AAF

Kompetanseutvikling - lederens eller den ansattes ansvar?

Del
12. november gjennomførte Kompetansefondet HK-AAF i samarbeid med Handel og Kontor i Norge og Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening, den årlige konferansen hvor kompetanseutvikling i foretakene står i sentrum. Ansatte Handel og Kontor-medlemmer og arbeidsgivere i foretak som er medlemmer i Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening, deltok på konferansen i Oslo Kongressenter.
Anne-Kari Bratten, Spekter
Anne-Kari Bratten, Spekter

Kompetanseutvikling – lederens eller den ansattes ansvar?

-Verken vi som ansatt eller arbeidsgivere kan sitte i båten og bare vente på at noe skal skje. Vi må satse på kompetanseutvikling i fellesskap, sa organisasjonssekretær i Telemark Arbeiderparti, Lisa Dawn Aarnes i sin åpningstale på konferansen som ble arrangert i regi av AAF, HK i Norge og Kompetansefondet HK-AAF. –Satsing fører til nye ideer, store ambisjoner og nytt engasjement og er en investering i framtida.

Kompetansetrygghet blir like viktig som stillingstrygghet
- Stillingsvernet i arbeidsmiljøloven vil stå sterkt, men med de store endringene som vi vil bli preget av i tida framover, er det mye som tyder på at kompetansetryggheten blir vel så viktig som stillingstryggheten, sa Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten. -Vi har bruk for all den arbeidskraften vi kan skaffe framover. Kompetanseutvikling, enten i form av formell utdanning eller gjennom daglig oppgaveløsning, må skje gjennom hele yrkeslivet. Kampen om kompetansen hardner til, og den arbeidsgiveren som driver helkontinuerlig påfyll av utvikling vil vinne. Hun påpekte videre at produktivitetsvekst ikke kan vedtas i Stortinget eller i trepartssamarbeidet, men må skje i den enkelte bedrift. - Min erfaring er at det beste samarbeidet er der ledere og tillitsvalgte deler samme virkelighetsoppfatning. Der lederne er opptatt av å høre tillitsvalgte råd, og der de tillitsvalgte bruker tid og energi på å forstå virksomhetens utfordringer slik at man kan utvikle kompetanse til å bli relevant samarbeidspartner, sa Bratten.

Klubben må vise initiativ og være delaktig i prosessen
Tonni J. Amundsen, tillitsvalgt i Coop Norge, tok for seg den tøffe omstillingen fra manuelt arbeid til automasjon som Coop lager måtte gjennom. «En slik omstilling er uunngåelig, men om klubben viser initiativ i forkant og krever å være delaktig i prosessen, kan man sikre at teknologien er i samhandling med de ansatte, og ikke erstatter dem, sa Tonni og fortsatte: -Vi hadde godt skolerte tillitsvalgte som torde å ta konfliktene, men som også mente det var viktig å fokusere på fellesverdiene og fellesmålene.

Også HR-sjef Elise Hannestad og hovedtillitsvalgt Geir Tore Kravdal i Vy, viste til hvordan samhandlingen med de fagorganisertes organisasjoner bidro til å utvikle en felles kultur for læring og utvikling på arbeidsplassene for bussjåførene.

Konkret kompetansekartlegging
«Som ansatt, må vi være omstillingsvillige. Når vi er i en fagbevegelse, bør vi også være i bevegelse», sa tillitsvalgt Frode Janborg som sammen med HR-sjef Anne Sundvoll, fortalte hvordan de jobbet med konkret kompetansekartlegging i Forbundet for ledelse og teknikk.

-Kompetansesamtale må være en del av den årlige utviklingssamtalen, sa Sundvoll, og må ses opp mot foretakets kollektive behov. Som et nyttig verktøy, trakk hun fram «Veileder for kartlegging av realkompetanse» som AAF og HK i fellesskap har utviklet.

–Hvordan er det mulig å kartlegge potensialet til en ansatt på en sikker og objektiv måte, og hva må vi være oppmerksomme på for å unngå vurderingsskjevhet? Innledet Nicholay Tehrani, daglig leder i Navigio Rekruttering og Ledelse. –Vi er alle forutinntatte i våre holdninger og kan stå i fare for at vi ikke måler det samme potensialet hos alle eller at vi ikke måler det vi faktisk skal måle. Vi befatter oss med tenking som er basert på tidligere kunnskap og forforståelser, og ofte med en overdreven selvtillit i beslutninger. Den beste måten å unngå vurderingsskjevhet, sa Tehrani, er å være kritisk til egne konklusjoner, og å utvikle strukturerte, objektive og valide metoder.

Hvilken kompetanse trenger lederne?
Blant flere virkemidler, var Liza Annette Havtun, ingeniør og sosiolog fra Institutt fra medskapende ledelse, spesielt opptatt av at leder kan lære mye om egen lederrolle ved å utvikle en tilbakemeldings-kultur på arbeidsplassen. –Snakk med dem du utøver ledelse overfor, oppfordret Havtun. -Spør medarbeiderne dine om hvilken effekt du har på dem, still spørsmål om hvordan møtet ble avviklet, hva du kan bli bedre på. Og ha alltid oversikt over «mine tre styrker» og mine tre utfordringer» som leder, sa Havtun.

Kompetansefondet HK-AAF – mulighetenes fond
Kompetansefondet HK-AAF kan medvirke til at flere satser på etter- og videreutdanning, sa styreleder Astrid Driva Rødsand. -Dette gjelder særlig de som sjelden eller aldri benytter seg av alle mulighetene som fondet gir. Dette ønsker vi å gjøre noe med, men vi klarer ikke dette alene uten at foretakene og partene selv tar grep. Rødsand og styremedlem Bodil H. Andersen avsluttet konferansen med å orientere om endringer i stipendordningen som iverksettes fra 1. januar 2020 (lenke til www.aaf.no/kompetansefondet).

 

 

Bilder

Anne-Kari Bratten, Spekter
Anne-Kari Bratten, Spekter
Last ned bilde
Bodil Andersen, HK og Astrid Rødsand, AAF
Bodil Andersen, HK og Astrid Rødsand, AAF
Last ned bilde
Tonni J. Amundsen, tillitsvalgt i Coop Norge
Tonni J. Amundsen, tillitsvalgt i Coop Norge
Last ned bilde

Om AAF

AAF
AAF
Youngstorget 4
0181 Oslo

+47 93047079http://www.aaf.no/

Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening

Medlemmene i AAF er foretak eller organisasjoner som har tilknytning til arbeiderbevegelsen, herunder LO og tilsluttede forbund, regionskontorer, avdelinger, fagforeninger, politiske partier, institusjoner og forretningsforetak.

AAF har som hovedoppgave å ivareta medlemmenes felles arbeidsgiverinteresser. Dette innebærer ansvar for forhandlinger, informasjons- og rådgivingsarbeid og å medvirke til utviklingen av en god ledelses- og personalpolitikk basert på arbeiderbevegelsens verdier.

AAF legger vekt på å skape gode møteplasser for kompetanse- og erfaringsutveksling med mål om å skape faglig fellesskap lederne imellom og mest mulig enhetlig tolkning og håndtering av lover og avtaleverk. 

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye