Frende Forsikring

Krever lovpålagt ID-merking: Nytt rekordår for hjemløse katter

Del

I fjor fikk rekordmange bortkomne katter hjelp eller ble avlivet i Norge. - ID-merking må bli lovpålagt så eierne kan stilles til ansvar, sier Dyrebeskyttelsen Norge og Frende.

ID-merking av katt er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med å få en vaksine for mennesker.
ID-merking av katt er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med å få en vaksine for mennesker.

- Portugal og Belgia innfører nå obligatorisk ID-merking av katter. Det er ingen grunn til at ikke Norge skal få det samme. Før sommerferien la MDGs Une Bastholm fram forslag til Stortinget om å innføre dette, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Organisasjonen tok hånd om hele 8048 dyr i 2018. 6759 av disse (84 prosent) var katter, 592 kaniner og 577 hunder.

- Det er bare tragisk og trist å lese slike tall, sier produktsjef og dyrevenn Einar Brekken i Frende Forsikring. 

Kostet 22 millioner i fjor
- Totalt kostet det mer enn 22 millioner kroner å hjelpe dyrene i fjor. 12 millioner av disse var veterinærutgifter, sier Åshild Roaldset.

I fellesferien blir mange kjæledyr gjort hjemløse hvert år, men i sommer var kapasiteten hos lokalkontorene til Dyrebeskyttelsen Norge sprengt allerede før de mest populære ferieukene tok til.

Statistikken viser at 3526 dyr ble omplassert i 2018. 3299 av disse var katter. 1530 dyr ventet fortsatt på omplassering til et nytt hjem ved årsskiftet. 

Flere ID-merker kattene sine
DyreID jobber for digital identifisering av dyr i Norge og eies av Den norske Veterinærforening. Tall fra dem viser at mer enn 270.000 katter er ID-merket i Norge i dag. Tallet har økt de siste årene. Det anslås å være mellom 700.000 og 800.000 katter i norske husholdninger.

- Det er flott at nordmenn blir mer bevisste på ID-merking, men gapet mellom antallet som er merket og antallet som finnes er altfor stort, sier Einar Brekken i Frende.

Dyrebeskyttelsen Norge mener kostnaden for ID-merking bør ligge hos dyreeier og dermed blir et enkelt tiltak for god dyrevelferd.

- Har du ikke råd til ID-merking av dyret ditt har du heller ikke råd til å ha kjæledyr, sier den daglige lederen.

Merking gjenforener eier og dyr
- Hvis noen finner katten eller hunden din kan ID-merking være helt avgjørende for om dere ser hverandre igjen eller ikke, sier Einar Brekken. 

I 2018 gjenforente Dyrebeskyttelsen Norge 247 dyr med eierne sine på grunn av ID-merking. 

- Hvis dyret blir påkjørt og dør kan merkingen gjøre at du faktisk får vite hva som har skjedd, sier produktsjefen i Frende Forsikring. 

Eierne må stilles til ansvar
- Obligatorisk ID-merking vil lette myndighetenes oppgave med å identifisere og straffeforfølge eiere som mishandler og vanskjøtter dyr. Det er også forebyggende mot fremtidig vold og vanskjøtsel, sier Annette Bjørndalen Søreide, som er kommunikasjonsrådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge.

Dermed vil dyrenes rettsvern kunne bli styrket.

Krever ID-merking for å få forsikring 

- Vi i Frende har i flere år hatt ID-merking som krav for å kunne forsikre katter. Vi ser stor nytteverdi i et påbud og det er et forslag vi stiller oss helhjertet bak, sier Brekken i Frende.

Dyrebeskyttelsen Norge forstår kravet.

- Vi synes det er flott. Vi forstår at forsikringsselskap krever dette, og ønsker gjerne at alle forsikringsselskaper har dette som et krav for å sette fokus på hvor viktig det er med ID-merking av kattene, sier Bjørndalen Søreide.

Slik ID-merkes dyr
Det vanligste er å bruke en mikrochip. Denne kan skannes av dem som finner det bortkomne dyret og sikre rask identifisering og gjenforening med eieren.

- ID-merking er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med å få en vaksine for oss mennesker, sier Einar Brekken i Frende Forsikring.

FAKTA 

Mer om ID-merking
Du kan lese mer om ID-merking, søke opp ID-nummer og se hvem som ID-merker på www.dyreid.no. Siden eies av Den norske Veterinærforening. 

Så mange er savnet
På dyrebar.no kan du se hvor mange dyr som er rapportert savnet eller funnet i Norge. Trolig er mørketallene store.

Så mange trengte hjelp i fjor
Totalt 8048 bortkomne dyr fikk hjelp eller ble avlivet i 2018.

  1. 6057 katter
  2. 592 kaniner
  3. 577 hunder
    Kilde: Dyrebeskyttelsen Norge 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

ID-merking av katt er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med å få en vaksine for mennesker.
ID-merking av katt er ikke smertefullt. Det kan sammenlignes med å få en vaksine for mennesker.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2019). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av 15 lokale sparebanker og har rådgivere landet rundt. Vi har nær 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom