Kort, brutalt og gripende! Ny dokumentar om taterne, Norges glemte minoritet

Del

Med NRK-dokumentaren «Min helt spesielle arv» retter filmskaperne Richard K. Johansen og Tor Einstabland søkelyset mot en sterkt forsømt minoritet og en historie og kultur som står i fare for å forsvinne. Fortellingen om de norske taterne er både mørk og hjerteskjærende, men også engasjerende og gripende – og mye nærere enn mange synes å tro.

Se for deg at du tar med hele familien din og pakker alt dere eier i en vogn, og gjør klar for avreise. Så kommer den lokale lensmannen og skyter hesten din uten forvarsel. Du og familien blir plassert i en interneringsleir for å lære å leve som «ekte» nordmenn.Prøver dere å dra derfra, tas barna fra dere. Dette kan da ikke være Norge, tenker du kanskje? I så fall må det være fryktelig lenge siden? 

«Arbeidskolonien Svanviken på Nordmøre ble stengt i 1989. Den dag i dag nektes reisende inngang til norske campingplasser», forteller fotograf Richard K. Johansen harmdirrende. Han er selv av taterslekt, og har lenge følt et behov for å hindre at historien og kulturen til de reisende forsvinner. Sammen med regissør Tor Einstabland har han laget en sterk kortdokumentar om fire tatere som gjennom formidling av kunst og kultur holder liv i det bålet som fortellingene om denne minoriteten deles rundt. 

«De fleste kjenner en tater. De bare vet ikke om det selv»
Richard K. Johansen 

«Som samfunn har vi ikke råd til å la dette bare forsvinne», sier Johansen. «Uten mangfoldet så blir Norge et mye fattigere land. Det er nok ikke mange som vet eller husker at det ble diskutert skuddpremie på oss tatere her i Norden. Helt seriøst. Så jævlig var det. Men vi hadde så lyst til å lage et positivt dokument, og følge den kreative åra til taterne. Kunst, håndverk, sang, musikk, og fortellertradisjon ­­– det er også vår historie.»

Regissør Tor Einstabland istemmer: «Jeg hadde selv ikke noe forhold til taterhistorien når vi begynte å snakke om dette prosjektet. Men jeg ble veldig overrasket over hvor utrolig drøyt det var. Samtidig bestemte vi oss for å vise kunst med kunst. Derfor har vi lagt stor vekt på det visuelle uttrykket og stemningen i filmen for å vise frem kulturen på en måte som taterne ville kjenne seg igjen i. Etter tilbakemeldingene å dømme så har vi lykkes med det. Mange skriver til oss og takker, og sier de er stolte av bakgrunnen og kulturen sin – noe de kanskje aldri har sagt til noen før.»   

«Når du var av taterslekt, da var du uglesett til tusen. Fikk skylden for all dritten som fantes»
Kunstmaler Ivan Storm Juliussen 

I dokumentaren møter vi sangerne Elias Akselsen og Veronika Akselsen, manusforfatter og skuespiller Sara Wilhelmsen, og kunstmaleren Ivan Storm Juliussen. Filmen ble vist for første gang på NRK1 27.november og er tilgjengelig for strømming her: https://tv.nrk.no/se?v=KOID75002722

Filmen er produsert med støtte fra Kulturrådet.

Høyoppløste bilder fås ved å kontakte undertegnede.

Kontakter

Bilder

Om Ricardofoto

Ricardofoto
Gammelgata 28
2380 Brumunddal

917 06 304http://www.ricardofoto.no

Følg pressemeldinger fra Ricardofoto

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Ricardofoto på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.