KPMG

KPMG Football Benchmark: Nå er Real Madrid verdens mest verdifulle fotballklubb

Del

KPMGs Football Benchmark analyserer og rangerer fotballklubbene i de største europeiske ligaene basert på klubbens verdi. Real Madrid dytter i år Manchester United ned på en andreplass og overtar topplasseringen med en verdi på over 30 milliarder kroner.

Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb, viser KPMG Football Benchmark.
Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb, viser KPMG Football Benchmark.

KPMGs anerkjente Fotball Benchmark ser på fem spesifikke målefaktorer som sammen utgjør klubbens verdi (Enterprise Value): Lønnsomhet, popularitet, sportslige prestasjoner, samt eierrettigheter i kringkasting og fotballstadion – beregnet med en avansert algoritme.

Pallen har vært stabil i tre år på rad, med Manchester United øverst, men i år klatrer Real Madrid forbi de røde djevlene og helt til topps med sin rekordhøye verdi på 3,224 milliarder euro, tilsvarende 31,3 milliarder kroner. Klubbens økonomiske fremgang skyldes først og fremst massive premiepenger vunnet gjennom tre strake Champions League-titler.

Finalistene i årets UEFA Champions League, Liverpool og Tottenham, har hatt en oppsiktsvekkende økonomisk utvikling den siste sesongen. Liverpool med 33 prosent årlig vekst, Tottenham med en vekst på 31 prosent. Begge klubbene kan skilte med rekordinntekter før skatt, på 157 millioner euro for Tottenham og 136 millioner euro for Liverpool.

Høydepunkter fra årets analyse:

  • Real Madrid og Manchester United er de eneste klubbene med en verdi på over 30 milliarder NOK.
  • 8 av de 32 klubbene kan skilte med en samlet verdi på over 20 milliarder NOK, med Chelsea og Liverpool som nykommere i denne gruppen.
  • Topp 10 består av de samme klubbene som i fjor, men alle klubbene med unntak av Manchester City endrer sin plassering på listen dette året.
  • De fire engelske lagene som nådde finalen i UEFA Champions League og UEFA Europe League havnet etter hverandre på listen og tar opp plassene fra 6. til 9.
  • Inter Milan er klubben med den høyeste økningen i år og rykker fem plasser opp.
  • Barcelona, som i 2018 kom på tredjeplass, må i år gi fra seg plassen til Bayern München, på 2,696 milliarder euro.
  • Verdien på Europas 32 mest verdifulle fotballklubber har steget med hele 9 prosent på et år (35 prosent over de siste tre årene).

Representasjonen av de fem største ligaene forblir den samme, med 27 av 32 klubber på listen. Premier League bekrefter nok en gang sin dominans med hele ni klubber. I år er Skottland, representert ved Celtic, debutant på listen, og for første gang på de fire årene KPMG har gjennomført analysen er klubber fra ni forskjellige land representert på topplisten.

Les hele analysen her.

Om KPMG Football Benchmark:

Grunnlaget for rapporten er en analyse av de siste offentliggjorte årsregnskapene for 38 europeiske fotballklubber, hvorav de 32 mest verdifulle klubbene er valgt i forbindelse med denne publikasjonen. Rapporten tar derfor ikke hensyn til de forretningsmessige og sportslige resultatene til klubbene i 2018/19-sesongen. Den proprietære algoritmen utviklet av KPMG er den samme som har blitt anvendt i tidligere års analyser. Den tar hensyn til fem fotballspesifikke beregninger: lønnsomhet, popularitet, sportslige prestasjoner, kringkastingsrettigheter og eierskap til stadion.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb, viser KPMG Football Benchmark.
Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb, viser KPMG Football Benchmark.
Last ned bilde

Lenker

Om KPMG

KPMG
KPMG
Sørkedalsveien 6
0369 Oslo

+47 04063https://kpmg.no

KPMG er et globalt nettverk med selskaper som leverer profesjonelle tjenester innenfor revisjon, rådgivning, skatt, avgift og forretningsjus. KPMG har rundt 219.000 ansatte i 147 land og i KPMG Norge jobber det mer enn 1200 ansatte fordelt på 25 kontorer. Fageksperter fra ulike forretningsområder og bransjer jobber side om side for å levere fremtidsrettede og innovative prosjekter som skaper verdi for virksomheter i privat og offentlig sektor. 

Følg saker fra KPMG

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KPMG på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra KPMG

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom