Sparebanken Vest

Korona-krisen har fått fart på shopping på nett

Del

Mange har fått sansen for å handle fra sofakroken. For Aksdal i Muren gikk mye av korona-tiden med til å levere regntøy til bergensere som hadde handlet og klikket på «hjemlevering» i nettbutikken.

– Jeg har akkurat fått inn et parti med Blæst sine regnponchoer og må sende de ut til en haug med kunder på venteliste – kan jeg ringe deg opp igjen?

Hjemlevering av regntøy ble en hit

Det er høst, og bergensere trenger regntøy. Det merker Synnøve Aksdal, daglig leder og deleier i den tradisjonsrike familiebedriften Aksdal i Muren. De har nettopp gjort en kraftig oppussing av nettbutikken sin og lanserte nye aksdalimuren.no midt i korona-tiden i april.

– Da korona kom, begynte vi med hjemlevering av varer til folk som bor i Bergen og omegn. Det ble så populært at det har vi tenkt å fortsette med, sier Aksdal, som blant annet engasjerte store deler av familien til hjemkjøringen da det stod på som «verst».

30 prosent av handelen i Aksdal i Muren kommer fra nettbutikken, resten er fra butikken i Bergen sentrum.

Jan-Tore Smith, banksjef ved Sparebanken Vests kontor i Bergen sentrum, oppfordrer til å handle lokalt så langt det går.

– Selv om vår sterkeste kanal fremdeles er den fysiske butikken, er det viktig for oss å være synlig på nett. På denne måten når vi kunder i resten av landet også, sier regntøyeksperten.

– Kriser gjør at vi omstiller oss

Sparebanken Vest-kundenes kortbruk for august i år sammenlignet med august i fjor, viser at netthandeltrenden befester seg. Ser vi på kategoriene dagligvarer, klær og sko, interiør, elektronikk, sportsutstyr, byggevarer og apotekervarer, er den totale økningen i andel shopping på nett på 57 prosent.

– Omsetningen i netthandel har økt jevnt og trutt de siste årene, men korona-krisen har nok satt ekstra fart på trenden. Kriser har ofte den effekten – vi omstiller oss, og det i hurtig tempo, sier Jan-Tore Smith, banksjef ved Sparebanken Vests kontor i Bergen sentrum.

En varig forbrukertrend eller unntakstilstand?

Noen av kategoriene gjør kjempehopp – som for eksempel byggevarer og apotekvarer som øker med henholdsvis 113 og 117 prosent.

– Er dette bare som følge av korona-situasjonen eller tror du at denne trenden er permanent?

– Jeg tror ikke at all omsetning går tilbake til de fysiske butikkene når korona-situasjonen har roet seg. Flere og flere oppdager at det å handle på nett har sine fordeler. Noe av økningen skyldes at vi bruker mer penger på disse kategoriene nå enn vi gjorde i fjor – som for eksempel for byggevarer, men vi ser også at andelen netthandel stiger uavhengig av økt forbruk, sier Smith.

Se våre tre tips til trygg netthandel på spv.no

Disse kategoriene topper listen over andel netthandel

Pristtigning er også et element, forklarer han videre.

– Den norske kronen har blitt betydelig svakere det siste året. Dette fører til at varene som norske forhandlere importerer blir dyrere, og det kommer nok vestlendingene til å merke på lommeboken.

Noen varer er vi godt vant med å handle på nett. Når kjøpte du en konsertbillett i skranke sist for eksempel? Blant de varene der størsteparten av totalt pengeforbruk er på nett, er følgende:

  • Fly: 96 prosent
  • Konserter: 93 prosent
  • Parfymeri: 57 prosent
  • Reise: 44 prosent
  • Elektronikk: 25 prosent

Aksdal i Muren er blant butikkene på Vestlandet som gir rabatt til kunder som betaler med Visa Gull fra Sparebanken Vest. Her er daglig leder, Synnøve Aksdal. Foto: Aksdal i Muren.

Selv om booking av hotell, fly og konserter topper netthandellisten, er pengeforbruket for disse kategoriene betraktelig lavere i august i år sammenlignet med i fjor. Vi brukte 68 prosent mindre penger på fly, 44 prosent mindre på hotell og 76 prosent mindre på konserter.

– Handle lokalt hvis du kan

Smith syns det er tungt å se hvordan reiselivsnæringen og kulturbransjen sliter akkurat nå. Å bevare levende lokale sentrum og opprettholde butikkmangfold, er en hjertesak for han.

– Jeg oppfordrer virkelig vestlendinger til å legge handelen til de lokale foretningene så langt de kan. Her handler det om å bevare arbeidsplasser og et godt lokalmiljø, sier han.

Synnøve Aksdal i regntøybutikken Aksdal i Muren hadde forventet rolige dager i butikken i Bergen sentrum i sommer. Slik gikk det ikke. Hun merker at mange av kundene ønsker å handle lokalt og at det gir en merverdi for dem.

– Vi har tredoblet omsetningen vår i sommer sammenlignet med i fjor. Det handler nok litt om været, men også det at mange ikke har kunnet reise og derfor ville bruke penger på noe som de hadde ønsket seg. Det er utrolig kjekt, sier hun.

Daglig leder Synnøve Aksdal forteller at Aksdal i Muren har brukt korona-tiden til å tenke nytt, blant annet ved å selv kjøre regntøy og gummistøvler hjem til kundene.
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Synnøve Aksdal, daglig leder og deleier i Aksdal i Muren.
Synnøve Aksdal, daglig leder og deleier i Aksdal i Muren.
Last ned bilde
Jan-Tore Smith, banksjef ved Sparebanken Vests kontor i Bergen sentrum, oppfordrer til å handle lokalt så langt det går.
Jan-Tore Smith, banksjef ved Sparebanken Vests kontor i Bergen sentrum, oppfordrer til å handle lokalt så langt det går.
Last ned bilde

Om Sparebanken Vest

Sparebanken Vest
Sparebanken Vest
Jonsvollgaten 2
5011 Bergen

915 05 555https://www.spv.no

Sparebanken Vest er landets tredje største sparebank. Vi er et komplett finanshus for mer enn 290.000 person- og bedriftskunder. Vi er stolt over å være et selvstendig finanskonsern med hovedkontor i Bergen med en sentral rolle i mye av den verdiskapningen som skjer på Vestlandet.

Følg saker fra Sparebanken Vest

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sparebanken Vest på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Sparebanken Vest

Sterkt resultat og reduserte kostnader i fjerde kvartal10.2.2021 12:08:12 CETPressemelding

Sparebanken Vest har i fjerde kvartal 2020 et resultat før skatt på 900 (625) millioner kroner og en egenkapitalavkastning på 18,2 (12,1) prosent. Økt nominell rentenetto mot foregående kvartal, reduserte kostnader, godt resultatbidrag fra Frende Forsikring og gevinst fra salg av Jonsvollskvartalet AS bidrar til det sterke resultatet. Ved utgangen av året har banken en solid ren kjernekapitaldekning på 18,0 (17,5) prosent.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom