Gassnova

Klimateknologi er klar til å tas i bruk

Del
Klimateknologien CO2-håndtering har gjort store fremskritt og fungerer nå i industriell skala. Det har 10 år med forskning og utvikling – støttet av forskningsprogrammet CLIMIT – bidratt til.

CLIMIT er Norges forskningsprogram for CO2-håndtering. Hvert år bevilges drøyt 200 millioner kroner til forskning og utvikling av teknologi for fangst, transport og lagring av CO2 fra store utslippskilder innen industri og kraftproduksjon.

DEL AV LØSNINGEN

Uten CO2-håndtering vil det bli svært vanskelig – og utvilsomt mye dyrere – for verden å nå klimamålene, ifølge FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået (IEA). Norge er i fremste rekke når det gjelder å utvikle denne helt nødvendige klimateknologien.

– Fossil energi dekker størstedelen av energibehovet vårt i dag, og verden kan ikke slutte å bruke det fra en dag til en annen. Det er blant annet derfor vi trenger teknologi for CO2-håndtering, sier leder for teknologi og kompetanse i Gassnova Hans Jörg Fell.

I tillegg må CO2-håndtering implementeres på industrielle utslippskilder hvor CO2 er en del av prosessen. Her finnes det ingen alternative måter å fjerne CO2-utslippene på.

– CLIMIT har som mål å fremme teknologiutvikling og kompetanseoppbygging for kostnadseffektive og fremtidsrettede løsninger for CO2-håndtering. Forskningens viktigste oppgave er å finne morgendagens svar på dagens utfordringer, sier Fell.

BREDDE I PROSJEKTER

CLIMIT har støttet og støtter prosjekter på forskjellig modenhetsnivå inne fangst, transport og lagring av CO2. Et eksempel er SOLVit-prosjektet. Det er dyrt å fange CO2. SOLVit-prosjektet har funnet frem til kjemikalier som gjør CO2-fangsten rimeligere. I løpet av de siste 10 årene har kostnadene blitt redusert med omtrent 20-25 prosent, men fortsatt er det mulig å få kostnadene lavere.

I CLIMIT-porteføljen ligge også det som kan være morgendagens løsninger. Membranteknologien er et eksempel. Finn frem en pakke gladpack fra kjøkkenskuffen din, og trekk ut en halv meter. Slik kan en av fremtidens fangstmetoder for CO2 se ut.

Uten et trygt lager er det ingen vits i å fange CO2. I nesten 20 år har Statoil lagret CO2 på norsk sokkel, så vi vet at det er mulig å få det til. Likevel trenger vi mer kunnskap for å øke tryggheten rundt CO2-lagring. Forskere ved SINTEF gjør i dag eksperimenter og beregninger for å studere hvordan, hvorfor og når brønnlekkasjer kan oppstå under CO2-injeksjon og -lagring. Dette gir nyttig informasjon om hvordan man kan forutsi og hanskes med slike hendelser, og forhåpentligvis unngå dem. Kanskje kan arbeidet resultere i nye brønnkonstruksjonsmaterialer, nye måter å operere og reparere brønner på, eller nye metoder for sikker brønnplugging.

IKKE I MÅL

De siste 10 årene har CLIMIT bidratt til å utvikle en verdensledende kompetanse innen CO2-håntering. Men løsningene som i dag er klare, er for kostbare. Derfor trengs fortsatt forskning for å få bedre teknologier og ikke minst for å få ned prisen.

– Ser vi på fremtiden de neste ti årene tror jeg vi vil videreutvikle ny teknologi, vi vil forbedre de eksisterende teknologiene og vi vil få neste generasjons fangstteknologi som er mer kostnadseffektiv og energieffektiv, sier styreleder i CLIMIT Hans Roar Sørheim.

Men forskning og utvikling er ikke nok:

– I tillegg må vi håpe at myndighetene både nasjonalt og internasjonalt kan lage rammevilkår som gjør at aktørene vil investere i teknologi for CO2-håndtering. Dette er nødvendig for å få de kostnadsreduksjonene som gjør at denne teknologien vil være det bærende element i overgangen fra fossil til en grønn fremtid, sier Sørheim.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Gassnova

Gassnova
Gassnova
Dokkvegen 10
3920 PORSGRUNN

400 05 908http://www.gassnova.no/
CLIMIT er det nasjonale programmet for utvikling av teknologi til CO2-håndtering. Programmet gir økonomisk støtte til industriaktører, universiteter og institutter som utvikler teknologi i alle deler av CO2-fangstkjeden: fangst, transport og lagring. Programmet drives av Gassnova og Norges Forskningsråd i felleskap.

Følg pressemeldinger fra Gassnova

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Gassnova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Gassnova

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye