Farmasiet

Koronaoppblomstring skaper munnbind-boom

Del

Koronaviruset har fått en oppblomstring med situasjonen i Moss og på Hurtigruten, noe som har ført til en enorm økning i etterspørselen av munnbind. Bare i helgen opplevde Norges største nettapotek, Farmasiet, en tidobling i salget. Nå spår daglig leder, Hans Kristian Furuseth, at munnbind om kort tid vil bli et normalt skue i Norge.

(Foto: Unsplash)

Tidlig i koronaviruspandemien ble det klart at norske myndigheter ikke anså munnbind som et effektivt virkemiddel mot spredningen av viruset. Siden den gang har stadig flere land innført påbud, og 31. juli uttalte avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, på en pressekonferanse at de i midten av august vil vurdere å innføre munnbind lokalt i Norge.

Allerede nå merker Norges største nettapotek en voldsom etterspørsel etter munnbind, og opplevde en tidobling i salget denne helgen. Daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth, tror holdningen til bruk av munnbind i Norge er i ferd med å endre seg.

– I Norge er vi flinke til å høre på myndighetene, og når de tidligere har uttalt at det ikke er nødvendig med munnbind, har vi lyttet til det. Etter hvert har derimot stadig flere land fått påbud om munnbind. Når vi nå også ser en oppblomstring av viruset flere steder i Norge, er det naturlig at vi begynner å tenke at munnbind kan være lurt, sier han.

Farmasiet selger munnbind i medisinutstyr klasse I, som FHI anbefaler til befolkningen. Klasse II og IIR er forbeholdt helsevesenet.

Størst etterspørsel i byene
Furuseth forteller at Farmasiet allerede har solgt flere millioner munnbind, og at de til vanlig selger rundt 100 000 munnbind i uka. Denne helgen så de derimot en ekstrem økning.

– At vi ser den store økningen nå er naturlig å sette i sammenheng med det FHI uttalte om munnbind før helgen og oppblomstringen av Covid-19 i Moss og på Hurtigruten. Samtidig er det denne uka også mange som er tilbake fra ferie, og mange skal antagelig også tilbake på det vanlige kontoret, sier han.

Han forteller at de ser størst økning i salget i byene, noe han setter i sammenheng med bruk av kollektivtilbudet.

– Når ferien nå er over, er nok stadig flere ferdig med hjemmekontoret. Da blir det mange som skal reise kollektivt, og mange som dermed vil bli sittende tett oppi andre. At munnbind sees på som et goldt tiltak for dem er helt forståelig, sier han.

Ingen grunn til å hamstre
Siden starten av pandemien har det til tider vært vanskelig å møte etterspørselen til en rekke varer, slik som håndsprit og medisiner. Furuseth sier det samme ikke kommer til å skje med munnbind.

– Munnbind har vært en mangelvare i Norge i lang tid, men da i all hovedsak hos helsevesenet. For befolkningen ellers har den globale produksjonen av munnbind kommet seg opp på et så høyt nivå at jeg ikke tror det kommer til å bli noen mangelsituasjoner, sier han.

Furuseth forteller at de i Farmasiet foreløpig har store lagre av munnbind, og at de følger nøye med på utviklingen av rådene fra myndighetene.

– Vi får leveransene våre fra verdens største munnbindprodusent, så det er ingen grunn til å hamstre dersom myndighetene innfører påbud av munnbind enkelte steder i landet. Vi kommer uansett til å følge nøye med på utviklingene videre og sørge for at vi har nok til å møte etterspørselen, avslutter han.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Farmasiet

Farmasiet
Farmasiet
Østre Kullerød 2
3241 Sandefjord

33 00 58 80http://www.farmasiet.no

Farmasiet.no drives av Farmasiet Apotek (Farmasiet AS med org. nr: 913379721). Vi holder til i Sandefjord, samlokalisert med Komplett Group. Farmasiet Apotek har egen apotek- og driftskonsesjon fra Statens Legemiddelverk (konsesjonsnummer 1849). I tillegg er apoteket godkjent som et nettapotek. Les mer om nettapotek på Legemiddelverkets offisielle sider om nettapotek.

Alle nettapotek må også ha et apotekutsalg tilgjengelig for kunder. Apotekutsalget har besøksadresse Østre Kullerød 2, 3241 Sandefjord. Lokalene er åpent mellom klokken 9 og 16 mandag til fredag. Vi tilpasser vårt lagerhold av reseptpliktige legemidler løpende etter etterspørsel. Ta gjerne kontakt på forhånd for å sikre at vi har din reseptvare på lager dersom du ønsker å hente ut resept i apotekutsalget.

Følg saker fra Farmasiet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Farmasiet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom