Kirkens SOS

Kirkens SOS takker kongehuset for åpenhet

Del

- Det at kongehuset og familien til Ari Behn valgte å være åpne om at han tok sitt eget liv, har kanskje gjort det lettere for flere som sliter, å be om hjelp, sier generalsekretær i Kirkens SOS Leif Jarle Theis.

- Familier gjør ulike valg om dette og det er mange viktige hensyn å ta, men dersom en velger å våre åpen, kan det være til hjelp for mange. Derfor vil jeg gi ros og en takk til familien rundt Ari Behn for åpenheten, fortsetter Theis.

Økt pågang

Etter dødsfallet ble kjent 25. desember, har Kirkens SOS merket økt pågang i antall innkomne anrop. Fra rundt 600 anrop på julaften, økte tallet til 800 og 950 på henholdsvis 25.desember og 26.desember.

- Flere av de som ringte inn, ville snakke om hendelsen og egne tanker om selvmord, mens for andre gav hendelsen dem mot til å kontakte oss og snakke om andre problemer de hadde. Mange av de som ringte oss, opplyste at de aldri hadde ringt til Kirkens SOS før, og sa at åpenheten rundt temaet var det som gjorde at de fikk mot til å snakke om selvmordstankene sine for første gang, sier Theis.

Theis sier at den økte pågangen gjorde at det ble vanskeligere å besvare alle henvendelsene, slik at noen innringere opplevde å måtte stå lenge i kø.

-  Selv om vi synes det er trist når folk som trenger oss ikke får den hjelpen de har behov for, er vi glade for at de har valgt å ringe, og for at flere har fått vite om hjelpetelefonene gjennom media. For mange hjelper det å vite bare det at vi er her, alltid, sier han.

Åpenhet fjerner tabu

Theis påpeker det mange har understreket de siste dagene – at åpenhet om egne selvmordstanker og ærlighet om psykiske problemer, er med å fremme bedre helse og evne til å stå i og tåle motbakkene livet gir oss.

- Det er fortsatt mye skam og tabu knyttet til disse temaene. Og dette er kanskje grunnen til at mange av de som tar livet sitt ikke har kontaktet offentlige instanser for å få psykisk helsehjelp, sier han.

Theis mener familien til Ari Behn har hjulpet mange ved å senke terskelen for at de som sliter får snakket om utfordringer i eget liv.

-  Oppfordringen til oss alle er å dele mer med hverandre, bruke fortroligheten vi har til en venn, et familiemedlem, eller ta mot til oss ved å ringe eller skrive til en hjelpetjeneste, for å snakke om det som for noen kan ha vært unevnelige tanker, understreker han.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Kirkens SOS

Kirkens SOS
Kirkens SOS
Lovisenberggata 15A
0456 Oslo

+47 23 08 13 80http://www.kirkens-sos.no

Kirkens SOS besvarer nærmere 200 000 samtaler hvert år og er landets største døgnåpne krisetjeneste.

Kirkens SOS tilbyr fortrolige samtaler med et medmenneske. Den som tar kontakt er anonym og de som besvarer henvendelsene har taushetsplikt.

Kirkens SOS har ca. 40 ansatte og 1000 frivillige medarbeidere. Det er de frivillige som besvarer alle de tre tjenestene: telefon, soschat.no og sos-melding.

Kirkens SOS har 11 lokale SOS-sentre rundt om i landet. Det er de som rekrutterer og lærer opp frivillig, se mer her: https://www.kirkens-sos.no/om-kirkens-sos/lokale-sentre

Kirkens SOS søker å gi håp til mennesker i krise og er et selvmordsforebyggende lavterskeltilbud.

Følg pressemeldinger fra Kirkens SOS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kirkens SOS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kirkens SOS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom