Klare forventninger til Norges rolle i Arktis

Tirsdag 28. mars lanserte utenriksminister Anniken Huitfeldt og klima- og miljøminister Espen Barth Eide Norges prioriteringer for arbeidet i Arktisk råd de neste to årene. Norge overtar formannskapet i mai etter Russland.
– De dramatiske klimaendringene og naturtapet vi nå ser i Arktis, i tillegg til den vanskelige geopolitiske situasjonen, gjør at Norges rolle som leder blir helt sentral for et godt internasjonalt klima- og miljøsamarbeid i Arktis. Det blir viktig å sikre at arbeidet i rådet gjenopptas for å kunne løse de mange utfordringene Arktis står overfor, sier Andaur.
Som følge av Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor ble rådets arbeid satt midlertidig på vent.
Mer natur må vernes og restaureres
I sitt formannskapsprogram legger Norge vekt på samarbeid om havforvaltning, utveksling av kunnskap om klimaendringene samt bærekraftig næringsutvikling. Regjeringen påpeker at det er de arktiske landene som sitter på ansvaret for at utviklingen i regionen skjer på naturens premisser.
– For å ta vare på den unike og sårbare naturen i Arktis, blir det helt avgjørende at Arktisk råd under Norges lederskap tar konkrete steg mot implementering av den nye globale naturavtalen. Norge må sikre at vi verner 30 prosent av naturen i Arktis, og at minst like mye av forringet natur er under restaurering innen 2030, sier Andaur og legger til:
– Derfor er det svært positivt å se at regjeringen ønsker å tilrettelegge for samarbeid om utvikling av marine verneområder. Vern er et av de beste verktøyene som finnes for å ta vare på naturmangfoldet, de verdifulle ressursene og de mange økosystemtjenestene i Arktis, sier Andaur.
Skandinavisk lederskap
Mai 2023 markerer også startskuddet på skandinavisk lederskap i Arktisk råd som skal vare helt til 2029. Danmark overtar stafettpinnen fra Norge i 2025, etterfulgt av Sverige i 2027. De skandinaviske landene har en rekke ambisiøse forpliktelser både gjennom den nylig vedtatte naturavtalen, Parisavtalen, den nye havtraktaten for internasjonalt farvann samt gjennom en felles erklæring i Nordisk ministerråd.
– Alle øyne vil være rettet mot Norge når de overtar formannskapet i Arktisk råd og skal lede arbeidet med å implementere rådets strategiske plan for 2021-2030. Mye har skjedd i det globale landskapet mens arbeidet har vært på vent, samtidig krever den akutte natur- og klimakrisen umiddelbare tiltak, sier Jan Dusik, senior lead, Arctic Governance, WWF Arctic Programme.
WWF har utviklet et eget skriv til de skandinaviske landene med både forslag til hvordan Arktisk råd kan lykkes med å beskytte arktiske havområder samt klare forventninger til det skandinaviske lederskapet de neste seks årene.
– Vi oppfordrer den skandinaviske trioen til å vise lederskap og sikre et nettverk av marine verneområder som dekker minst 30 prosent av Polhavet og en velfungerende forvaltning av disse innen 2029. De marine verneområdene må også være en del av en helhetlig arealplanlegging som sikrer en økosystembasert forvaltning av det marine livet i Arktis, sier Dusik.
Norge må lede an
Norge har nå flere viktige roller i verdenssamfunnet. I tillegg til lederskapet i Arktisk råd, leder Jonas Gahr Støre havpanelet, regjeringen har lovet en handlingsplan for oppfølging av naturavtalen som skal sette eksempel for andre land, og Norge jobber for en ambisiøs og sterk global plastavtale. Disser rollene forplikter, mener WWF.
– Vi liker å fremstå som en ansvarlig miljønasjon internasjonalt, da er det også på tide å levere på hjemmebane. Åpning av nye olje- og gassfelt i Barentshavet og planer om gruvedrift på havbunnen i arktiske farvann er ikke forenelig med å være en ansvarlig miljønasjon. Nå må Norge leve opp til omdømmet sitt og gå foran med et godt eksempel. En investering i å ta vare på naturen er en investering i en tryggere, renere og mer stabil fremtid for oss alle, sier Andaur.
Kontakter
Elena SolbergPresseansvarlig
Tel:+47 482 04 130esolberg@wwf.noBilder


Dokumenter
Lenker
Om WWF Verdens naturfond
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner. Vi jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. Vi jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
WWF krever en plan for utfasing av kull, olje og gass5.6.2023 12:55:48 CEST | Pressemelding
Siden fjorårets klimatoppmøte ikke klarte å levere på energiomstilling, oppfordrer WWF regjeringer til å benytte klimakonferansen i Bonn til å få på plass en global plan for utfasing av alle fossile brensler.
Har gjort Norge én million kvadratmeter villere2.6.2023 13:57:20 CEST | Pressemelding
WWF oppfordret i april det norske folk om å gjøre en innsats for pollinatorer ved å la gressklipperen stå og gresset gro. Nå er over én million kvadratmeter gitt tilbake til naturen, og det er registrert ville kvadratmeter fra små balkonger til selveste Slottsparken.
380 nye arter oppdaget i Mekong-regionen22.5.2023 01:00:00 CEST | Pressemelding
Mange av dem er allerede truet av utryddelse. WWF Verdens naturfond oppfordrer myndighetene i regionen til å øke innsatsen for å bevare de sjeldne artene og deres leveområder.
WWF krever forbud mot unødvendig plast15.5.2023 00:02:00 CEST | Pressemelding
I forkant av det andre møtet i forhandlingene om en global plastavtale, krever WWF Verdens naturfond globalt forbudt mot flere skadelige og unødvendige plastprodukter. I tillegg anmoder miljøorganisasjonen verdens land om å innføre strenge reguleringer for plasten som ikke kan fases ut.
Staten stemte imot sin egen eierskapsmelding10.5.2023 18:57:37 CEST | Pressemelding
Forslaget fra WWF Verdens naturfond og Greenpeace om at Equinor må kutte utslippene sine i tråd med 1,5-gradersmålet ble stemt ned på kveldens generalforsamling i Equinor. Staten, som eier 67 prosent av aksjene, stemte imot til tross for at forslaget er i tråd med kravene som stilles i eierskapsmeldingen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom