Koronaåret 2020: UiB-studentene savner fysisk undervisning og studievenner
Torsdag 11. februar la NOKUT frem de nye resultatene fra Studiebarometer-undersøkelsen. Her svarer nesten 70.000 studenter ved norske høyskoler og universiteter på spørsmål om hvordan de opplever kvaliteten ved studiet sitt og hvilken innvirkning koronasituasjonen har hatt. Dette er den største nasjonale undersøkelsen om hvordan studentene har opplevd studietiden under pandemien.
- Et krevende år
Rektor Margaret Hagen vil berømme UiBs studenter og ansatte for å ha gjort en formidabel innsats i en krevende situasjon.
- Jeg har ved flere anledninger blitt imponert over deres evne til omstilling, og deres store omsorg for hverandre. Det er ingen tvil om at 2020 har vært et ekstraordinært år for studenter og undervisere, sier Hagen.
Ved UiB rapporterer studenten størst tilfredshet med UiBs vurderingsformer og studieprogrammets evne til å inspirere. De rapporterer også at de er fornøyde med det faglige og sosiale læringsmiljøet. Samtidig viser undersøkelsen at de inngripende tiltakene har preget studieåret negativt.
- Smitteverntiltakene har rammet studentene hardt
- Tallene fra Studiebarometeret gir oss en indikasjon på hvilke konsekvenser smitteverntiltakene har fått for studentenes læring og studiehverdag. Smitteverntiltakene har rammet studentene hardt. Studiebarometeret forteller også noe om hva vi bør arbeide med framover for å ytterligere heve kvaliteten på studietilbudet ved UiB, sier rektor Margareth Hagen.
- Underviserne våre har gjort en kjempeinnsats med å legge om undervisningen til digitale flater både i vår- og i høstsemesteret, i tillegg til å håndtere skifter mellom fysisk og digital undervisning. Det er kjekt å se at studentene har erfart at det i en krevende situasjon både har vært faglig inspirerende og gitt erfaring rundt et godt læringsmiljø, sier Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved UiB.
Et av hovedspørsmålene i undersøkelsen dreier seg om overordnet tilfredshet med studieprogrammet. Ifølge Studiebarometeret er UiB-studentene godt fornøyd med kvaliteten på studieprogrammene de går på, med et gjennomsnitt på 4,1 (på en skala fra 1 til 5, der 5 er mest positiv). Ved Universitetet i Bergen har 1731 studenter svart på Studiebarometer-undersøkelsen. Dette gir en svarprosent på 35 prosent.
Digital undervisning er ikke like bra som fysisk undervisning
70 prosent av studentene opplevde at det faglige utbyttet våren 2020 var mye dårligere (22 prosent) eller dårligere (48 prosent) enn i et vanlig semester. To av tre studenter opplevde at undervisningstilbudet ble noe eller betydelig redusert under pandemien. Digital undervisning opplevdes ikke som et fullgodt alternativ.
Studentene rapporterer også om økt ensomhet, savn av studiemiljø og vansker med å strukturere arbeidsdagen. De oppgir også at de bruker noe mindre tid på egenstudier og organiserte læringsaktiviteter.
Forskningsbaserte råd for bedre livskvalitet
For å demme opp for frafall og psykiske problemer er det viktig at studentene får støtten de trenger, påpeker Sandra Lid Krumsvik, leder av Studentparlamentet ved UiB.
Hun har vært sentral i arbeidet med den nettbaserte nettportalen «Vær god mot deg selv». Portalen er lansert av UiB, og gir studenter forskningsbaserte råd til hvordan de kan bedre egen livskvalitet under pandemien.
- Det er helt tydelig at vi studenter ikke hører hjemme på hjemmekontor, og at campushverdagen med fysisk tilstedeværelse settes stor pris på. Samtidig er det godt å se at tilfredsheten jevnt over er god, sier Krumsvik.
Vil utvikle det digitale undervisningstilbudet
UiB-ledelsen tar tilbakemeldingene fra studentene på alvor, understreker Samdal.
- Tilbakemeldingene om digital undervisning er særlig viktig for oss på institusjonsnivå. Der arbeider vi for å gi best mulig støtte og kompetanseheving til underviserne, samtidig som vi må anerkjenne at det har vært mye å sette seg inn i og en annen måte å undervise på, som det tar tid å utvikle. Vi vil nå til initiativ til en egen evaluering for å lære mer om hvordan vi kan utvikle det digitale undervisningstilbudet, sier Oddrun Samdal.
Kontakter
Margareth HagenRektorUniversitetet i Bergen
Tel:416 19 662Margareth.Hagen@uib.noOddrun SamdalViserektor for utdanning, UiB
Tel:970 70 904Oddrun.Samdal@uib.noSandra Amalie Lid KrumsvikLeder, Studentparlamentet ved UiB
Tel:412 43 564sandra@spuib.noOm Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Hva betyr jalla, og hvordan bøyer vi hermegås?13.1.2025 15:17:18 CET | Pressemelding
Bokmålsordboka og Nynorskordboka har vært gjennom en omfattende revisjon. 100 000 ord og uttrykk er gjennomgått fra A til Å. Vi gønner på, har hvit måned og søker opp nettroll i oppdaterte ordbøker tilpasset dagens språkbruk.
Oppsiktsvekkende oppdagelser i kampen mot Huntingtons sykdom10.1.2025 13:54:09 CET | Pressemelding
UiB-forsker Markus Miettinen er blant de første forskerne som har klart å fremstille en detaljert beskrivelse av proteinopphopninger assosiert med Huntingtons sykdom. Funnene kan bane vei for nye behandlinger og er nylig presentert i Nature Communications.
Små mikrobekolonier kommuniserer for å koordinere atferden sin9.1.2025 15:18:56 CET | Pressemelding
En ny studie publisert i Science Advances viser bevis på elektrisk signalering og koordinert atferd hos choanoflagellater, som er dyrenes nærmeste slektninger. Dette sofistikerte eksemplet på cellekommunikasjon gir viktig innsikt i den tidlige utviklingen av dyrs flercellethet og nervesystemer.
UiB jubilerer - 200 år med kunnskap, forskning og formidling17.12.2024 13:10:20 CET | Pressemelding
I 2025 markerer UiB Universitetsmuseets 200 års-jubileum med en rekke arrangementer og aktiviteter for store og små på museet.
UiB-eksperter: Hva gjør sosiale medier med oss?4.12.2024 11:13:04 CET | Pressemelding
Skal vi forby sosiale medier for barn? Hvordan påvirker sosiale medier oss? UiB har mange eksperter som kan kommentere på bruk, regulering og effekter av sosiale medier.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom