KLP

KLP utelukker britiske G4S

Del

Sikkerhetsselskapet utelukkes av KLP og fra fond KLP forvalter på grunn av for stor risiko for å bidra til brudd på menneskerettighetene ved å være investert.

Leder Jeanett Bergan for ansvarlige investeringer i KLP. Foto: KLP
Leder Jeanett Bergan for ansvarlige investeringer i KLP. Foto: KLP

– G4S opererer i land som Qatar og De forente arabiske emirater, der det er risiko for brudd på internasjonalt anerkjente normer fra den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO, sier leder Jeanett Bergan for ansvarlige investeringer i KLP.

Hun utdyper at det i landene er vanlig med bruk av migrantarbeidere som må betale avgift til rekrutteringsagenten deres. Ettersom disse arbeiderne ofte tar opp lån i hjemlandet for å betale avgiften, har de i praksis liten mulighet til å motsette seg arbeidsvilkår som de i utgangspunktet ikke så for seg.

Solgt for 31 millioner

Arbeiderne knyttes dessuten til kontrakter for to eller flere år. Regelverket i landene gjør at migrantarbeiderne kan si opp jobben, men de kan ikke bytte arbeidsgiver.

– G4S aksepterer ikke at arbeiderne kan bytte arbeidsgiver i kontraktsperioden. Det gjør at arbeiderne har liten mulighet til å si opp jobben, noe som begrenser deres frihet, sier Bergan.

KLPs beslutning følger Etikkrådets anbefaling som førte til Statens Pensjonsfond utland nylig utelukket G4S. KLP følger normalt Etikkrådet, men gjør alltid egne vurderinger.

– Etikkrådets anbefaling er godt begrunnet med et omfattende kildemateriale. KLP ser derfor ingen grunn til ikke å følge dem, sier Bergan.

KLP har solgt verdipapirer i G4S for 31,4 millioner kroner som følge av beslutningen.

Alkohol og kull

Samtidig utelukkes 14 andre selskaper fra KLPs investeringsunivers. Dette er selskaper som fra 1. desember er kommet inn i indekser som KLP og KLP-fondene følger, men som opererer innenfor kategoriene alkohol, kull, pengespill og cannabis som allerede er utelukket av KLP.

KLP og KLPs fond har aldri vært investert i disse selskapene.

Selskapene som utelukkes er:

Anhui Guijing Distillery Company Limited (Alkohol)

Anhui Kouzi Distillery Co Ltd (Alkohol)

Beijing Shunxin Agriculture Co., Ltd (Alkohol)

Beijing Yanjing Brewery Co., Lt. (Alkohol)

Chongqing Brewery Co., Ltd.

Inner Mongolia Mengdian Huaneng Thermal Power (Kull)

Jiangsu King’s Luck Brewery Joint-Stock Co Ltd (Alkohol)

Sichuan Swellfun Co., Ltd. (Alkohol)

Tiandi Science & Technology Co. Ltd (Kull)

Gamenet Group (Pengespill)

Medipharm Labs Corp (Cannabis)

Nacco Industries Inc (Kull)

Organigram Holdings Inc. (Alkohol)

Budweiser Brewing APAC (Alkohol)

Fakta

KLP er kommune- og helse-Norges eget pensjonsselskap. Selskapet forvalter verdier på over 600 milliarder kroner for rundt 900.000 yrkesaktive medlemmer og pensjonister med pensjonen sin i selskapet. KLP eies av kommuner, fylkeskommuner, helseforetak og bedrifter som gir sine ansatte offentlig tjenestepensjon. I KLP er det å tenke samfunn, miljø og ansvarlige investeringer en del av den daglige driften.

For mer informasjon kontakt:

Leder for ansvarlige investeringer, Jeanett Bergan. Tlf. 920 38 589

Informasjonsdirektør Sissel Bjaanæs. Tlf. 932 56 350

Nøkkelord

Bilder

Leder Jeanett Bergan for ansvarlige investeringer i KLP. Foto: KLP
Leder Jeanett Bergan for ansvarlige investeringer i KLP. Foto: KLP
Last ned bilde

Om KLP

KLP
KLP
Postboks 400 Sentrum
0103 Oslo

55 54 85 00http://www.klp.no

KLP er Norges største pensjonsselskap. Cirka 900.000 yrkesaktive og pensjonister har pensjonen sin i KLP. Selskapet eies av kommuner, fylkeskommuner, helseforetak og bedrifter som gir sine ansatte offentlig tjenestepensjon. I KLP er det å tenke samfunn, miljø og ansvarlige investeringer en del av den daglige driften.

Følg saker fra KLP

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KLP på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra KLP

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom