Kredinor

Kredinor i VG - Kalde vintre gir inkassoøkning

Del

Kredinor snakket med VG mens temperaturen var på sitt kaldeste i forrige uke. Med synkende temperaturer øker strømforbruket i de tusen hjem. For mange innebærer det en så stor økning i strømregningen at det gir betalingsproblemer. Det så vi tydelig under den lange kuldeperioden i 2010/2011 hvor antall inkassosaker økte med så mye som 15% fra et normalår.

Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

VG-artikkelen kan du lese, her.


Litt mer om bakgrunnen for inkassoøkningen etter kuldeperioder

Kuldeperioden i 2010/2011 var en av de kaldeste vintrene i nyere tid. Den gang var strømprisen langt høyere enn nå. Vi tror likevel kuldeperioden vil gi en betydelig økning i antall inkassosaker. Hovedårsaken vil være økningen i strømforbruket. Det vil slå direkte ut på folks betalingsevne – og inn på vår inkassostatistikk. Spesielt i grupper som har svak betalingsevne fra før av.

- Med kald vinter får vi høyere fakturakrav, noe som gir betalingsproblemer utover hva som er normalt, sier Tor Berntsen, administrerende direktør i inkassoselskapet Kredinor.

Kredinor registrerte i fjor over 543.300 strømregninger som gikk til inkasso fra rundt 188.000 personer. Kredinor er markedsleder som leverandør av inkassotjenester til energibransjen i Norge, og behandler 70 prosent av inkassomarkedet mot energibransjen. Vinteren 2010/ 2011 var den 17 kaldeste vinteren noen gang registrert i Norge, og økningen i antall inkassosaker var på hele 15 prosent.


Skyldnerkartet over inkassosaker - rammer de som allerede har problemer

Analyseavdelingen i Kredinor har utarbeidet et skyldnerkart som viser andelen dårlige betalere innenfor et fylke. Vår definisjon på dårlige betalere er: Personer som har én eller flere inkassosaker hos Kredinor. Høyest andel personer med inkassosaker finner vi i Finnmark, Østfold, Nordland, Aust-Agder og deler av Akershus. - Vår erfaring tilsier at faren for nytt mislighold er størst i områder der det allerede er en høy andel skyldnere, sier Magnus Solstad, analysesjef Kredinor. – Med flere arbeidsledige kan man forvente en økning i antall inkassosaker i hele landet, men geografiske områder dominert av lavinntektsgrupper vil være særlig utsatt.


Strømkonto gir forutsigbarhet

- De siste årene har energibransjen hatt fokus på fakturamodeller som skal hjelpe forbrukere til å unngå de store regningene som følge av kuldeperioder, sier Håkon Olaussen, bransjeansvarlig energi hos Kredinor. - Månedsfakturering, samt produkter som Kundekonto, jevner ut strømregningene gjennom hele året. Disse tiltakene har vært viktige for å unngå at privatpersoner får store uforutsette regninger, og gjennom det får betydelige betalingsproblemer, sier Håkon Olaussen.


«Føre var» prinsippet

Når strømregningene fra denne kuldeperioden kommer i mars og april vil Kredinor få svar om antagelsene stemmer. - Ved å tydeliggjøre risikoen allerede nå kan vi kanskje bidra til å forberede folk på høyere strømregning - og at de holder litt igjen på annet forbruk, sier Ingjerd Thurmer, markedssjef i Kredinor. Faktureringen skjer etterskuddsvis for de aller fleste kraftselskaper, og deretter går det inntil 14 dager før fakturaen forfaller. Etter forfall har strømkundene to uker på seg til å betale, før saken varsles som inkassosak og oversendes til innkreving. - Det er først da vi klarer å se omfanget av økningen i antall inkassosaker fra denne kuldeperioden, avslutter Thurmer.

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Last ned bilde
Kartet viser hvor fordelingen av inkassosaker. Rødt er mange. Grønt er færre.
Kartet viser hvor fordelingen av inkassosaker. Rødt er mange. Grønt er færre.
Last ned bilde

Lenker

Om Kredinor

Kredinor
Kredinor
Rådhusgata 27
0158 Oslo

+47 22 00 91 00http://www.kredinor.no
Kredinor er nest største inkassoselskap i Norge, og markedsleder innenfor energibransjen. Kredinor tilbyr tjenester innen fakturering, reskontro, inkasso, overvåk og oppkjøp av fordringer. Selskapet er et samvirkeforetak med kontorer i Tromsø, Trondheim, Kristiansund, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Skien, Sandefjord, Fredrikstad, Hamar og Oslo. Totalt antall ansatte er i underkant av 500 personer fordelt over hele landet. Hovedkontoret ligger i Oslo.

Følg pressemeldinger fra Kredinor

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kredinor på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kredinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom