Klimamål nådd med felles høye ambisjoner

For Rambøll er undervisningsbygg et satsingsområde, og en sektor hvor selskapet har vunnet en rekke prestisjetunge priser for sine prosjekter de siste årene. Steinkjer skole vant blant annet prisen for Årets skolebygg 2020. Nå er Rambøll i gang med arbeidet som skal samlokalisere nytt campus NTNU i Trondheim. Rett før nyttår vant Rambøll designkonkurransen for Nye Ski videregående skole i Nordre Follo. Felles for prosjektene er høy oppmerksomhet på materialbruk, bære kraftige og energivennlige løsninger som er tilrettelagt for en framtid vi ikke fullt ut kjenner i dag.
Slik planlegges en nullutslippsbygning
Agder fylkeskommune har vedtatt at alle nye bygg i størst mulig grad skal være klima nøytrale, og det var også utgangspunktet for Rambøll tidlig i skissekonseptfasen.
– Det ble vår oppgave å definere et nivå som var mulig å nå, og vi tok da utgangspunkt i de ambisjonsnivåene for nullsutslippsbygninger som det norske forskningssenteret ZEB (Zero Emissions Buildings) har definert og som omhandler prosjektering, klimagassberegninger og dokumentasjon av nullutslippsbygninger, forteller Andreas Brøvig, seksjonsleder VVS og Energi hos Rambøll i Kristiansand.
ZEB defintions guideline som er benyttet i prosjektet, beskriver forskjellige nivåer, fra det laveste til det mest ambisiøse. Etter hvert som arbeidet med Lyngdal videregående kom i gang, ble ambisjonsnivået justert inn mot ambisjonsnivå ZEB OM (40), som noe forenklet inne bærer at solceller skal kompensere for energibruken tilsvarende det bygget bruker i løpet av 60 år, og 40 prosent av ut slippene knyttet til materialene i bygget.
Solceller som produserer nødvendig energi
Et hovedgrep på vei mot et klimanøytralt bygg var å legge til rette for et stort sol celleareal på taket av det nye bygget, kombinert med en god varmepumpeløsning som gjør at nesten alt av oppvarming til bygget kommer fra varmepumpen. I tillegg ble det valgt gode ventilasjonsanlegg med lavt trykkfall, som gir lite viftedrift og god varmegjenvinning.
Ved Eilert Sundt videregående skole i Lyngdal ble også belysning et viktig område for å få ned energibruken, både ved å velge spesielt energieffektiv belysning, samtidig som en har mulighet til å styre belysningen slik at den ikke står på unødvendig.
Riktig valg av materialer
– Vil du ha et godt isolert bygg for å hindre varmetap, må vi også se på bruken av materialer. I den nye delen skolen ble det benyttet lavkarbon-betong klasse A, og det ble viktig å minimere bruk av stål i bygget, ved at stål ble erstattet med tre eller lavkarbon-betong. Eksempelvis ble det brukt lavkarbon-søyler i stedet for stålsøyler for å få ned utslippet. Av samme grunn brukte vi trestendere i innervegger som et alternativ til stålstendere, forklarer Brøvig.
Han understreker betyd ningen av å ha kontroll på hele prosessen for å kutte utslipp. Skolebygget ble kledd med tre framfor plater, og i valget av solceller på taket, ble produksjonen av dem avgjørende – at den foregår i Norge hos REC.
Når skolen ikke er i bruk
Selv om Eilert Sundt videregående skole i Lyngdal først og fremst er bygget for undervisning på dagtid, er det også tatt høyde for at det foregår en del aktivitet på skolen på kveldstid. Dette innebærer at det er installert et eget ventilasjonsanlegg som benyttes når det er kveldsdrift for å unngå å kjøre hovedanlegget på hele skolen. Et undervisningsbygg vil også gjerne stå tomt og med minimal drift store deler av sommeren, nettopp i den perioden som solcelleanlegget produserer mest strøm.
Kombinasjonen av hvor mye overskuddsstrøm skolebygget kunne levere ut på nett, og kravet til annen tilgjengelighet til taket, for eksempelvis vedlikehold og krav fra brannvesen, ble et poeng når størrelsen på solcelle-panelet og plasseringen av det skulle bestemmes.
Et bygg for framtiden
Det nye tilbygget til skolen er tilpasse dagens læring og moderne undervisning.
– Det gjelder også materialvalg. Det er en del av vurderingen vi må gjøre. Hadde vi valgt materialer som må byttes tre ganger i løpet av en forventet levetid på seksti år, ville også utslippene ha blitt tredoblet. Det innebærer noen bevisste valg som eksempelvis bruk av robuste overflater som Fermacell i stedet for gips. Det er både bra for klima, er robust og har veldig bra lydtekniske egenskaper. På en skole med tidvis hard bruk reduserer dette behovet for utskiftning.
– Selv om nullutslippsambisjonen gjelder for det nye bygget, og dette ikke kompenserer for energibruken til resterende del av skolen, er det ikke så mange av prosjektene i landet som har et såpass ambisiøst mål som dette ved at de klarer å dekke inn både energiutslippene og mye av material utslippene, sier Andreas Brøvig.
Kontakter
Terje ElvsaasSenior kommunikasjonsrådgiver/presseansvarlig
Tel:93480683terje.elvsaas@ramboll.noBilder


Om Rambøll
Rambøll
Rambøll er en global samfunnsrådgiver innen bygg, transport, vann, miljø, energi og ledelseskonsultering. I Norge har vi 13 kontorer med om lag 1700 eksperter, som jobber tverrfaglig på store og små prosjekter. Arkitektfirmaet Henning Larsen er en del av Rambøll Gruppen, og er et studio for arkitektur, landskap, urbanisme og interiør, grafikk og lysdesign.
Rambøll ble grunnlagt i Danmark i 1945. Rambølls mer enn 18 000 eksperter skaper inspirerende og bærekraftige løsninger som skal gi rom for vekst og utvikling, og som er til det beste for kunden, sluttbrukeren og samfunnet omkring. Våre tjenester skal resultere i verdier både for oss som lever i dag, og for dem som kommer etter oss.
Rambøll kombinerer lokal erfaring med global kunnskap over hele verden for å skape bærekraftige byer og samfunn. Vi kombinerer vår innsikt og evne til å drive frem positiv forandring og bringer den videre til våre kunder som ideer, som kan realiseres og gjennomføres. Vi kaller det: Bright ideas. Sustainable change.
Rambøll var første norske virksomhet, og første rådgivende ingeniørvirksomhet i verden, som ble sertifisert etter bærekraftsmålene til FN, og er medlem av Skift - Næringslivets klimaledere.
Følg pressemeldinger fra Rambøll
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Rambøll på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Rambøll
Rambøll inngår samarbeid med Loopfront: Vil gjøre ombruk enklere og mer lønnsomt19.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Rambøll har valgt den norske teknologiplattformen Loopfront som sitt foretrukne verktøy for å styrke rådgivningen av strategisk ombruk, ombrukskartlegging og praktiske løsninger i prosjekter. Det strategiske samarbeidet skal gjøre det enklere for byggherrer å kutte utslipp, redusere avfall samt få sirkulærøkonomi inn i praksis.
Rambøll, islandske EFLA og AKVA Alliansen styrker samarbeidet innenfor akvakultur30.4.2025 14:37:26 CEST | Pressemelding
Tre sterke fagmiljøer slår nå kompetansen sammen for å tilby norsk oppdrettsnæring bedre løsninger for drift, prosjektering og sertifisering av landbaserte anlegg og slakterier. Samarbeidet mellom Rambøll, islandske EFLA og AKVA Alliansen skal sikre tilgang på både lokal tilstedeværelse og internasjonal spisskompetanse.
Rambøll styrker satsingen på solenergi i Norge7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Simona Petroncini skal videreutvikle Rambølls solenergiløsninger i Norge. Hun er nylig ansatt som Lead Solar PV Specialist i Rambølls energidivisjon og skal fra kontoret i Bergen samarbeide tett med kundene for å finne de beste løsningene.
Kirsten Syvertsen er ny leder for Kunder og Salg i Rambøll31.3.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
1. februar tiltrådte Kirsten Syvertsen som ny leder for Kunder og Salg i Rambøll Norge. Oppgaven er klar: Å sikre at kundens behov står i sentrum.
Rambøll utvikler Innlandet Science Park Lillehammer27.3.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Rambøll har inngått en avtale med Lillehammer Science Park AS, et selskap eid av Bane NOR Eiendom og Lillehammer kommunale eiendomsselskap (LIKE), om å bidra med utviklingen av en Science Park på Lillehammer. Sammen med utbyggere, DRMA arkitekter og sentrale leietakere legger nå Rambøll rammene for et bygg som skal fremme innovasjon, samarbeid og vekst i Lillehammer-regionen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom