Kjøper fluefiskefjær fra truet art uten tillatelse

– Mange vet nok ikke at det å innføre fjær og nakke fra brokadehane fra utlandet krever tillatelse gjennom regelverket for internasjonal handel med truede arter, kalt Cites. Slike tillatelser kreves både for ville og oppdrettede eksemplarer, sier direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
Regulert handel viktig
Brokadehane er en hønsefugl som lever i India, og som står på en internasjonal liste over truede arter regulert gjennom et regelverk kalt Cites. Jungle Cock er det engelske navnet, som for mange er mer kjent enn de norske navnene brokadehane eller grå jungelhøns. Arten er i dag ikke direkte utrydningstruet, men står i fare for å bli det dersom handelen med den ikke reguleres. Selv om det er lov å kjøpe både nakker og fjær av denne fuglen fra utlandet, kreves det derfor tillatelse både til utførsel fra opprinnelseslandet og innførsel til Norge. Miljødirektoratet tar hvert år rundt 10 beslag i nakker og fjær kjøpt i utlandet, og som det ikke er skaffet tillatelse for. Nå i vår har det blitt gjort en god del beslag.
– Krav om tillatelse er viktig for å overvåke handelen, så man kjenner omfanget av handel slik at den ikke kommer ut av kontroll og arten blir utryddet, sier Hambro.
Gjelder både privatpersoner og forhandlere
Fjær og nakker kjøpes ofte gjennom nettbutikker i utlandet. I en del tilfeller oppgir ikke butikken at det kreves tillatelse. Derfor må man spørre om de har utførselstillatelse gjennom Cites-regelverket. I tillegg kreves tillatelse for å ta inn fjær og nakker fra brokadehaner til Norge. Slik tillatelse søker man Miljødirektoratet om.
– Kravet om tillatelse for handel med brokadehane gjelder både for privatpersoner og forhandlere, understreker Hambro.
FAKTA: Cites
- Cites er en konvensjon som regulerer internasjonal handel med truede dyre- og plantearter.
- Den skal sørge for at internasjonal handel med disse artene foregår på en måte som ikke truer arten.
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Beslutning om felling av bjørn var lovlig15.7.2025 16:40:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet besluttet 26. juni å felle en bjørn som angrep en mann i Jarfjord. Oslo tingrett har gitt staten medhold.
Klarte ikke å knekke havnespy med brent kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brent kalk ikke klarer å fjerne havnespy der det er mye av den uønskede fremmedarten.
Klarte ikkje å knekke hamnespy med brend kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brend kalk ikkje klarer å fjerne hamnespy der det er mykje av den uønskte framandarten.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom