Krepsepest påvist i Mysenelva/Hæravassdraget – krepsefiske forbudt innenfor utvidet sone
Det har tidligere vært flere påvisninger av krepsepest i vassdraget. Allerede i september i 2020 ble det funnet signalkreps hvor det ble påvist krepsepest mellom Kykkelsrud og Solbergfoss. Også i 2021 ble det funnet døde og døende ferskvannskreps i Mysenelva, som følge av sykdommen.
Med den nye påvisningen som er gjort i år, ble det fra 1. august fastsatt en forskrift som endrer og utvidet restriksjonssonen.
-Krepsepest er en smittsom soppsjukdom som angriper edelkreps, og medfører utryddelse av bestanden i området hvor sykdommen forekommer. Krepsepest er derfor en alvorlig trussel mot den utryddingstruede edelkrepsen. Alle som bruker vassdraget, har ansvar for å ikke spre smitte videre til andre vassdrag. Spredning av krepsepest er ofte knyttet til ulovlig flytting av kreps, eller transport av båter og utstyr som har vært brukt i smittede vassdrag. Mattilsynet har ansvar for å iverksette tiltak ved mistanke eller påvisning av krepsepest, sier seksjonssjef Jarle Bergsjø i Mattilsynet.
Restriksjoner for å stanse smittespredning
For å hindre videre smittespredning, har Mattilsynet iverksatt flere påbud og forbud innenfor den nye restriksjonssonen. Det er nå påbudt å:
- Å tørke fullstendig eller desinfisere fangst- og fiskeredskaper, båter, anleggsmaskiner, vannbeholdere og annet utstyr eller redskaper som har vært benyttet i restriksjonssonen.
- Tilsvarende tiltak skal også gjennomføres dersom slike gjenstander tas ut av vannet før de flyttes oppstrøms.
- Å melde funn av døde eller syke kreps til Mattilsynet på telefon 22 40 00 00.
I tillegg er det forbudt å:
- Å fange eller å oppbevare ferskvannskreps i bur eller teiner, eller å plukke død kreps.
- Å flytte levende og døde ferskvannskreps.
- Å føre levende kreps og andre akvatiske organismer inn til sonen.
- Å føre ubehandlet avfall og ubearbeidede produkter av fisk og andre akvatiske organismer ut av restriksjonssonen,
- Å føre levende og døde fisk samt andre akvatiske organismer ut av sonen. Forbudet gjelder kun for ferskvannskreps.
-Det er den enkeltes ansvar å følge disse påbudene for å unngå spredning av krepsepest. Mattilsynet gjør samtidig oppmerksom på at forsettlig eller uaktsom overtredelse av bestemmelsene kan straffes med bøter eller fengsel, sier seksjonssjef Jarle Bergsjø.
Restriksjonssonen omfatter hovedløpet av Glomma i Innlandet og Viken nedstrøms Braskereidfoss i Våler kommune, samt sideløp nedenfor Braskereidfoss oppstrøms til nærmeste naturlige eller kunstige vandringshinder for kreps. Restriksjonssonen omfatter også hovedløpet av Lekumelva/Mysenelva/Hæra i Viken nedstrøms demning ved Foss (Trøgstad) i Indre Østfold kommune, samt sideløp nedenfor demningen ved Foss oppstrøms til nærmeste naturlige eller kunstige vandringshinder for kreps. Det inkluderer, men er ikke begrenset til, sideelvene Dalselva og Dugla. Restriksjonssonen omfatter i tillegg landområdene 1000 m på hver side av høyeste målte vannstand etter 1. mai 2005.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder
Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Opphever restriksjoner etter utbrudd av fugleinfluensa i Trøndelag20.12.2024 09:51:24 CET | Pressemelding
I midten av november ble det påvist fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune. Det er ikke påvist flere tilfeller av smitte hos tamme fugler, og Mattilsynet opphever derfor restriksjonene i området fra og med 20. desember. Det er fortsatt viktig med godt smittevern.
Større åpenhet, lite læring19.12.2024 13:56:40 CET | Pressemelding
Dette er Mattilsynets viktigste oppsummering etter ett år med systemrevisjoner av noen av de største oppdretterne i Norge.
Lite uønskede stoffer i grønnsaker12.12.2024 14:27:57 CET | Pressemelding
Mattilsynet har undersøkt innholdet av tungmetaller, PFAS, næringsstoffer, nitrat og nitritt i grønnsaker. Det ble gjort få funn av uønskede stoffer.
Ikke gi dyr i julegave12.12.2024 13:17:46 CET | Pressemelding
Å bli dyreeier er en stor beslutning, og det er viktig å tenke godt gjennom hva det innebærer å ta på seg ansvaret for et dyr. Derfor bør man ikke gi dyr i gave.
Sykdom hos rådyr på Jøa11.12.2024 15:38:05 CET | Pressemelding
Det er i høst observert flere rådyr med diaré på Jøa i Namsos kommune. Prøver fra syke rådyr, viser at parasitten Giardia Duodenalis kan være årsaken til sykdomstilfellene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom