Frende Forsikring

Krever lovpålagt ID-merking: Nytt rekordår for hjemløse katter

Del

I fjor fikk rekordmange bortkomne katter hjelp eller ble avlivet i Norge. - ID-merking må bli lovpålagt så eierne kan stilles til ansvar, sier Dyrebeskyttelsen Norge og Frende.

ID-merking av katt er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med å få en vaksine for mennesker.
ID-merking av katt er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med å få en vaksine for mennesker.

- Portugal og Belgia innfører nå obligatorisk ID-merking av katter. Det er ingen grunn til at ikke Norge skal få det samme. Før sommerferien la MDGs Une Bastholm fram forslag til Stortinget om å innføre dette, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Organisasjonen tok hånd om hele 8048 dyr i 2018. 6759 av disse (84 prosent) var katter, 592 kaniner og 577 hunder.

- Det er bare tragisk og trist å lese slike tall, sier produktsjef og dyrevenn Einar Brekken i Frende Forsikring. 

Kostet 22 millioner i fjor
- Totalt kostet det mer enn 22 millioner kroner å hjelpe dyrene i fjor. 12 millioner av disse var veterinærutgifter, sier Åshild Roaldset.

I fellesferien blir mange kjæledyr gjort hjemløse hvert år, men i sommer var kapasiteten hos lokalkontorene til Dyrebeskyttelsen Norge sprengt allerede før de mest populære ferieukene tok til.

Statistikken viser at 3526 dyr ble omplassert i 2018. 3299 av disse var katter. 1530 dyr ventet fortsatt på omplassering til et nytt hjem ved årsskiftet. 

Flere ID-merker kattene sine
DyreID jobber for digital identifisering av dyr i Norge og eies av Den norske Veterinærforening. Tall fra dem viser at mer enn 270.000 katter er ID-merket i Norge i dag. Tallet har økt de siste årene. Det anslås å være mellom 700.000 og 800.000 katter i norske husholdninger.

- Det er flott at nordmenn blir mer bevisste på ID-merking, men gapet mellom antallet som er merket og antallet som finnes er altfor stort, sier Einar Brekken i Frende.

Dyrebeskyttelsen Norge mener kostnaden for ID-merking bør ligge hos dyreeier og dermed blir et enkelt tiltak for god dyrevelferd.

- Har du ikke råd til ID-merking av dyret ditt har du heller ikke råd til å ha kjæledyr, sier den daglige lederen.

Merking gjenforener eier og dyr
- Hvis noen finner katten eller hunden din kan ID-merking være helt avgjørende for om dere ser hverandre igjen eller ikke, sier Einar Brekken. 

I 2018 gjenforente Dyrebeskyttelsen Norge 247 dyr med eierne sine på grunn av ID-merking. 

- Hvis dyret blir påkjørt og dør kan merkingen gjøre at du faktisk får vite hva som har skjedd, sier produktsjefen i Frende Forsikring. 

Eierne må stilles til ansvar
- Obligatorisk ID-merking vil lette myndighetenes oppgave med å identifisere og straffeforfølge eiere som mishandler og vanskjøtter dyr. Det er også forebyggende mot fremtidig vold og vanskjøtsel, sier Annette Bjørndalen Søreide, som er kommunikasjonsrådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge.

Dermed vil dyrenes rettsvern kunne bli styrket.

Krever ID-merking for å få forsikring 

- Vi i Frende har i flere år hatt ID-merking som krav for å kunne forsikre katter. Vi ser stor nytteverdi i et påbud og det er et forslag vi stiller oss helhjertet bak, sier Brekken i Frende.

Dyrebeskyttelsen Norge forstår kravet.

- Vi synes det er flott. Vi forstår at forsikringsselskap krever dette, og ønsker gjerne at alle forsikringsselskaper har dette som et krav for å sette fokus på hvor viktig det er med ID-merking av kattene, sier Bjørndalen Søreide.

Slik ID-merkes dyr
Det vanligste er å bruke en mikrochip. Denne kan skannes av dem som finner det bortkomne dyret og sikre rask identifisering og gjenforening med eieren.

- ID-merking er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med å få en vaksine for oss mennesker, sier Einar Brekken i Frende Forsikring.

FAKTA 

Mer om ID-merking
Du kan lese mer om ID-merking, søke opp ID-nummer og se hvem som ID-merker på www.dyreid.no. Siden eies av Den norske Veterinærforening. 

Så mange er savnet
På dyrebar.no kan du se hvor mange dyr som er rapportert savnet eller funnet i Norge. Trolig er mørketallene store.

Så mange trengte hjelp i fjor
Totalt 8048 bortkomne dyr fikk hjelp eller ble avlivet i 2018.

  1. 6057 katter
  2. 592 kaniner
  3. 577 hunder
    Kilde: Dyrebeskyttelsen Norge 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

ID-merking av katt er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med å få en vaksine for mennesker.
ID-merking av katt er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med å få en vaksine for mennesker.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Helnorske Frende Forsikring eies av 15 lokale sparebanker. Gjennom eierbankene og egne salgssentre er Frende representert med over 1000 lokale rådgivere fra Lindesnes i sør til Tromsø i nord. Vi har nær 260 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring, livsforsikring og pensjon. 

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom