur kan bidra til å motvirke disse tendensene, sier Hansen. – Kunsten kan vise oss den virkeligheten som deler av befolkningen opplever, og gi en stemme til grupper som i dag ikke blir hørt. Det gir Kulturrådet et spesielt ansvar for å arbeide med dette spørsmålet.

Sverre Malling er opptatt av at kunsten også kan gi en forståelse og anerkjennelse av det å være annerledes.

– Utenforskap kan også handle om en utvidelse, om en åpning for å tenke utenfor boksen, snarere enn en innsnevring, sier Malling. – Mange kjenner nok på hvor tyngende det kan være når bånd og forpliktelser er med på å holde normaliteten ved like. Gjennom kunsten kan vi motsette oss det innøvde og anskueliggjøre nye perspektiver. På sitt beste kan kunst gi et løft ut av ensomhet og tilhørighetsproblemer.

Kontakter

Bilder

Sverre Mallings "Spirit Caravan".
Sverre Mallings "Spirit Caravan".
Last ned bilde
Sverre Malling. Foto: Christine Marie Bruu
Sverre Malling. Foto: Christine Marie Bruu
Last ned bilde

Om Kulturrådet

Kulturrådet
Kulturrådet
Mølleparken 2
0459 OSLO

21 04 58 00http://kulturradet.no

Følg saker fra Kulturrådet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kulturrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom