Kraftskatten stanser ny fornybar energi og løser ikke kraftkrisen
De kommunalt eide kraftselskapene ser med stor bekymring på regjeringens forslag om økt grunnrenteskatt på vannkraft og en ny toppskatt (høyprisbidrag) når timesprisen på strøm er over 70 øre/kWt. De foreslåtte skatteskjerpelsene vil ha en rekke uheldige konsekvenser. Mest alvorlig er det at investeringer i ny kraftproduksjon vil bremse opp.
Vi ber Stortinget om ikke å vedta regjeringens skatteforslag. Vi oppfordrer Stortinget til å finne bedre løsninger, sammen med bransjen og de offentlige eierne. Løsninger som sikrer at vi får nok kraft til å gjennomføre det grønne skiftet!
Vi skal bidra
Kraftprodusenter som har fått unormal høy profitt på grunn av energikrisen i Europa og høye strømpriser i Sør-Norge skal selvsagt bidra mer gjennom de krevende tidene vi er inne i. Det er en stor styrke for Norge at inntektene fra kraftproduksjon går tilbake til fellesskapet. De høye strømprisene gjør at kraftselskapene allerede bidrar langt mer enn normalt. Beregninger fra Energi Norge viser at staten i år vil motta rundt 70 milliarder kroner mer enn i et normalår, før regjeringens nye skatteskjerpelser. Med regjeringens forslag vil kraftselskapene i år sørge for skatteinntekter på om lag det dobbelte av det staten har anslått at strømprisstøtteordningene vil koste.
Trenger mer fornybar energi
Samtidig står vi midt i en klimakrise. Samfunnet har store behov for mer fornybar energi for å nå klimamålene. Mer fornybar energi er også avgjørende for lavere strømpriser i fremtiden. Vannkraftinvesteringer til en verdi av 32 milliarder kroner revurderes eller er allerede skrinlagt på grunn av regjeringen forslag. Disse prosjektene er ikke lengre lønnsomme om forslaget blir vedtatt. Dette vil ha svært uheldige konsekvenser for det norske samfunnet. Tilgang til mer fornybar energi er avgjørende for industrien, forsyningssikkerheten og forbrukerne. 2 Opprop mot Kraftskatt
Rammer kraftenvi trenger mest
Skattepakken går hardest utover vannkraftinvesteringene Norges energi og vassdragsdirektorat (NVE) sier vi trenger mest av: Prosjektene som gjør at vi kan produsere mye strøm på kort tid når det ikke blåser eller solen skinner. I tillegg fratar regjeringens forslag de offentlig eide kraftselskapene muskler til å bidra i andre sentrale grønne satsinger, som for eksempel havvind. Da kan vi komme i en situasjon hvor det i hovedsak er utenlandske investorer som har muskler til å bygge neste etappe i det grønne skiftet. Det er dobbelt uheldig for Norge.
Urimelig med tilbakevirkende kraft
Det er ikke riktig at alle kraftselskaper går med rekordoverskudd, og enkelte har faktisk svake økonomiske resultater. En årsak kan være at de tidligere har solgt mye av sitt kraftvolum på langsiktige kontrakter til langt under dagens markedspris. En annen årsak kan være at de har sine kraftverk i prisområder som har hatt lave priser det siste året. Det er derfor helt urimelig at skatteskjerpelsene gis tilbakevirkende kraft.
Ta et skritt tilbake
Regjeringens forslag bærer preg av hastverksarbeid og har åpenbart fått utilsiktede konsekvenser. Det er ingen som ønsker at nødvendige kraftutbygginger skal stoppes. Vi oppfordrer Stortinget og regjeringspartiene til å ta et skritt tilbake og finne bedre løsninger!
Kontakter
Benedicte Staalesen NilsenLeder for samfunnskontaktEviny
Tel:+4746811754benedicte.staalesen.nilsen@eviny.noOm Eviny
Eviny er et av Norges største energi- og teknologikonsern. Kraftkonsernet har tatt aktiv rolle i det grønne skiftet. Selskapet produserer fornybar energi fra 39 vannkraftverk på Vestlandet. Over 400.000 nordmenn bruker Evinys lademuligheter for elbil. Eviny er i dag størst på lynlading for elbiler i Norge, og bygger også ladestasjoner i Sverige. Nylig kåret norske elbilister Eviny til best på bl.a. enkelhet, mest verdi for pengene og bærekraft.
Eviny er eid av 17 vestlandskommuner, Statkraft samt to lokale kraft- og elektrisitetslag. I 2021 påla myndighetene norske strømnettet må ha annen merkevare enn sitt konsern. Daværende BKK-konsernet ble til Eviny, mens BKK-navnet er videreført for nettselskapet som frakter strømmen hjem til 450.000 vestlendinger i 19 kommuner.
Eviny leverer fibertjenester, samt fjernvarmenett. Konsernet bygger landstrøm til skip, elektrifiserer havbruk og transportnæringen. Selskapet leverer løsninger for utslippsfrie byggeplasser, et av verdens første nettverk for hurtiglading av elbåter. Eviny sitt eget entreprenørselskap prosjekterer, bygger og drifter fibernett, lav- og høyspentanlegg.
Følg pressemeldinger fra Eviny
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Eviny på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Eviny
– Det haster med å omsette rapporten fra Energikommisjonen til praktisk politikk1.2.2023 10:49:46 CET | Pressemelding
– Norge styrer mot et kraftunderskudd, og det haster med å realisere nye prosjekter. Regjeringen har liten tid på å omsette rapporten fra Energikommisjonen til praktisk politikk om hvordan vi skal dekke det store behovet for mer fornybar energi, sier Rune Indrøy, konserndirektør Kommunikasjon og samfunnskontakt i Eviny.
Eviny selger kraft til fastpris25.1.2023 14:48:17 CET | Pressemelding
Eviny vil tilby fastpriskontrakter til bedrifter gjennom strømleverandører som Volte. Dette skal skape økt forutsigbarhet for bedrifter som vil sikre seg mot store svingninger i strømprisen.
Ragnhild Janbu Fresvik ny konsernsjef i Eviny16.12.2022 11:00:14 CET | Pressemelding
Ragnhild Janbu Fresvik er ansatt som ny konsernsjef i Eviny. Hun kommer fra stillingen som investeringsdirektør i Grieg Gruppen og daglig leder i morselskapet Grieg Mauritas.
Bergensselskap etablerer Storbritannias første landstrømsanlegg for offshore-skip9.12.2022 13:20:26 CET | Pressemelding
Eviny sitt datterselskap Plug skal for første gang bygge landstrøm utenlands. Anlegget bygges i tett partnerskap med havnen i Montrose. Det blir Storbritannias første i sitt slag. Skotsk minister bejubler samarbeidet.
Puster Tesla i nakken8.12.2022 07:30:00 CET | Pressemelding
I kampen om de mest fornøyde hurtigladekundene har Tesla fått hard konkurranse av et norsk selskap som har byttet navn. Den kraftige oppgangen i fornøyde kunder vekker oppsikt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom