WWF Verdens naturfond

Klimaambisjonene må opp!

Del
Klimaendringene troner for første gang helt øverst på lista over hva folk mener er de viktigste politiske sakene i Norge. På FNs klimatoppmøte COP25 i Madrid har Norge muligheten til å vise at vi mener alvor i kampen mot klimakrisa. WWF Verdens naturfond forventer at Norge annonserer at vi skal melde inn et nasjonalt mål om å kutte minst 55 % av klimagassutslippene hjemme innen 2030, og øke vårt bidrag til klimafinansiering.
Inga Fritzen Buan © Naoyuki Yamagishi / WWF-Japan
Inga Fritzen Buan © Naoyuki Yamagishi / WWF-Japan

Klimaambisjoner har stått på den globale agendaen i 2019. To nye IPCC-rapporter har understreket alvoret, likevel har få statsledere fulgt opp med konkrete planer. 

- I Madrid må Norge presentere ambisiøse nasjonale mål og bidra til at forhandlingene blir et kappløp mot toppen. Vi forventer at Norge er på lag med de progressive kreftene og står imot dem som vil forsøke å vanne ut Parisavtalen og hindre multilateralt samarbeid for å bekjempe klimakrisa, sier Inga Fritzen Buan, seniorrådgiver klima og energi i WWF.

Inga Fritzen Buan skal være tilstede under COP25, kan besvare spørsmål og videreformidle kontakt til andre fageksperter i WWF internasjonalt. 

Situasjonen i Chile, hvor COP25 opprinnelig skulle være avholdt, er en påminnelse om det uløselige forholdet mellom klimaendringer og sosial og miljømessig ulikhet. I overgangen til lavutslippssamfunnet er det avgjørende med en rettferdig fordeling av velstand og tilgang på ressurser.

Mind the gap!
I dag lanserte FNs miljøprogram UNEP sin “Emissions Gap Report 2019”. Rapporten er den første i sitt slag som vurderer gapet mellom regjeringenes planer for kutte klimautslipp med faktiske planer for produksjon av fossil energi. 

FN-rapporten advarer: Landene planlegger å produsere betydelig mye mer fossil energi innen 2030 enn hva som er forenlige med å oppnå Paris-avtalen.

FN-rapporten slår fast: 

  • Globale utslipp må kuttes med 7,6 prosent hvert år de neste ti årene for at vi skal nå 1,5 gradersmålet.
  • Med dagens utvikling er verden på vei mot en temperaturøkning på 3,2 ° graders oppvarming.
  • Vi har kunnskap og nødvendig teknologi for å redusere utslippene, men omstillingen må begynne umiddelbart.
  • G20-landene står for 78 prosent av alle utslipp, men 15 G20-medlemmer har ikke forpliktet seg til en tidsplan mot netto nullutslipp.

- Det er ingen tvil om at samtidig som vi faser inn fornybar energi, må vi fase ut fossil. Petroleumsvirksomheten må trappes ned. Norge, som et rikt land som i stor grad har bygd sin rikdom på olje og gass, må ta sin del av ansvaret for å gå foran i den nødvendige utfasing av fossil energi. Det er dypt urettferdig at de som rammes hardest av klimaendringer, er de som i minst grad har forårsaket problemet. Rike land har skylden for et problem som går ut over fattige land og må derfor bidra til å kutte utslipp og til klimatilpasning også der, sier Inga Fritzen Buan.

Omstilling fra fossil til fornybar energi har ikke bare en stor klimaeffekt, men bidrar også positivt til bedre folkehelse som følge av mindre luftforurensing, energisikkerhet fordi ressurser som vind og sol er bedre fordelt enn kull, olje og gass, og fattigdomsreduksjon gjennom energitilgang. 

Kontakter

WWFs talsperson som deltar på COP25:


Inga Fritzen Buan, e-post: ifbuan@wwf.no, tlf.: +47 97 07 48 43 

Bilder

Inga Fritzen Buan © Naoyuki Yamagishi / WWF-Japan
Inga Fritzen Buan © Naoyuki Yamagishi / WWF-Japan
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om WWF Verdens naturfond

WWF Verdens naturfond
WWF Verdens naturfond
Kristian Augusts Gate 7A
0164 Oslo

22 03 65 00http://www.wwf.no

WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner. Vi jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. Vi jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.

Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye