
Konfirmasjonene må tilpasses den lokale situasjonen
Biskopene i Den norske kirke anbefaler menighetene å vurdere om vårens planlagte konfirmasjoner bør utsettes til høsten. Årsaken er risiko for lokale variasjoner i smittetrykk og restriksjoner, og utviklingen i pandemien.

– Biskopene har fått mange spørsmål om det er mulig å gjennomføre vårens konfirmasjoner, og ser at det er risiko for store lokale variasjoner i smittetrykk og restriksjoner. Derfor anbefaler vi menighetene å gjøre egne vurderinger ut i fra situasjonen hos seg, sier preses Olav Fykse Tveit. Han er den ledende biskopen i Den norske kirke.
– Det er usikkert når regjeringen åpner for mer aktivitet, og hvilke tiltak som vil gjelde utover våren på grunn av forsinket vaksinering og nye mutasjoner. Derfor bør menighetene legge lokale planer og vurdere om det er nødvendig å utsette konfirmasjonene, fortsetter han.
I 2019 ble 54 % av landets 15-åringer konfirmert i Den norske kirke. En stor andel av konfirmasjonene skjer mellom april og juni. Dette påvirker derfor mange familier.
– Det er ingen som ønsker å utsette konfirmasjonene. Dersom kirken lokalt vurderer at det er nødvendig er det bedre for konfirmantene og deres familier å få beskjed tidlig, sier han og understreker behovet for at menighetene fortsetter å gi god informasjon til de som nå opplever usikkerhet.
Biskopene vil sammen med Kirkerådet kontakte departementet for å etterspørre forutsigbare rammer for våren.
– Det er mange planer som blir satt på vent, eller endret. Selv om det er vanskelig å forutsi hvordan våren blir, trenger vi noen tydelige signaler fra myndighetene på hva vi kan vente oss av avstands- og antallsbegrensninger gjennom våren, sier Fykse Tveit.
Nøkkelord
Kontakter
Olav Fykse TveitPreses i Bispemøtet
Emil EngesetNestleder i kommunikasjonsavdelingen i Kirkerådet
Tel:47906092ee457@kirken.noBilder

Om Den norske kirke
69 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av både bispekollegiet (alle biskopene) og de valgte medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.
Følg saker fra Den norske kirke
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Den norske kirke
Foreslår endringer i kirkevalgordningen3.2.2021 09:36:36 CET | Pressemelding
Kirkerådet ønsker å videreføre ordningen at kirkevalg gjennomføres samtidig med, og i lokaler i umiddelbar nærhet til, offentlige valg. De vil også innføre en justert ordning for valg til bispedømmeråd. Saken sendes nå til Kirkemøtet.
Kirkemøtet utsettes til høsten29.1.2021 17:05:11 CET | Pressemelding
Den norske kirkes øverste organ, Kirkemøtet, utsettes til høsten. Det er klart etter dagens møte i Kirkerådet. Årsaken er den usikre smittesituasjonen, og ønsket om å gjennomføre et så normalt møte som mulig.
Vil styrke og utvikle folkevalgtrollen i kirken29.1.2021 15:13:05 CET | Pressemelding
Et nytt utvalg skal gå gjennom rollen som folkevalgt i Den norske kirke. Oppdraget er å komme med forslag til hvordan rollen kan styrkes og utvikles. Harald Askeland blir leder for utvalget.
Fortsetter samtaler om TVL28.1.2021 13:46:04 CET | Pressemelding
Kirkerådet diskuterte i dag initiativet fra Vårt Land om å delta i oppstarten av en ny TV-kanal.
Medlemsundersøkelse for koronaåret 2020 er klar26.1.2021 12:00:00 CET | Pressemelding
Den norske kirkes medlemsundersøkelse for 2020 viser at besøkstallene har gått noe ned. Mange digitale alternativer har likevel begrenset nedgangen.
Gjenopptar aktivitet i kirkene19.1.2021 11:09:20 CET | Pressemelding
Den norske kirke gjenopptar fysiske samlinger innenfor de smittevernregler som gjelder nasjonalt og lokalt.