Universitetet i Bergen (UiB)Universitetet i Bergen (UiB)

Klart for aldringsfestivalen "Siste kapittel" i Bergen

Del

Aldringsfestivalen Siste kapittel er en todagers kulturfestival som finner sted 18. og 19.juni i Bergen.

Siste kapittel skal over to dager samle mennesker på tvers av alder, fagfelt og nasjonaliteter for å utforske og utfordre hvordan vi eldes.

Fredag 18. juni inviteres deltakere til et internasjonalt fagseminar ved Fakultet for musikk, kunst og design (UiB). Lørdag 19. juni inviterer Siste Kapittel unge og gamle til å delta på en vakker og engasjerende feiring i Universitetsaulaen, Muséhagen, Tårnsalen og Forhandlingsrommet på Naturhistorisk museum.

- Aldringsfestivalen har et alvorlig utgangspunkt, men er en lystbetont, ambisiøs og feirende tilnærming til aldring, sier festivalsjef Anna Helle-Valle.

Festivalen har som mål å ta tilbake alderdommen ved å utfordre stereotypier, fordommer og diskriminering, og fremme samhold og nysgjerrighet på tvers av generasjoner og roller.

- Gjennom opera, tango, allsang, poesi, visuell kunst, botanikk, folkemusikk, capoeira, foredrag, fortellinger og samtaler vil du få opplevelser og perspektiver du ikke visste at du savnet, sier festivalsjef Anna Helle-Valle.

Under festivalen og på den digitale arenaen www.sistekapittel.no vil et mangfold av forestillinger, presentasjoner, debatter og møter med sangere, poeter, dansere, forskere, politikere, og helsepersonell bli tilgjengelig.

- Siste kapittel markerer begynnelsen på en ny felles fortelling om hva det vil si å bli gammel i Norge, sier festivalsjef Anna Helle-Valle.

Festivalen er gratis og åpen for publikum i alle aldre, men på grunn av smittevern vil det være et begrenset antall plasser på hvert arrangement.

FAGPROGRAM SISTE KAPITTEL FESTIVAL:

Lørdag 19. juni - Universitetsaulaen og Tårnsalen

I samarbeid med UiB presenterer Siste Kapittel fagprogrammet på Siste Kapittel - en aldringsfestival lørdag 19.juni.

VISUELL KUNST I DIALOG - Tårnsalen // 11:00

Hva kan vi lære om aldring av malerier, fotografier, kunstfilm og annen visuell kunst? Hvilke roller synes eldre å tilskrives i ulike kunstverk? Blir aldring fremstilt ulikt for kvinner og menn, og har dette forandret seg? Konservator Eli Okkenhaug møter avtroppende direktør for Universitetsmuseet, Henrik von Achen, til en samtale om visuell kunst og aldring.

Eli Okkenhaug er kunsthistoriker og konservator ved KODE -  kunstmuseer og komponisthjem

Henrik von Achen er professor i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen sog avtroppende direktør ved Universitetsmuseet

POESI I DIALOG - Tårnsalen // 12:00

Kan poesien være en inngang til å få nærhet til alderdommen?Preges poesien av poetens aldringsprosess?Er poesi en utdøende kunstform? Dette og mer er tema når den unge, fremadstormende poeten, lydkunstneren og musikeren Eirik Havnes møter en av våre viktigste lyrikere, Hanne Bramness til samtale om poesi og aldring.

Eirik Havnes er poet, musiker og lydkunstner 

Hanne Bramness er lyriker, forfatter, gjendikter og forlegger

FESTIVALFOREDRAG  - Universitetsaulaen // 16:00

Når vi blir eldre, må vi ha en motkraft mot aldersdiskriminering og alderspessimisme, for vår kultur har en sterk hang til å sette det ungdommelige og glatte opp mot rynker og levd liv. Egen aldring inspirerte Sissel Gran til å skrive boken Inni er vi alltid unge, en slags bruksanvisning for livet som eldre og gammel.

Sissel Gran er spesialist i klinisk psykologi, terapeut, spaltist og forfatter

FORSKNING I DIALOG - Tårnsalen // 14:00

Hva kan vi lære om aldring ved å utforske kunsthistorien? Kvinners unge og aldrende kropp har vært et sentralt tema gjennom kunst- og kulturhistorien. Hvorfor er man så opptatt av kvinnekroppen, og hvordan fremstilles kvinners aldring? Preger historiske fremstillinger dagens forestilling om aldring? Hvilke aldringsrelaterte tabuer og interesseområder finnes i dagens kunst og kultur? Postdoktorene Laura Cayrol-Barnardo og Soledad Marambio møtes i en akademisk og kulturhistorisk samtale om aldring. Moderator: Margery Vibe Skagen

Laura Bernardo: Marie Skłodowska-Curie Postdoc ved UiB og  forskningsmedarbeider ved  Centre d’Études Historiques of the - EHESS i Paris

Soledad Morambi: Soledad Marambio er en chilensk poet, oversetter og forsker ved Universitetet i Bergen

BEVEGELSE I DIALOG - Tårnsalen // 15:00

Hvordan beveger vi oss gjennom livet? Er bevegelse og dans en egen dimensjon av aldringsprosessen, og hva skjer hvis vi slutter å danse? Hvordan åpner dans for deltakelse i ulike kulturer, og kan kroppens bevegelser være en komplisert arena for aldring? Burde vi danse mer i eldreomsorgen? Tangodanser Irem Eliassen og capoeiramester Olav Cacheado Egeberg møtes til en samtale om aldringens dans og bevegelser.

Irem Eliassen er fysioterapeut, kurs- og foredragsholder, og daglig leder i Scenekunstklinikken og Fysio Fix Bergen. Representerer Norge i VM i Argentinsk Tango. 

Olav Cacheado Egeberg er ledende norsk capoeiramester, og musikkterapeut

FESTIVALÅPNING OG SAMTALE OM DELTAKELSE - Universitetsaulaen // 19:10

Solveig Kloppen leder festivalens kveldsprogram. Hun får med seg festivalsjef Anna Helle-Valle, og professor i musikkterapi Brynjulf Stige for å gjøre oss alle litt klokere på mulighetene, alvoret og potensialet som ligger i livets sistekapitler. Hvordan kan vi i større grad ta del i vår egen aldringsprosess? Hvordan har aldringen formet og utfordret kveldens hovedgjester? Og hva skal til for at eldre som står utenfor fellesskapet skal få delta?

Brynjulf Stige: Professor i musikkterapi ved Griegakademiet, UiB, og leder for POLYFON kunnskapsklynge for musikkterapi

Solveig Kloppen: Programleder

FRIVILLIGHET I DIALOG - Universitetsaulaen // 13:30

Ifølge årets perspektivmelding, skal frivilligheten overta stadig flere sentrale omsorgsoppgaver for velferdsstaten fremover. Hvordan står det egentlig til med frivilligheten her i landet? Har vi frivillige som kan overta for helsepersonell, og hvordan skal det i så fall se ut? Er fokus på frivillighet en påminnelse om fellesskap og dugnad, eller et skalkeskjul for økonomisk uansvarlighet og manglende likestilling? Leder i Bergen Sanitetsforening, Helén Botnevik møter professor Bodil Hansen Blix til samtale om frivillighet og aldring.

Helèn Botnevik, leder for Bergen Sanitetsforening

Bodil H. Blix, professor ved Institutt for helse- og omsorgsfag, UiT Norges arktiske universitet.

KULTURAKTIVISTISK DIALOG - Universitetsaulaen // 12:30

Kan en festival forandre samfunnet? Hvilken rolle spiller kunst og kultur i arbeidet for et aldringsvennlig samfunn? Er det bare fokus på inntjening, eller går kunsten og kulturfeltet i front for et mer inkluderende og bærekraftig fellesskap?

Kulturgründer Stein Bjelland og byråd for kultur, mangfold og likestilling Katrine Nødtvedt møtes for å snakke om kultur som aktivisme. Samtalen ledes av avtroppende operadirektør Mary Miller.

Katrine Nødtvedt, byråd for kultur, mangfold og likestilling i Bergen

Stein Bjelland, Styreleder Music Norway

Kontakter

Kontakt: Festivalsjef Anna Helle-Valle: anna.helle.valle@gmail.com 47240705

Eller presse@sistekapittel.no
Mer informasjon: https://www.sistekapittel.no/

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Dette er Siste Kapittel:

  • Festivalen er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Bergen Nasjonale Opera, Bergen Sanitetsforening og med bidrag fra KODE, Edvard Grieg Kor.

  • Festivalen er støttet av Norges forskningsråd, Kavlifondet, Bergen kommune, Kulturrådet, Vestland fylke, Fritt Ord og Bergen Sanitetsforening.

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom