Kosttilskudd stopper ikke koronavirus

Mens viruset spres over hele verden, og land setter inn tiltak for å beskytte innbyggerne mot å bli smittet, tilbyr useriøse aktører kosttilskudd som skal forhindre eller kurere folk mot koronavirus.
– Det er ingen tvil om at et godt immunforsvar er avgjørende når kroppen skal bekjempe sykdommer, men det finnes ingen supermat eller piller som kan hindre deg i å bli smittet av koronavirus, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet.
Vær forsiktig hvis produkter markedsføres på måter som dette:
- Bruker språk eller bilder i markedsføringen der du får inntrykk av at produktet kan forhindre eller kurere koronasmitte.
- Henviser til selverklærte leger, helsepersonell, eksperter eller andre uoffisielle kilder som sier at produktet kan forhindre eller kurere koronasmitte.
- Henviser med navn eller logo til myndigheter, offisielle eksperter eller internasjonale. institusjoner som angivelig har godkjent beskyttelses- eller helbredende påstander, uten å oppgi lenke eller henvisninger til offisielle dokumenter.
- Bruker påstander som «bare tilgjengelig i dag», «selges raskt ut» e.l.
- Er dyrere enn prisen på tilsvarende produkter, fordi de påstår produktet vil forhindre eller kurere koronasmitte.
Følge rådene fra helsemyndighetene
Den aller beste måten å beskytte seg mot koronavirus på, er å følge rådene fra helsemyndighetene. I tillegg er det alltid viktig med god hygiene på kjøkkenet når du skal lage mat.
– Vask hendene grundig med såpe og vann før du lager maten og før du skal spise. Har du ikke såpe og vann tilgjengelig, bruk hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit, sier Kaupang.
Du finner mer informasjon og råd her:
- Mattilsynet: Til forbrukere om mat og drikke
- NAFKAM (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin):
Om alternative behandlingsråd mot koronaviruset - Folkehelseinstituttet (FHI): Råd og informasjon til befolkningen om koronavirus
- Helsenorge.no: Koronavirus
Nøkkelord
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord (kl. 08.00 – 15.45)
Kl. 08.00–15.00 fra 15. mai til 15. september.
Bilder


Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Ringorm påvist på storfe i Trøndelag31.5.2023 14:48:23 CEST | Pressemelding
Det er påvist ringorm i to storfehold i Trøndelag. Besetningene har kontaktbesetninger i både Trøndelag og i Nordland. Det er flere 10-år siden det sist ble påvist slik smitte i regionen. Mattilsynet har satt i verk tiltak for å hindre videre smitte.
Nå kan endelig hønene i Rogaland få slippe ut i hagen31.5.2023 13:41:38 CEST | Pressemelding
Etter påvisning av fugleinfluensa i fjørfehold i Rogaland høsten 2022, satte Mattilsynet i gang en rekke tiltak for å forebygge smittespredning. Ett av tiltakene var portforbud, som betyr at høner og andre tamme fugler måtte holdes innendørs eller utendørs under tak med skjerming på sidene. I dag kan de endelig slippes ut igjen.
Utgåtte plantevernmidler på lageret? På tide å rydde.30.5.2023 10:23:17 CEST | Pressemelding
Plantevernmidler som har mistet sin godkjenning, eller som av andre grunner ikke skal benyttes, må leveres til godkjent mottak for farlig avfall.
Bakteriell nyresyke (BKD) påvist på laks i Midt-Norge23.5.2023 14:46:05 CEST | Pressemelding
Det er påvist eller mistanke om bakteriell nyresyke (BKD) i fire matfiskanlegg i Hitra, Heim, Aure og Kristiansund kommune. Mattilsynet mener at det er forhøyet risiko for BKD i alle anlegg i PO6, og det er satt i verk tiltak for å hindre videre smitte.
Dyrevelferdsåret 202222.5.2023 08:26:12 CEST | Pressemelding
Mattilsynets tilsyn med dyrevelferd i 2022 avdekket 974 dyrehold med brudd på regelverket. I oppdrettsnæringen var det fortsatt betydelige utfordringer med dødelighet, fiskehelse og fiskevelferd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom