Miljøstiftelsen Bellona

Klare anbefalinger til regjeringens karbonfangst-politikk fra industrien og Bellona

Del
18 industriaktører med Norsk Hydro og Eramet i spissen har sammen med Miljøstiftelsen Bellona fremmet forslag til regjeringens arbeid med karbonfangst- og lagring.
Eivind Berstad, teamleder CCS, Bellona
Eivind Berstad, teamleder CCS, Bellona

– Først og fremst er det er behov for offentlig støtte til å tette gapet mellom kostnaden for CO2-utslipp og kostnaden for CCS. Det er det viktigste regjeringen kan gjøre for å oppnå Norges klimamål, slår teamleder for CCS i Bellona Eivind Berstad fast.

Industrielle aktører som planlegger, piloterer eller gjennomfører karbonfangst- og lagringsprosjekter (CCS) har samlet seg rundt åtte anbefalinger til regjeringens videre arbeid med CCS i veikartet for grønt industriløft.

Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro har CCS som en sentral del av sin klimastrategi og har stort behov for CO2-lager.

Myndighetene bør formalisere ambisjonsnivået for den CO2-lagringskapasiteten Norge skal kunne tilby og sette en ambisjon for når dette bør være på plass for norsk industri. Det er viktig å skape trygghet for retningen og for å muliggjøre investeringsbeslutninger for CCS, sier klimadirektør i Hydro, Liv Rathe.

Eramet Norway har besluttet å bygge et pilotanlegg for karbonfangst i Sauda, med mål om å være i gang med CCS innen 2028.

– Den norske prosessindustrien produserer metaller og materialer som trengs i klima- og energiomstillingen, vi har det laveste fotavtrykket i våre bransjer, og vi er i posisjon til å lede an i arbeidet med teknologiske løsninger som CCS, som skal føre oss til netto null utslipp. Økt produksjon av fornybar energi i Norge er en avgjørende forutsetning for at industrien skal lykkes både med CCS og videreutvikling av smelteverkene, sier strategi- og kommunikasjonsdirektør i Eramet Norway, Kåre Bjarte Bjelland.

Aktørenes anbefalinger til regjeringens videre arbeid med CCS:

1. Etablere systematisk støttesystem for CCS.

2. Øke tilgang på CO2-lager.

3. Etterspørre lavutslippsprodukter.

4. Øke krafttilgang.

5. Utrede CCS som supplement og alternativ til elektrifisering med kraft fra land.

6. Utvikle rammeverk for CO2-fjerning.

7. Sørge for forutsigbarhet i CO2-relaterte kostnader.

8. Øke forskning, utvikling og pilotering.

Nøkkelord

Kontakter

Eivind Berstad, Bellona, tel. 984 35 747
Liv Rathe, Norsk Hydro, tel. 976 81 145
Kåre Bjarte Bjelland, Eramet Norway, tel. 916 36 493

Bilder

Eivind Berstad, teamleder CCS, Bellona
Eivind Berstad, teamleder CCS, Bellona
Last ned bilde
Liv Rathe, Klimedirektør i Norsk Hydro
Liv Rathe, Klimedirektør i Norsk Hydro
Last ned bilde
Kåre Bjarte Bjelland, strategi-og kommunikasjonsdirektør, Eramet Norway
Kåre Bjarte Bjelland, strategi-og kommunikasjonsdirektør, Eramet Norway
Last ned bilde

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Rådhusgata 28
0151 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Samarbeid skal gjøre ørken til blå skog17.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding

I det stille har en av Europas største naturkriser utspilt seg utenfor Norges kyst. Havbunnen langs kysten har gått fra frodig tareskog til kråkebolleørken. Nå lanserer næringsliv, frivillige og miljøvernere samarbeidsplattformen NoMaRe for å gjøre Norges ukjente ørken om til blå skog. – Sammen ønsker vi å legge til rette for en storstilt restaurering av norsk tareskog, sier lederen i Bellonas bioprogram, Joakim Hauge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye