NBBL - Norske Boligbyggelag

Kommende rentehopp kjøler ned boligmarkedet

Del

Utsikter til renteoppgang preger nå nordmenns forventninger til boligmarkedet, ifølge NBBLs ferske boligmarkedsbarometer. Flere tror prisfesten går mot slutten.

Blant de 1.000 spurte i NBBLs undersøkelse tror hele 56 prosent på stigende boligpriser det neste året. Historisk tilsier dette en sterk tro på stigende boligpriser, men nivået ligger seks prosentpoeng lavere enn i junimålingen. Kun seks prosent tror på boligprisfall det neste året, resterende respondenter tror enten på uendrede boligpriser eller har ingen formening.

– Hele åtte av ti forventer økte boliglånsrenter det neste året. Vi må tilbake til august 2018 for å finne sist det var så bred enighet om at renten skal opp. Den gang økte Norges Bank renten fire ganger fra 0,5 til 1,5 prosent i løpet av 12 måneder, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Renten skal opp

Økonomen anslår at Norges Bank vil gjøre liknende rentegrep det neste året.

– Vi har kommet ut på den andre siden av koronakrisen i en økonomisk høykonjunktur. Boligprisene har steget kraftig og vi vet at gjeldsveksten kommer halsende etter med et tidsetterslep. Renten vil derfor settes opp og forhåpentligvis er det tilstrekkelig til å skape en bedre balanse i boligmarkedet, sier Frengstad Bjerknes.

Optimismen i norsk økonomi gjenspeiler seg i forventningene til arbeidsmarkedet. Aldri før har så få som 3,9 prosent oppgitt at de frykter å miste jobben de neste 12 månedene. Barometeret faller dermed noe sammenlignet med målingene før sommeren ettersom forventningen til både renter og boligpriser trekker ned.

Mer om undersøkelsen her.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om NBBL - Norske Boligbyggelag

NBBL - Norske Boligbyggelag
NBBL - Norske Boligbyggelag
PB 452 Sentrum
0104 Oslo

http://www.nbbl.no

Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.

Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom